ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΚΕ: Συζήτηση με φοιτητές στο πλαίσιο της κινητοποίησης για το ζήτημα της εκπαιδευτικής πρακτικής

ΚΚΕ: Συζήτηση με φοιτητές στο πλαίσιο της κινητοποίησης για το ζήτημα της εκπαιδευτικής πρακτικής

Στην εκδήλωση με θέμα την υποχρηματοδότηση των σχολών που διοργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων του Φοιτητικού Συλλόγου Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού (Δ.Ε.ΞΥ.Σ.) για την εκπαιδευτική πρακτική τους, μίλησε ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Ο Βασίλης Μεταξάς, στην ομιλία του μετέφερε για άλλη μια φορά τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των φοιτητών του Τμήματος Δ.Ε.ΞΥ.Σ. για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κονδύλια για την εκπαιδευτική πρακτική τους, ζήτημα για το οποίο η πρυτανεία πρέπει να δώσει άμεσα λύση. Εξάλλου από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ έχει βρεθεί στο πλευρό των φοιτητών, που με βάση τις αποφάσεις του Συλλόγου τους προχώρησαν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις. Αυτή τη στιγμή δεκάδες φοιτητές από την Καρδίτσα, βρίσκονται στην έδρα της πρυτανείας, εδώ και τρεις μέρες, περιμένοντας ικανοποιητική λύση ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους, με την εκπαιδευτική πρακτική που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα, να βρίσκεται επί της ουσίας στον αέρα.

Ο Βασίλης Μεταξάς, ανέφερε ότι η πολιτική που υποτάσσει την Ανώτατη Εκπαίδευση στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων οδηγεί στην υποβάθμιση των σχολών σε «Β κατηγορίας» τμήματα για την απόκτηση δεξιοτήτων με βάση τις εφήμερες ανάγκες της αγοράς. Στη βάση αυτή θεωρούνται «κόστος» οι σπουδές και «κέρδος» ό,τι συμφέρει τα μονοπώλια. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., έχει προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια με συγκεκριμένα μέτρα την επιχειρηματική δράση που αντιμετωπίζει τη γνώση σαν εμπόρευμα και τους φοιτητές σαν πελάτες. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές τις μέρες βγήκε ξανά στην επιφάνεια περίπτωση φοιτήτριας που δεν της δίνουν το πτυχίο της εξαιτίας του χαρατσιού στις εστίες. Αλλά και μέτρα για την πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των συμφερόντων εταιριών και μεγάλων ομίλων, όπως η είσοδος εργολάβων στην καθαριότητα και οι απολύσεις των καθαριστριών του πανεπιστημίου πριν από κάποια χρόνια, το νέο επενδυτικό σχέδιο στη Βαμβακουργία μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τα νέα κτίρια της Πολυτεχνικής Σχολής που σχεδιάστηκαν βασικά για να φιλοξενούν την έρευνα υπέρ των εταιριών και τα πανάκριβα μεταπτυχιακά και λιγότερο για τις ανάγκες των τμημάτων και των φοιτητών τους.

«Οι αγώνες χρειάζεται να στοχεύουν, λοιπόν, την πολιτική αυτή και για το λόγο αυτόν ο αγώνας σας χρειάζεται να συνεχιστεί, δεν αφορά μόνο τη φετινή εκπαιδευτική πρακτική, αλλά είναι αγώνας για το πτυχίο, για τις σπουδές σας», τόνισε ο Βασίλης Μεταξάς.

Στον αγώνα αυτό, το ΚΚΕ θα είναι πάντα δίπλα στους φοιτητές των λαϊκών οικογενειών και τις ανάγκες τους.