ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πτυχιακή διατριβή για τις ορχιδέες της Κερασιάς

Πτυχιακή διατριβή για τις ορχιδέες της Κερασιάς

Παρουσιάστηκε στις 12 Ιουλίου η πτυχιακή διατριβή της επί πτυχιώ φοιτήτριας Άρτεμις Αθανασίου με τίτλο «Μοριακή ταυτοποίηση αυτοφυών ειδών Ορχιδέας του Πηλίου».

Η εν λόγω εργασία ανατέθηκε από το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην οποία επιβλέπων ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας Παναγιώτης Μαδέσης.

Αφετηρία της εργασίας αυτής είναι η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό με το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και τον Επίκουρο Καθηγητή Π. Μαδέση, μια σχέση που επιδιώκουμε να εξελιχθεί αμφίδρομα, δηλαδή αυτή να αποτελέσει τον οδηγό που θα ευεργετήσει σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό το χωριό και την περιοχή μας. Η παρουσίαση της εργασίας, της 12-7-23, κρύβει τη δυνατότητα που μπορεί να αναπτύξει ένας Πολιτιστικός Σύλλογος, ενός μικρού χωριού, με μόνο εφόδιο την αγάπη των μελών του για τον τόπο. Φανερώνει όμως και τον τρόπο, καθώς και την αφετηρία μιας δράσης που μπορεί να έχει αποτελέσματα επιστημονικά και σε μεταγενέστερο χρόνο οικονομικά. Τέλος, δείχνει ότι η οργάνωση, η επίμονη στόχευση των επιδιώξεων, η διασπορά δράσεων στον χωροχρόνο, κάποιες από τις οποίες είναι δυνατόν και να αποτύχουν, ανακαλύπτουν την πορεία προς την ανάδειξη ενός τόπου.

Ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου με το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου δείχνει τον περιβαλλοντικό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η περιοχή μας για να έχει μέλλον ευοίωνο και ελπιδοφόρο. Ο Σύλλογος μας συνεχίζει να πράττει αντισυμβατικά, μακριά από τις έξεις των περισσοτέρων. Καλεί τις δημιουργικές δυνάμεις, ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν και να γοητευτούν από το όμορφο και το καλό, να έρθουν κοντά του και να δώσουν νέα ώθηση. Τέλος, εκφράζει τη χαρά του για την Άρτεμις Αθανασίου, τη συγχαίρει για την παρουσίαση της εργασίας της και της εύχεται καλό πτυχίο.