ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η πολιτεία κωφεύει - Τοπικές κοινωνίες και αυτοδιοίκηση να αναλάβουν πρωτοβουλίες

Για την απαξίωση και υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας Μαγνησίας μίλησε στην ΕΡΤ Βόλου ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, Γιάννης Γατής
Η πολιτεία κωφεύει - Τοπικές κοινωνίες και αυτοδιοίκηση να αναλάβουν πρωτοβουλίες

Από την συνέντευξη στην ΕΡΤ Βόλου

Για «μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό αλλά και σε οδηγούς ασθενοφόρων», μίλησε στην ΕΡΤ Βόλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, Γιάννης Γατής, κάνοντας λόγο για “απαξίωση του χώρου της Α’θμιας Φροντίδας Υγείας”. Είπε ότι οι εργαζόμενοι «σε αυτά έζησαν από την αρχή τη λειτουργία αυτών των δομών που αποτέλεσαν επανάσταση στο χώρο της Α’ θμιας και τους λυπεί τώρα η εικόνα που παρουσιάζουν».

Αφορμή αποτέλεσε η επιστολή των γιατρών του Κ.Υ. Σκοπέλου που ζητούν κάλυψη των κενών διότι “δυσχεραίνουν το έργο τους και “οδηγούν, αναγκαστικά, σε “εκπτώσεις” στον τρόπο άσκησης της Ιατρικής”. 

Στο Κ. Υ. Σκοπέλου οι ελλείψεις είναι τραγικές, τόνισε ο κ. Γατής. “Από τις πέντε οργανικές θέσεις που έπρεπε να καλυφθούν με γενικούς γιατρούς μόνο ένας είναι η διευθύντρια και οι άλλοι είναι στρατιωτικοί γιατροί. Η Υγειονομική Περιφέρεια βρήκε αυτή τη λύση, κάτι που βέβαια αποτελεί ημίμετρο. Είναι η μοναδική δημόσια δομή χωρίς ακτινολογικό εργαστήριο γιατί δεν υπάρχει χειριστής. Αν κάποιος πολίτης ή επισκέπτης χρειαστεί ακτινογραφία θα πρέπει να πάει σε ιδιωτικό κέντρο”.

Αναφορικά με τα πληρώματα ασθενοφόρων ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλές ακάλυπτες βάρδιες στα Κέντρα Υγείας Βελεστίνου, Ζαγοράς, όπου πέρυσι μια πολυτραυματίας μεταφέρθηκε με καρότσα αγροτικού στο Νοσοκομείο, αλλά και στη Σκόπελο. Η πιο τραγική κατάσταση όμως παρατηρείται στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου όπου εκεί υπάρχει ένας οδηγός σε πρωινή βάρδια και μετά χρέη πληρωμάτων ασθενοφόρου εκτελεί ο δήμαρχος και αντιδήμαρχος του νησιού. Στην Αλόννησο επίσης δεν υπάρχει κανένας γενικός γιατρός μόνο δύο αγροτικοί και εκεί μεταφέρονται από άλλα Κ.Υ. Στη Ζαγορά κατά διαστήματα έχουν δημιουργηθεί θέματα με ελλείψεις γιατρών και κυρίως παιδιάτρου που δεν υπάρχει ούτε ένας στο Βόρειο Πήλιο. Επίσης στα περισσότερα Κέντρα Υγείας εδώ και χρόνια δεν λειτουργούν τα μικροβιολογικά εργαστήρια, όπως σε Βελεστίνο, Αργαλαστή, Ζαγορά και Σκόπελο. Επίσης σε κανένα Κ.Υ. δεν λειτουργούν τα οδοντιατρεία και τα μηχανήματα που υπάρχουν αραχνιάζουν».

Τέλος σταμάτησε ένα πολύ καλό πρόγραμμα που έτρεχε με τις μαίες στα Κέντρα Υγείας που ήταν η ευαισθητοποίηση σε θέματα πρόληψης και δη η διενέργεια τεστ Παπανικολάου, πολύ σημαντικό για τις γυναίκες επαρχίας. Αυτό τρέχει πλέον μόνο σε Βελεστίνο και Αλμυρό, όπως ανέφερε ο κ. Γατής.

Εμείς συνεχώς αναδεικνύουμε τα προβλήματα αλλά η πολιτεία κωφεύει. Ζητάμε τα Κ.Υ. να στελεχωθούν με οργανικές μόνιμες θέσεις και όχι μέσω ΟΑΕΔ ή με μπλοκάκι, για να υπάρξει μια ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας για να αποσυμφορηθεί και το Νοσοκομείο. Διαχρονικά αλλά και προεκλογικά ενημερώνουμε όλους τους υποψήφιους και γινόμαστε αντιπαθείς στους κυβερνώντες και συμπαθείς στους αντιπολιτευόμενους με το πρόβλημα να διαιωνίζεται. Πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση αν θέλουν Α’θμια Φροντίδα Υγείας, εκτός αν δεν το θέλουν και επιθυμούν την ιδιωτική πρωτοβουλία. Τα Κ.Υ. προσέφεραν πολλά στην Α’θμια Φροντίδα Υγείας στην επαρχία, αλλά τώρα φθάσαμε στο σημείο της απαξίωσης και της υποβάθμισης. Πέρα από τη δική μας φωνή θα πρέπει και οι τοπικές κοινωνίες και η αυτοδιοίκηση να αναλάβουν πρωτοβουλίες και όλοι μαζί να πιέσουμε”.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιάννη Γατή ΕΔΩ