ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έκθεση-αφιέρωμα για τα 135 χρόνια από τη γέννηση του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, στις 20.30, στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο μεγάλη έκθεση-αφιέρωμα για τα 135 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ζωγράφου του 20ου αιώνα
Έκθεση-αφιέρωμα για τα 135 χρόνια από τη γέννηση του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

ET QUID AMABO NISI QUOD  AENIGMA EST…/ Και τι άλλο να αγαπήσω παρά το αίνιγμα

Έκθεση-αφιέρωμα για τα 135 χρόνια από τη γέννηση του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, στις 20.30, στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο μεγάλη έκθεση-αφιέρωμα για τα 135 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ζωγράφου του 20ου αιώνα. 

Και τι άλλο να αγαπήσω παρά το αίνιγμαΕίναι ο τίτλος ενός πρώιμου έργου [1908] –αυτοπροσωπογραφίας, του Τζόρτζιο Ντε Κίρικο που αναγράφεται από τον ίδιο στο κάδρο του.

Του παγκόσμιου ζωγράφου, του «μεγάλου Βολιώτη μεταφυσικού» που γεννήθηκε «… μια αποπνικτική μέρα του Ιουλίου στο Βόλο[10/7/1888]…πρωτεύουσα της Θεσσαλίας που τα κεριά λιώνανε στα καντηλέρια, και πάνω από την πολιτεία, λες για να μεγαλώσει τον καύσωνα του καλοκαιριού, φυσούσε ένας φλογισμένος άνεμος που έρχεται από την Αφρική και που οι Έλληνες ονομάζουν λίβα..», όταν μόλις ανέτειλε ως νέα πόλη, στα σπάργανα ακόμη και όπου ο θαυματοποιός πατέρας Evaristo συνέβαλε με το όραμα και το έργο του στη δημιουργία του αστικού της  θαύματος.

Στην έκθεση με  τον τίτλο αυτό και με τον υπότιτλο “Μύηση στο αίνιγμα/Initiating the Riddle”  έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν 70 περίπου εικαστικοί καλλιτέχνες, που από το 1990, έτος ίδρυσης του Κέντρου Τέχνης, έχουν συμμετάσχει και έχουν παρουσιάσει έργο τους στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο της πόλης, αλλά και πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι που πρόσφατα έχουν τελειώσει τις σπουδές τους σε σχολές Καλών Τεχνών.

AENIGMA/ΑΙΝΙΓΜΑ, μια έννοια που επανέρχεται στην υφολογία του και στους τίτλους των έργων του Ντε Κίρικο, κυρίαρχο στοιχείο της αινιγματικής, ονειρικής, φαντασιακής δημιουργίας του, μαζί με άλλες έννοιες, όπως αυτές της άφιξης,  της αναχώρησης, της επιστροφής, της μνήμης, του παιδικού βιώματος, των διαχρονικών μύθων του τόπου, έννοιες σχετικές με το ζωτικό ή υπερβατικό χρόνο. Μια έννοια θεμελιώδης, αφού από το «κρυφό», το γρίφο ή το αίνιγμα προκύπτει η αλήθεια. Το αίνιγμα ως μέγιστο μεθοδολογικό εργαλείο, ως αρχή της αναζήτησης και έρευνας στον οιονδήποτε τομέα γνώσης και δημιουργίας. 

Τα έργα των καλλιτεχνών δεν  αντιγράφουν και δεν  είναι άμεσο αποτύπωμα των μορφολογικών στοιχείων της ζωγραφικής του  Ντε Κίρικο,  αλλά προσεγγίζουν τη βασική έννοια των έργων του. Πρόκειται για μια προσωπική εκδοχή του αινίγματος. Ως «ηθική υποχρέωση», ως  παρακαταθήκη,  ως  δώρο και απότιση τιμής  στο μεγάλο  ζωγράφο που έγραψε: «…Γεννήθηκα στη σκιά του Πηλίου και των Κενταύρων, δυο βήματα από την Ιωλκό των Αργοναυτών» με τα βιώματα της παιδικής ηλικίας και τα πρώτα του σχέδια σε αυτή τη νεοσύστατη πόλη που καθόρισε την καλλιτεχνική του δημιουργία.

Μια έκθεση που έχει προταθεί προ ετών και συζητιέται εδώ και χρόνια, υλοποιείται φέτος ως προσωπική «ηθική υποχρέωση» και ως εορταστικό αφιέρωμα.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Όλγα -Μαρία Αγγελίδη, Πασχάλης Αγγελίδης, Λίλα Αγραφιώτη, Giovanni Albino, Irene Albino, Ευρυδίκη Αρκουδογιάννη, Μαγδαληνή Αστέρη, Μιχάλης Βαμβακάρης, Diana Borisova-Beridze, Βασίλης Βούλγαρης, Βάσω Βούλγαρη, Σμαράγδα Γαρόφλου, Λίλια Γεωργουλά, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Θεανώ Γιαννέζη, Αστέρης Γκέκας, Erica Gutenschwager, Felix Delandre, Κωνσταντίνος Δερβένης, Κατερίνα Διακομή, Παναγιώτης Δραντάκης, Maggie Elkhouri, Δήμητρα Εξάρχου, Βαγγέλης Ζάχος, Γιώργος Θάνος, Ελπινίκη Καμόσου, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Κατερίνα Κασσαβέτη, Δέσποινα Καφενταράκη, Ιωάννα Καφίδα, Λάζαρος Κόκκαλης, Αιμιλία Κοτζαογλανίδη, Σταμάτης Λάσκος, Βάντα Μαυροειδή, Ιωακείμ Μιναρετζόπουλος, Δημήτρης Μοράρος, Κάκη Μπαξεβανίδου, Μαριάννα Μωραίτου, Τέρρυ Νικολιάδη, Κερασία Ντάτσιου, Κατερίνα Ξανθά, Αννίτα Ξάνθου, Νίκο Ορχάνι, Αγγελική Παπαγεωργίου, Καλυψώ Παπαδοπούλου, Κρίτων Παπαδόπουλος, Γιάννης Παπαϊωάννου, Κλειώ-Αναστασία Παπαϊωάννου, Πουλχερία Παπαχρήστου, Μιχάλης Παυλής, Βασιλική Πέρκα, Άννα Πιάτου, Ελευθέριος Πλαβός, Νίκος Ποδιάς, Βούλα Πριοβόλου, Δημοσθένης Προδρόμου, Μάνος Πυροβολάκης, Λίνα Ρωμανού, Έλλη Σαμαλίδου, Κατερίνα Σαμαρά, Ζωή Σεϊτάνη, Ιφιγένεια Σδούκου, Νίκος Σίσκος, Χρήστος Σιψής,  Βάσω Σκεπετάρη, Έρη-Γεωργία Σκυργιάννη,  Αναστασία-Ζωή Σουλιώτη, Άρτεμη Ταμπάκη, Αντιγόνη Τέκα, Ιωάννα Τερλίδου, Πέτρος Τουλούδης, Κατερίνα Χαδουλού, Μαρία-Ανδρομάχη Χατζηνικολάου, Δημήτρης Χορδάκης, Αλέξανδρος Ψυχούλης 

Ειδικά προσκεκλημένοι: THES TZIVELI (fashion)

                                         ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ (ποίηση)

Στα εγκαίνια το κοινό θα παρακολουθήσει σύντομο μουσικό πρόγραμμα με την Κάτια Τζουμάκη [πιάνο] και την Άντζελα Μπατίστα [βιολί].

Τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν ανοιχτά εργαστήρια, μικτά ενηλίκων και παιδιών, δημιουργικού αυτοματισμού με τη διδασκαλία της Έρικα Γκούτεσβαγκερ, καθηγήτριας του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το συντονισμό και την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Χρύσα Δραντάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού με επιμελητική ομάδα στην οποία συμμετέχουν η Μαντώ Χατζηαποστόλου, Παναγιώτης Λάκκας, Κατερίνα Παναγοπούλου και Αλεξάνδρα Σάββα.

Διάρκεια έκθεσης έως 15/9/2023.