ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κερασιά Πηλίου: “μΝιμΗ ΚεΡοΝ αΟΙδιΜον”* / σε γραφή Ηλία Λεφούση

Κερασιά Πηλίου: “μΝιμΗ ΚεΡοΝ αΟΙδιΜον”* / σε γραφή Ηλία Λεφούση

Ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου εξέδωσε λεύκωμα υπό την αιγίδα και την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Κερασιά Πηλίου: “μΝιμΗ ΚεΡοΝ αΟΙδιΜον”*/σε γραφή Ηλία Λεφούση».

Πρόκειται για μια πολυτελή έκδοση 60 σελίδων, αφιερωμένη στο έργο ενός ανθρώπου, που αγάπησε, κατέγραψε και αποτύπωσε λογοτεχνικά, λαογραφικά και ιστορικά πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα του γενέθλιου τόπου του και της περιοχής του. Είναι όμως και ένας ύμνος στον λαϊκό πολιτισμό του χωριού μας, μια αποτύπωση μέσα στον χρόνο, στιγμών από τις ασχολίες, τα ήθη και τα έθιμα των Κερασιωτών, μια περιήγηση στο φυσικό κάλος και τα έργα των ανθρώπων.

Το λεύκωμα είναι στη ουσία ένας διάλογος φωτογραφιών και κειμένων, μια συνομιλία για το χθες και για το σήμερα. Κείμενα και φωτογραφίες τοποθετούνται ανά θέμα περιδιαβαίνοντας στη δύσκολη και ανηφορική ζωή των Κερασιωτών, αλλά και στις τοποθεσίες και στους τόπους, που υπήρξαν γι’ αυτούς η εστία τους.

Η εκκλησία του πάνω χωριού και τα γεφύρια μας, οι τσομπαναραίοι και οι καρβουναραίοι, τα υψωμένα δέντρα και ο δέντρος της εκκλησίας, τα πανηγύρια του χωριού μας και οι ξενιτεμένοι Κερασιώτες είναι κάποια από τα θέματα που θα συναντήσετε μέσα στην έκδοση. Πρέπει να σημειώσουμε ότι για να συμπληρωθεί ψηφίδα – ψηφίδα το πολύτιμο αυτό έργο εργάστηκαν και βοήθησαν αρκετοί. Το μέλος του Συλλόγου, ιατρός Χρήστος Λεφούσης επιμελήθηκε την έκδοση και πραγματοποίησε την ψηφιακή επεξεργασία των φωτογραφιών, η Πρόεδρος Ελένη Παπαδημητροπούλου και ο Γραμματέας Νικόλαος Λεφούσης έκαναν την επιλογή των κειμένων και του φωτογραφικού υλικού, ενώ πολύτιμη και καίρια ήταν η συμβολή πολλών οικογενειών της Κερασιάς στην παραχώρηση φωτογραφιών. Οι οικογένειες αυτές που συμμετείχαν και πρόσφεραν φωτογραφίες είναι του Νικολάου Αναγνώστου (του Τριαντ.), του Κωνσταντίνου Βέτσικα (του Δημητρ.), του Απόστολου Βοβότη (του Κων/νου), του Ευαγγέλου Γραντζή (του Δημητρίου), του Δημητρίου Καπουρνιώτη (του Θεοδ.), του Αθανασίου Μανώλη (του Αντωνίου), του Κωνσταντίνου Πολυχρόνη (του Αθανασίου) και του Νικολάου Σταθάκη (του Δημητρίου). Ακόμη, φωτογραφίες πάρθηκαν από το αρχείο Ηλία Λεφούση το αρχείο του Συλλόγου μας, όπως και το αρχείο Στουρνάρα. Τέλος, φωτογραφίες δόθηκαν και από τον Δημήτριο Οικονομίδη. Πολύτιμη συνεισφορά στη δημιουργία του λευκώματος σε ότι αφορά τις επαφές και τις συνεννοήσεις με τις οικογένειες είχαν και τα πρώην μέλη του Δ.Σ., η Κασσιανή Βέτσικα και ο Κωνσταντίνος Ηλίας. Ο Σύλλογος μας με την εν λόγω έκδοση κινείται στην πορεία που χάραξε απ’ αρχής της ιδρύσεως του.

Η παρούσα δράση είναι μια ιδέα που αναβαθμίζει πολιτιστικά τον τόπο και τον αναδεικνύει περιβαλλοντικά και εννοιολογικά. Δίνει τη δυνατότητα και την αφορμή στο ειδικό και ευρύτερο κοινό να στραφεί προς την περιοχή μας με ιδιαίτερη ματιά και να δομηθεί στον εσωτερικό του κόσμο η περιοχή, ως ένας τόπος σπάνιος, μοναδικός και απαράμιλλος. Ο Φορέας μας έχει ανοιχτούς ορίζοντες και εξακολουθεί να δρα με μοναδικό σκοπό την ανάδειξη της περιοχής μας. 

Υ.Γ. Τα μέλη του Δ.Σ., η Βασούλα Σταθάκη (τηλ.: 6980266904) και ο Νικόλαος Λεφούσης (τηλ.: 6947214670) θα είναι στη διάθεση αυτών που ενδιαφέρονται για το λεύκωμα.