ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη Γενική Συνέλευση του INSULEUR το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Στη Γενική Συνέλευση του INSULEUR το Επιμελητήριο Μαγνησίας
Στις Βρυξέλλες, το Επιμελητήριο Μαγνησίας εκπροσωπήθηκε από το μέλος της Διοίκησης του και μέλος της διοίκησης του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κ. Αθανάσιο Ζλατούδη

Με επιτυχία διεξήχθηκαν την Τετάρτη 28 Ιουνίου, οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR), στις Βρυξέλλες.

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης συμμετείχαν εκπρόσωποι και μέλη των Διοικήσεων από όλα σχεδόν τα νησιωτικά Επιμελητήρια της ΕΕ, καθώς και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Επιμελητήριο Μαγνησίας εκπροσωπήθηκε από το μέλος της Διοίκησης του και μέλος της διοίκησης του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κ. Αθανάσιο Ζλατούδη.

Στην εισήγησή του ο κ. Joseph Borg, Πρόεδρος του INSULEUR, ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή που υποδέχθηκε τους συνέδρους στους χώρους της. Επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα του έργου που επιτελεί το INSULEUR και τη δέσμευση να συνεχίσει να εργάζεται προς όφελος των νησιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Joseph Borg έδωσε μια επισκόπηση των δραστηριοτήτων που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, συμπεριλαμβανομένης της διάσκεψης κορυφής του Παρατηρητηρίου GTI και της γενικής συνέλευσης της Επιτροπής Νήσων. Με απόφαση της ΓΣ του Insureur, η προεδρία του Προέδρου παρατάθηκε για επιπλέον οκτώ μήνες, έως τις 31 Μαρτίου 2024.

Στη Γενική συνέλευση συζητήθηκε επίσης το έργο Istars για τον τουρισμό και την αειφορία. Συμφωνήθηκε επίσης οι επόμενες εργασίες του Insuleur να πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Σλοβενία.

Τονίστηκε τέλος ότι η τουριστική βιομηχανία θα πρέπει να διαφοροποιηθεί υπέρ νέων τομέων όπως η ψηφιοποίηση, η εκπαίδευση και η έρευνα ανάπτυξη για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Επιπλέον, αρκετοί συμμετέχοντες που εκπροσωπούν τα αντίστοιχα νησιά – μέλη, έδωσαν ένα σύντομο ιστορικό του επιχειρηματικού περιβάλλοντος των περιοχών τους, αναφορικά με την προσβασιμότητα, την κλιματική αλλαγή, το αυξανόμενο κόστος και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας να αποτελούν τις κύριες προκλήσεις.

Στόχος του Υβριδικού Εργαστηρίου με τίτλο «Η οικοδόμηση μιας γνώσης βασισμένης σε τεκμήρια για τα ευρωπαϊκά νησιά ως προϋπόθεση για μια ευρωπαϊκή πολιτική για τα νησιά», που διοργάνωσε το INSULEUR σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EESC EuropeanEconomic and Social Committee) και συνέργια της Επιτροπής Νήσων της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών (Conference of peripheral maritime regions -  CPMR Island Commission) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νικρών Νήσων (ESIN) είναι να αντιμετωπίσει διεξοδικά αυτό το θέμα και να παρουσιάσει την πρότασή του για τη δημιουργία ειδικής δομής (Παρατηρητηρίου) για τις Νησιωτικές Οικονομίες, να υποστηρίξει τους φορείς χάραξης πολιτικής σε διαφορετικά επίπεδα, ώστε να μπορέσουν αυτές οι περιοχές να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στην ΕΕ τόσο από οικονομική όσο και από κοινωνική άποψη.

Το εργαστήριο διοργάνωσε το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ε.Ε.  (Insuleur) ,  λόγω έλλειψης κρίσιμων στατιστικών στοιχείων σε επίπεδο νήσων και της έλλειψης εκτίμησης του «κόστους της νησιωτικότητας» που εμποδίζουν τη σωστή διαμόρφωση, εφαρμογή και παρακολούθηση πολιτικών προσαρμοσμένων στα ειδικά χαρακτηριστικά και ανάγκες των νησιών.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο "Βαρόμετρο Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας" που υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής υπό την επίβλεψη του Γ.Γ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη, ως προτεινόμενη Ελληνική «καλή πρακτική» για την νησιωτικότητα και την χρήση της σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

 Ο Κ. Joseph Borg πρόεδρο του Insuleur και του Επιχειρηματικού Επιμελητηρίου του Gozo Μάλτας με τον κ. Αθανάσιο Ζλατούδη

Ο κ. Αθανάσιος Ζλατούδης με τον κ. Gianni Chianetta Ιδρυτή & Διευθυντή της Greening the Islands, Διευθύνων Σύμβουλο της The Green Consulting Group

 

Ο κ. Francois Alfonsi, Επίτροπος της REGΙ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου