ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα

Ανακοίνωση της ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας
Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο παρατεταμένος καύσωνας που αναμένεται τις επόμενες μέρες στη χώρα απαιτεί να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων. Οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία, αποτελούν κυριολεκτικά κίνδυνο – θάνατο για τους συναδέλφους, ιδιαίτερα για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες (πράσινο, αποκομιδή απορριμμάτων, καθαρισμός δρόμων, τεχνικά συνεργεία, κοιμητήρια, συντήρηση, κτλ), και για όσους αντιμετωπίζουν καρδιακά και πνευμονολογικά προβλήματα ή άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Ακόμα όμως και οι συνάδελφοι στους Δήμους που εργάζονται σε εσωτερικούς ή καλυμμένους χώρους (οδηγοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κτλ) μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο μια που τα κλιματιστικά είναι σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκώς συντηρημένα ή δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα τα κτίρια και οι άλλοι κλειστοί χώροι να μετατρέπονται σε καζάνια.

Σε συνθήκες καύσωνα η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων πολλαπλασιάζει τους κινδύνους να συμβούν εργατικά ατυχήματα. Την ίδια ώρα οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν ουσιαστικά διαλύσει τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, την Επιθεώρηση Εργασίας. Μετατρέποντας την σε “Ανεξάρτητη Αρχή” έχουν πετάξει από πάνω τους το μπαλάκι της ευθύνης για τον έλεγχο στην τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας από τους εργοδότες, τις Δημοτικές αρχές.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τις Δημοτικές αρχές και τις κυβερνήσεις που  αντιμετωπίζουν την προστασία της υγείας μας ως κόστος που πρέπει να περικόψουν. Δεν είναι λύσεις το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκαλάκι νερό, όπως συχνά-πυκνά ακούγεται στους χώρους δουλειάς.

Η ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας απαιτεί από τις Δημοτικές Αρχές στους Δήμους της περιοχής μας να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την Ασφάλεια και την Υγεία των εργαζομένων:

  1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 οC ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών και σε κλειστούς χώρους, όταν δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες, χωρίς καμία περικοπή αποδοχών.
  2. Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.).
  3. Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά και την ένταση της εργασίας.
  4. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  5. Άνοιγμα κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  6. Για τη λειτουργία των κλιματιστικών να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.).

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί τις μέρες αυτές. Να απαιτούν από τα διευθυντικά στελέχη των Δήμων την αυστηρή εφαρμογή όλων των παραπάνω μέτρων. Να ενημερώνουν άμεσα τους εκλεγμένους της ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας για κάθε παραβίαση των μέτρων και κάθε αυθαιρεσία.

Κανένας εφησυχασμός! Ο κίνδυνος από την υψηλή θερμοκρασία και υγρασία είναι αόρατος και ύπουλος.