ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προνοσοκομειακή Φροντίδα – Ε.Κ.Α.Β. – Πληρώματα Ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας

Του Δημήτρη Παπακώστα - Γ.Γ. Πανελληνίου Σωματείου Πληρωμάτων Ασθενοφόρων Hellas EMTky
Προνοσοκομειακή Φροντίδα – Ε.Κ.Α.Β. – Πληρώματα Ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας

Προνοσοκομειακή Φροντίδα – Ε.Κ.Α.Β. – Πληρώματα Ασθενοφόρων Των Κέντρων Υγείας

Αυτές είναι οι στολές μας! Η εικόνα μας στον πολίτη που του παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες, η εικόνα μας στους υπόλοιπους που συνδράμουν στο περιστατικό… Αυτές όμως είναι μόνο το 60% για συναδέλφους/ισσες που τους έδωσε κάποια υπηρεσία ή την αγόρασαν μόνοι/ες τους. Το υπόλοιπο 40% συνδράμει στα περιστατικά με τα πολιτικά του “καθημερινά” ρούχα..

Το κοινό χαρακτηριστικό, στα χαρτιά, είναι ότι πρέπει να τηρούνται οι προδιαγραφές του Ε.Κ.Α.Β. – ευρωπαϊκούς κανονισμούς (EN20471 – EN343 – EN471 – Eu 2016/425, EN ISO 20471:2013 ) Κάθε Υπηρεσία Επείγουσας Ιατρικής Υποχρεούται Να Παρέχει Στους Εργαζομένους Της Τον Κατάλληλο Εξοπλισμό Ατομικής Προστασίας

Μάλλον χάθηκαν κάπου στον δρόμο οι προδιαγραφές έτσι; Και ο πολίτης να σε αποκαλεί οδηγό, τραυματιοφορέα, “Εκαβιτη” κ.τ.λ. Τι εικόνα τους δίνουμε; Έχουμε Αποδείξει σε όλους, ότι είμαστε εκεί για να τους παρέχουμε την προνοσοκομειακη φροντίδα, η θεωρούν κάποιοι ότι απλά είμαστε για να τους ”κουβαλήσουμε” στον πλησιέστερο υγειονομικό σταθμό; Όπως και αν φτάσει!!

Ασθενοφόρα που δεν υπάρχουν και αν ναι σε κάποιες περιοχές, δεν υπάρχει ο ανθρωπινός παράγοντας – το προσωπικό.

Όλοι έχουμε μερίδιο σε αυτή την διαχρονική Απαξίωση! Η πολιτεία, τα κόμματα, τα σωματεία, οι ίδιοι οι συνάδελφοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, παλιοί κ νέοι ηλικιακά αλλά και υπηρεσιακά.

2023

Και τώρα, πάλι; Θάνατοι. Ελλήνων πολιτών και Τουριστών κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές και, το θέμα της διάσωσης μιας ζωής πάλι στην επικαιρότητα. Και; Σσσ, πρέπει να δείξουμε το καλό μας πρόσωπο, σουλουπώσου Τουρισμός. Η εμφάνιση μας πρέπει να διορθωθεί, κάνε ότι είσαι κάποιος – κάτι άλλο, “έλα μωρέ” και μετά βλέπουμε.

Αγαπητοί κύριοι με λίγο ”make up” λίγο άρωμα και ένα καλό ”χτένισμα” δεν αλλάζει η εικόνα. Υπάρχει δυστυχώς Σήψη η οποία φέρνει δυσωδία.

Δεν καιγόμαστε, Καήκαμε

Μια παροιμία λέει ”Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, περίμενε η φωτιά να έρθει κ στο δικό σου”

Τις τελευταίες μέρες μάλλον ήρθε πολύ κοντά έτσι; Και τώρα; Δεν φτάνει το λάστιχο; Ζητάς την βοήθεια του γείτονα που είναι κατεστραμμένος πριν από εσένα. Τώρα θα έρθει η πυροσβεστική – ο στρατός, να σε βοηθήσει να την σβήσεις…

Τι θα τους πεις; Δεν σας χρειάζομαι μπορώ κ μόνος; Δύσκολο! Ο γείτονας σου όμως σου φώναζε χρόνια τώρα έλα να φτιάξουμε ”αντιπυρικές ζώνες” μαζί!! Τον απαξίωσες θεωρώντας ότι δεν θα καείς! Στην ζωή ποτέ μην λες πότε κ για τίποτα!

Ωραία. Και τι κάνουμε τώρα;

Προτάσεις για να σώσουμε ότι σώζεται αλλά κ να το προφυλάξουμε για το μέλλον

– Ενιαίος φορέας όλοι (ένταξη πληρωμάτων ασθενοφόρων κέντρων υγείας … Εχθές)

– Ανανέωση στόλου ασθενοφόρων (όπου απαιτείται άμεσα) το ασθενοφόρο είναι το βασικό εργαλείο της δουλειάς μας

– Μεγάλο όριο ηλικίας συναδέλφων αξιοποίηση όπου δύναται. Φυσιολογική πνευματική κ σωματική φθορά.

Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου ένταξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα (Μέχρι την πραγματοποίηση επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας για επίσπευση των εξετάσεων πιστοποίησης ΕΟΠΠΕΠ. Στόχος άμεση απορρόφηση των συναδέλφων στην υπηρεσία) Δεν περισσεύει κανείς.

– Συνάδελφοι/ισσες με απαλλαγή επαναξιολόγηση κριτηρίων κ αξιοποίηση τους στο μέγιστο. Όχι “απλά” άλλος ένας αριθμός στο οργανόγραμμα κ άλλος να επιχειρεί στο επείγον.

– Άμεση επικοινωνία – συνεργασία με Ιατρικούς συλλόγους, ένωση νοσηλευτών, σωματεία τραυματιοφορέων κ.τ.λ. Για μία σωστή καταγραφή ρόλων, αγαστή συνεργασία με στόχο την ποιοτικότερη πρωτοβάθμια φροντίδα

– Απαγόρευση κ μετά την 5ετια να μην μπορούν να κάνουν αίτηση για πρόσληψη συνάδελφοι που ήδη υπηρετούν όπου δίνει το δικαίωμα να κάνουν αίτηση στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Έχουμε ουσιαστικά μια ”εσωτερική μετάθεση” χωρίς να γίνονται νέες προσλήψεις

– Συνεχιζόμενες ημερίδες, σεμινάρια για την εργασιακή εξουθένωση των συνάδελφων (burn out), δικαιώματα εργαζόμενων τρόποι συμπεριφοράς στους πολίτες κ.τ.λ. Στόχος αλλαγή νοοτροπίας, απαλλαγή άξεστων συμπεριφορών.

Μορφωμένοι δημόσιοι λειτουργοί με σεβασμό κ εκτίμηση στο πρόσωπο τους, στους συνάδελφους και στους πολίτες

– Διαρκής κατάθεση προτάσεων κομμάτων από την εκάστοτε Βουλή με σκοπό την αναβάθμιση της υπηρεσίας κ όχι για ρουσφετολογικούς λόγους.

Να γίνουμε μια υπηρεσία Πρότυπο

μία όμως, δεν είμαστε παντογνώστες, αλλά σωστά πρότυπα οργάνωσης, αντιμετώπισης επειγόντων υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, ένα δεν μας κάνει;

Ας βάλουμε όλοι μας ένα λιθαράκι ο καθένας από το δικό του μετερίζι για μια καλύτερη προνοσοκομειακη φροντίδα. Για μια καλύτερη Πρωτοβάθμια φροντίδα. Άλλωστε εμείς είμαστε που γνωρίζουμε την εργασία μας καλύτερα από όλους.

Η αλυσίδα επιβίωσης χρειάζεται όλους τους κρίκους…

‘Οι τραυματίες ασθενείς μας, δεν μας επέλεξαν. Έρχονται σε εμάς εξαιτίας κάποιου συμβάντος τραυματισμού που τους ανάγκασε να αναζητήσουν την βοήθεια μας. Εμείς ωστόσο επιλέξαμε να τους θεραπεύσουμε… (Norman McSwain)