ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσιάστηκαν σχολικά προγράμματα και δράσεις στο Πρότυπο ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου

Παρουσιάστηκαν σχολικά προγράμματα και δράσεις στο Πρότυπο ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική ημερίδα του Πρότυπου ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Ζέττας Μακρή καθώς και της Προέδρου Σχολικής Επιτροπής κ. Βασιλικής Παπανικολάου-Χατζοπούλου του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και είχε ως θέμα την παρουσίαση των σχολικών προγραμμάτων και δράσεων που υλοποιήθηκαν τη φετινή σχολική χρονιά. Μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί του σχολείου μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους τις εμπειρίες και τα βιώματά τους από τη συμμετοχή τους σε σχολικά προγράμματα και καινοτόμες δράσεις. Στην ημερίδα επίσης, συμμετείχαν ως ομιλητές τοπικοί επαγγελματίες με εισηγήσεις σχετικά με τις δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων του ΕΠΑ.Λ. σε παραγωγικές και βιομηχανικές μονάδες. Οι ομιλητές ήταν η κα. Ελένη Λαΐτσου (Εκπρόσωπος της Τυροκομικής και Γαλακτοκομικής Επιχείρησης Νικ. Χ. Λαΐτσος & ΣΙΑ, «Φλέγγα»), ο κ. Χαράλαμπος Αραμπατζής (Ιδρυτής και CEO της ”Terra Ferea”, Μεταποίηση και εμπορία αρωματικών φυτών και οσπρίων) και ο κ. Xάρης Σιούρας (Δ/ντης Ποιότητας, Μέλος της Διοίκησης της Βιομηχανίας «ΣΙΟΥΡΑΣ ΑΕΒΕ»).

Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Βάιος Λιαπόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους τονίζοντας την ενεργή συμμετοχή των μαθητών/τριών του Επαγγελματικού Λυκείου όχι μόνο στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και στις ποικίλες δράσεις του σχολείου, και σημείωσε ότι η εξωστρέφεια του σχολείου εμπλουτίζει τους μαθητές/τριες με νέες γνώσεις, δεξιότητες, ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους και επίσης τους φέρνει σε επαφή με νέα βιώματα και νέες τεχνολογίες.

Η παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης ΜΝΑΕ το οποίο για φέτος αφορούσε την απόσταξη αιθέριων ελαίων από βιολογικά φαρμακευτικά αρωματικά φυτά δημιουργώντας προϊόντα ελαιολάδου με βιολογική δράση κατέλαβε ένα μεγάλο μέρος της ημερίδας. Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο δράσης αποτελούνταν από τρεις υποδράσεις:

  • Υποδράση 1: Παραγωγή αρωματικών φυτών με μοσχεύματα και διάθεση στις Σχολικές Μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρήγα Φεραίου

Σκοπός της υποδράσης ήταν η συνεργασία μαθητών της Α’ τάξης και του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος (Β’ και Γ’ τάξεων) για την παραγωγή και καλλιέργεια ετήσιων αρωματικών φυτών και παράλληλα παραδόθηκαν αρωματικά φυτά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βελεστίνου, του οποίου οι μαθητές αποτέλεσαν τους πολλαπλασιαστές των γνώσεων και του σχεδίου δράσης που υλοποιήθηκε.

  • Υποδράση 2: Απόσταξη αρωματικών φυτών για την παραγωγή αρωματικών αιθέριων ελαίων

Σκοπός της υποδράσης ήταν η συνεργασία των μαθητών για την δημιουργία αρωματικών αιθέριων ελαίων. Η δράση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση επαγγελματικής ενασχόλησης προς την ευρύτερη αγροτική κοινωνία της περιοχής που ασχολείται με τις αγροτικές καλλιέργειες. Οι μαθητές συναρμολόγησαν τη συσκευή υδροατμοαπόσταξης και ακολουθώντας τις οδηγίες των εκπαιδευτικών πραγματοποίησαν εκχύλιση αιθέριων ελαίων από τα αρωματικά φυτά που καλλιεργούσαν στον κήπο του Π.ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου. Παράλληλα οι μαθητές χρησιμοποίησαν μοριακά μοντέλα για να κατασκευάσουν τις χημικές ενώσεις του αιθέριου ελαίου, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τις ιδιότητες του.

  • Υποδράση 3: Παραγωγή τροφίμων και καλλυντικών με τη χρήση των αιθέριων ελαίων

Σκοπός της υποδράσης ήταν η συνεργασία των μαθητών για την δημιουργία τροφίμων και καλλυντικών με τη χρήση των αιθέριων ελαίων που παρήχθησαν στην υποδράση 2. Η δράση αυτή όπως και η προηγούμενη θα μπορούσε να προσδώσει μια εναλλακτική πρόταση επαγγελματικής ενασχόλησης και να αποτελέσει μαζί με τις Υποδράσεις 1 & 2 μια ολοκληρωμένη πρόταση μιας καθετοποιημένης αγροτικής μεταποιητικής μονάδας. Τα πρώτα προϊόντα που παρήχθησαν ήταν τα ενισχυμένης γεύσης έξτρα παρθένα ελαιόλαδα με αιθέρια έλαια ρίγανης, δενδρολίβανου και ελαιόλαδου. Με την έγχυση σταγόνων αιθέριων ελαίων σε συνδυασμό με ανάδευση παρασκευάστηκαν πρωτότυπα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας με αυθεντική μεσογειακή γεύση τα οποία και είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις. Τα επόμενα τρόφιμα που παρασκευάστηκαν ήταν επιτραπέζιες ελιές με γευστική ενίσχυση με μίγμα αιθέριου ελαίου δενδρολίβανο και ρίγανης. Το επόμενο τρόφιμο που παρασκευάστηκε ήταν αλείμματα ξηρών καρπών με γεύσεις αιθέριων ελαίων και συγκεκριμένα παρασκευάστηκαν αλείμματα φυστικοβούτυρου με την προσθήκη ριγανέλαιου.

Στην προσπάθεια ανάδειξης στους μαθητές και άλλων εναλλακτικών χρήσεων των παρασκευασμένων αιθέριων ελαίων παρασκευάστηκαν επίσης σαπούνια και οι κηραλοιφές. Για την παρασκευή των κηραλοιφών χρησιμοποιήθηκε κερήθρα από παραγωγό του Βελεστίνου, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της ποιότητας που χρησιμοποιήθηκε για τα σαπούνια (οξύτητα 0,5-0,8%) και αιθέριο έλαιο λεβάντας. 

Το εγχείρημα αυτό υποστηρίχθηκε οικονομικά στα πλαίσια της Πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαχειριστή του έργου το Κέντρο Διάδοσης και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» με συνολικό προϋπολογισμό έργου 2400,00 ευρώ.                                                                                                       

Ο Διευθυντής

Βάιος Λιαπόπουλος