ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Πολύ αργά θυμήθηκε η Κυβέρνηση τα απλησίαστα ακτοπλοϊκά εισιτήρια"

Ανακοίνωση του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου
"Πολύ αργά θυμήθηκε η Κυβέρνηση τα απλησίαστα ακτοπλοϊκά εισιτήρια"
Όψιμα και με γενναία δόση επικοινωνίας πραγματοποίησε η Κυβέρνηση συσκέψεις για τις απλησίαστες τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
 
Όψιμα, γιατί βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Ιουλίου και οι περισσότεροι πολίτες έχουν ήδη κάνει τον προγραμματισμό τους. Επικοινωνιακά, γιατί όπως επιβεβαίωσε και η Υφυπουργός κ. Βούλτεψη, αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσαν η ενημέρωση του κυβερνητικού επιτελείου για τις αιτίες των υψηλών τιμών και ορισμένες συστάσεις.
Από τον χρόνο και τον τρόπο που πραγματοποιήθηκαν αυτές οι συναντήσεις, εύλογα, μπορεί να σκεφθεί κανείς ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί απλά να μετατοπίσει τη συζήτηση από το μέτωπο της ακρίβειας των τροφίμων.
 
Η αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων δεν είναι κάτι νέο. Από πέρυσι καταγράφονται τεράστιες αυξήσεις, παρά την υποχώρηση των τιμών στα καύσιμα, ενώ πριν την έναρξη της φετινής σεζόν ήταν σαφές ότι οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις δε θα μείωναν ούτε στο ελάχιστο τις τιμές των εισιτηρίων και μόνο 1 στους 3 Έλληνες θα πάει διακοπές.
 
Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έθεσαν ζητήματα βιωσιμότητας, παρότι στηρίχθηκαν αρκετά την περίοδο της πανδημίας και έπειτα στην ενεργειακή κρίση. Κυοφορείται το σενάριο μιας νέας επιδότησης τύπου «Καράβι pass». Αν επιβεβαιωθεί, δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος θα βρίσκεται στην κορύφωσή της τον Αύγουστο και μέρος του Σεπτεμβρίου με φουλ πληρότητες στα καταλύματα, έντεχνα η Κυβέρνηση μετατοπίζει τις καλοκαιρινές διακοπές των Ελλήνων στις αρχές του φθινοπώρου. Πόσοι από αυτούς θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τα άδειά τους τότε και για πόσες ημέρες;
 
Το ζήτημα των πολύ αυξημένων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων θα είναι μπροστά μας και τα επόμενα καλοκαίρια και δε θα επιλυθεί με αποσπασματικά μέτρα. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. έχει παρουσιάσει μια συνεκτική δέσμη προτάσεων για τη συγκράτηση των ναύλων και για να μη γίνουν οι διακοπές απαγορευτικές λόγω τιμών για τους Έλληνες πολίτες.
 
Έχουμε προτείνει την ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο όλων των πολιτών που δραστηριοποιούνται φορολογικά στη χώρα μας, έτσι ώστε να μπορούν οικονομικότερα να μεταβούν στα νησιά, όπως και την μείωση του ΦΠΑ των εισιτηρίων, στον κατώτατο συντελεστή, προκειμένου να υπάρξει άμεση μείωση των τιμών.