ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση Δ. Κανελλή με τον "Ιππόκαμπο"

Συνάντηση Δ. Κανελλή με τον "Ιππόκαμπο"

Συνάντηση του Σωματείου "Ιππόκαμπος" με τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΜέΡΑ25 Μαγνησίας, Κανελλή Δημήτρη.

Συνάντηση με το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Ν. Μαγνησίας "Ιππόκαμπος" πραγματοποίησε ο Κανελλής Δημήτρης υποψήφιος με το ΜέΡΑ25. Το ΜέΡΑ25 δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα που αφορούν στο τομέα αυτό, κάτι το οποίο διαφαίνεται και με τη συμμετοχή του Βασίλη Ψαθά στο ψηφοδέλτιο της Μαγνησίας, που είναι και ο ίδιος είναι ΑμεΑ και έχει συμβάλλει σημαντικά στο να αναδειχθούν τα συγκεκριμένα αιτήματα.

Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για το γεγονός ότι η στήριξη και η ενίσχυση των ΑμεΑ από το κράτος οφείλει να ενισχυθεί. Η στήριξη που οφείλει να υπάρχει από ένα κράτος πρόνοιας είναι ευθέως αντίστοιχη με τη ενίσχυση με τη στήριξη που πρέπει να υπάρχει και στο δημόσιο χαρακτήρα της υγείας. Στους τομείς αυτούς, όπως αναφέρθηκε τόσο από τον πρόεδρο του σωματείου κ. Μπέλλο όσο και από τον κ. Μπάλλα αλλά και από τον υποψήφιο του ΜέΡΑ25 Κανελλή Δημήτρη, δεν πρέπει να μπαίνουν ανταποδοτικά κριτήρια ή κριτήριο κέρδους.

Αυτά είναι κάποια από τα βασικά ζητήματα που διεκδικεί το ΜέΡΑ25, κόντρα στην προσπάθεια στης κυβέρνησης της να προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση ακόμα και νοσοκομείων. 

Επιπρόσθετα, στη συνάντηση αναφέρθηκε η έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και η οποία οφείλεται στο νόμο που ψήφισε η ΝΔ. Βάσει του νόμου αυτού οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες εξάγουν τα φάρμακα, πριν καλυφθούν οι εθνικές μας ανάγκες. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στα Άτομα με Αναπηρία.

Έγινε, επίσης, ενημέρωση για το πρόγραμμα «Προσωπικός βοηθός για Άτομα με Αναπηρία». Ένα πρόγραμμα του οποίου η εφαρμογή του είναι ιδιαίτερα σημαντική και το οποίο είναι αναγκαίο να μην μείνει μόνο στην πιλοτική του μορφή, όπως προτείνει η ΝΔ, αλλά να αποκτήσει μόνιμα και πανελλαδικά χαρακτηριστικά, τόσο σε επίπεδο αστικών κέντρων όσο και στην επαρχία.

Από την πλευρά του ΜέΡΑ25 κάποιες θέσεις του προγράμματος για ΑμεΑ είναι:

  • Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων θεραπειών, φαρμάκων, αναλώσιμων υγειονομικών υλικών.
  • Καθιέρωση νομικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει τους σημαντικούς εθνικούς κανονισμούς για την παροχή υπηρεσιών «Προσωπικής Βοήθειας» σε μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες με αναπηρία και την επίσημη αναγνώριση του επαγγέλματος του «Προσωπικού Βοηθού», όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Πλήρες δημόσιο δίκτυο πρώιμης και έγκαιρης διάγνωσης σοβαρών ασθενειών και αναπηριών. Σύσταση Κέντρων Αποκατάστασης σε όλα τα επίπεδα, με εξειδίκευση σε διαφορετικά είδη αναπηρίας και στελέχωση από αντίστοιχες ειδικότητες ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.
  • ενοποίηση όλων των επιδομάτων αναπηρίας σε ένα, και μετατροπή του σε ειδική κοινωνική σύνταξη που θα παρέχει αξιοπρεπή διαβίωση.
  • Δημιουργία Ταμείου Συμπερίληψης και Μακροχρόνιας Υποστήριξης που θα διασφαλίζει τη λήψη μέτρων για μια αυτοπροσδιοριζόμενη ζωή με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία («λειτουργικά κριτήρια»)
  • Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής ενός δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος χωρίς αποκλεισμούς, για τη στήριξη της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρίες, μέχρι το 2030. Ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών σε όλα τα δημόσια σχολεία, με ενίσχυση αναγκαίων υπηρεσιών, όπως η παροχή υποστηρικτικού διδακτικού προσωπικού.
  • Προσανατολισμός προς μια αγορά εργασίας χωρίς αποκλεισμούς, μέσω της εξάλειψης νομικών ή οικονομικών φραγμών (όπως είναι η αναφορά στη «μη ικανότητα για εργασία» για τα άτομα με αναπηρίες). Προσαρμογή των θέσεων εργασίας στις προσωποποιημένες συνθήκες εργασίας κάθε υπαλλήλου με αναπηρία, με την παράλληλη υποστήριξη των εργοδοτών από την πολιτεία, πχ. εξοπλίζοντας τον χώρο εργασίας με τις αναγκαίες υποστηρικτικές τεχνολογίες και χρηματοδοτώντας το ενδεχόμενο κόστος εργονομικών προσαρμογών.

Αναλυτικά οι θέσεις  για το ζήτημα των ΑμεΑ υπάρχουν στην ιστοσελίδα https://mera25.gr/amea.

Τέλος έγινε συζήτηση για τον τραγικό ναυάγιο στην Πύλο, όπου σημειώθηκε απ’ όλους ότι μια άλλη κοινωνική ομάδα η οποία πρέπει να στηριχθεί είναι αυτή των προσφύγων και των μεταναστών. Πρέπει να σταματήσει η πολιτική των επαναπροωθήσεων (push backs),της μη-παροχής ασύλου σε όσους το αιτούνται και το δικαιούνται. Το βασικό είναι ότι πρέπει να καταπολεμηθούν τα αίτια που οδηγούν τους ανθρώπους αυτούς να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Αν δεν κινδύνευε η ζωή τους είτε λόγω πολέμου, είτε λόγω φτώχειας , είτε ακόμα και εξαιτίας λόγω έλλειψης νερού, δεν θα έμπαιναν ολόκληρες οικογένειες με μικρά παιδιά ή και έγκυες γυναίκες στη διαδικασία αυτή.

Πρέπει λοιπόν να υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να πάψει η υποκριτική στάση κυβέρνησης και ευρωπαίων.