ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιατί τώρα Πράσινο και Μωβ

Θέσεις της πολιτικής συμμαχίας και οι υποψήφιοι βουλευτές στην Μαγνησία
Γιατί τώρα Πράσινο και Μωβ
Γιατί τώρα Πράσινο & Μωβ
 
Το Πράσινο & Μωβ είναι μια ευρεία πολιτική συμμαχία 7 κομμάτων με σαφείς διαφορές αλλά ακόμα πιο σαφή κοινά σημεία και πολιτικό όραμα. Αποτελείται από ενεργούς πολίτες με κοινωνική, επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία, που δεν εξαρτιόμαστε από συμφέροντα και σκοπιμότητες και αγωνιζόμαστε για ένα βιώσιμο μέλλον με κοινωνική δικαιοσύνη για όλα τα όντα του πλανήτη.
 
Φιλοδοξούμε να αλλάξουμε την πολιτική, να επαναφέρουμε στην καθημερινότητα την αξιοπρέπεια, να μην επιτρέψουμε να χαθούν οι ατομικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά κεκτημένα, να βάλουμε φρένο στον εκφασισμό της κοινωνίας, στο ξεπούλημα των συλλογικών αγαθών, στην εξαθλίωση των αδύναμων, στη βία, στις ανισότητες, στο μαύρο που έχει σκιάσει τη ζωή μας και έχει ματαιώσει τα όνειρα των παιδιών μας. Μα πάνω από όλα οι άνθρωποι που αποτελούμε τη συμμαχία Πράσινο & Μωβ είμαστε άνθρωποι της καθημερινής βιοπάλης, ζούμε και δραστηριοποιούμαστε μέσα στην κοινωνία που θέλουμε να αλλάξουμε και με τη στάση ζωής μας υπηρετούμε τις αρχές μας για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, με σεβασμό για τον άνθρωπο και όλα τα πλάσματα, σήμερα και στο μέλλον.
 
Τα κόμματα που αποτελούν τη συμμαχία Πράσινο & Μωβ είναι τα εξής: Πράσινοι, ΠΡΑΣΙΝΗ Αλληλεγγύη, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ πράσινη λύση, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ, Οικοφεμινιστικό quινημα κύκλος. Τα πράσινα κόμματα διαμορφώνουν ήδη το πρόσωπο της σύγχρονης Ευρώπης, ενώ το Μωβ εκφράζει μια σειρά από νέα πανευρωπαϊκά πολιτικά ρεύματα, που συμπορεύονται με επιτυχία στην ομάδα των 73 ευρωβουλευτών των Πράσινων/EFA στο Ευρωκοινοβούλιο. Και συντονίζονται πια και στην Ελλάδα, ενώ συμμετέχουν στις Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιουνίου με 259 υποψηφίους.
 
Γιατί τώρα Πράσινο & Μωβ:
 
• Επειδή βρισκόμαστε στο “και πέντε”. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, καταστρέφει σε μεγάλο βαθμό το παρόν, απειλεί το μέλλον μας και απαιτείται εθνική στρατηγική προσαρμογής των δραστηριοτήτων και της εθνικής οικονομίας σε αυτή. Όμως οι Έλληνες πολιτικοί την αγνοούν επιδεικτικά. Κονταροχτυπιούνται για το ποιος θα δώσει τα περισσότερα “ψίχουλα αλληλεγγύης” σε έναν φτωχοποιημένο λαό, τυραννισμένο σχεδόν 15 χρόνια τώρα από οικονομικές κρίσεις, μνημόνια, απάνθρωπες οδηγίες αντιμετώπισης της πανδημίας και πολλούς θανάτους αγαπημένων ανθρώπων εξαιτίας του υπό κατάρρευση συστήματος δημόσιας υγείας, οικολογικές καταστροφές από πλημμύρες και πυρκαγιές, ανεργία, ενεργειακή φτώχεια και ληστρικές αυξήσεις στις τιμές των αγαθών, όμως και πάλι τον αφήνουν έρμαιο και απροστάτευτο σε ό,τι έρχεται. Ξεπουλάνε κάθε δημόσιο φυσικό πόρο στα μεγάλα λόμπυ και σε μια κλίκα οικείων επενδυτών για χάρη της οποίας νομοθετούν διευκολύνσεις σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και αποκρύπτουν τις συνέπειες από τα έργα που σχεδιάζουν. Επιμένουν σε μια αδιέξοδη πολιτική, που όχι μόνο δεν δίνει λύσεις, αλλά μεγαλώνει τις απειλές για το φυσικό περιβάλλον και τους πολίτες. Και, δυστυχώς, αυτό γίνεται από όλες τις πλευρές γιατί, απλά, η θωράκιση των πόλεων και των πολιτών από την κλιματική αλλαγή δεν είναι προτεραιότητα κανενός κόμματος! Και η οικονομία που μπορεί να δημιουργηθεί στην προσπάθεια ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος από αυτή, δεν είναι στο πρόγραμμα κανενός κόμματος!
 
• Επειδή είμαστε η απόδειξη ώριμης συνεργασίας, όπως αυτή υπαγορεύεται από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Στις προεκλογικές τους εκστρατείες τα παραδοσιακά κόμματα αναλώθηκαν να μας πείσουν να ψηφίσουμε για πρωθυπουργό – αρχηγό, ενώ συνεχίζουν ακόμη και με εκβιασμούς να αναζητούν αυτοδυναμίες. Το σύστημα, όμως, της αυτοδυναμίας και το δίλημμα “να ψηφίσουμε αυτούς για να μην βγουν οι άλλοι” για δεκαετίες τώρα είναι μια από τις πηγές των δεινών αυτής της χώρας.
• Γιατί το χρωστάμε στα παιδιά μας! Στα παιδιά που μεγαλώνουν πιο συνειδητοποιημένα από μας για το αβέβαιο μέλλον, σε έναν πλανήτη που φλέγεται και η επιβίωσή τους σε αυτόν μοιάζει επισφαλής, στα παιδιά που πληρώνουν τα λάθη μας χωρίς να φταίνε σε τίποτα, στα παιδιά που γυρνάνε την πλάτη στο υπάρχον σύστημα και έχουν δίκιο!
 
Γνωρίζουμε καλά πως το εγχείρημα είναι δύσκολο, ειδικά μετά το χαμένο χρόνο και την οικονομική στενότητα που μας προκάλεσε ο άδικος και αντισυνταγματικός αποκλεισμός μας από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και η παρακράτηση των περίπου 38.000 ευρώ για τα παράβολα που αγοράσαμε και δεν χρησιμοποιήθηκαν. Δεν έχουμε χορηγούς ούτε επιφανείς “φίλους” οπότε η συμμετοχή μας σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση μας ξεπερνά. Επίσης, δεν έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε τη ζημιά που έχουμε υποστεί επικοινωνιακά από τον πρώτο αποκλεισμό και τη διαμόρφωση του προηγούμενου εκλογικού αποτελέσματος χωρίς εμάς. Παρόλα αυτά τολμάμε να αναμετρηθούμε με τα υπόλοιπα κόμματα, ακόμη και σε αυτό το πολωμένο από τους εκβιασμούς εκατέρωθεν εκλογικό τοπίο, και να αναδείξουμε τον πράσινο πόλο στο πολιτικό σκηνικό.
Θέλουμε τη στήριξή σας! Ζητούμε να συμπορευτούμε σε έναν κοινό αγώνα που αρχίζει με τις εκλογές και – ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα – συνεχίζεται για να φέρει στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και ρεαλιστικές λύσεις που ανατρέπουν τα σημερινά αδιέξοδα. Στόχος μας είναι να τελειώνουμε με το πελατειακό σύστημα και τις εξαρτημένες από τα μεγάλα οικονομικά λόμπυ κυβερνήσεις και να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της κοινωνίας και τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Η οικολογία δεν είναι επιλογή, είναι μονόδρομος!
 
Οι υποψήφιοι στη Μαγνησία είμαστε οι:
- Νάκου Βασιλική, υπάλληλος σε κατάστημα βιολογικών προϊόντων
- Κολώνιας Παναγιώτης, συνταξιούχος, πρώην δικαστικός επιμελητής
- Γεωργούντζος Παναγιώτης, ελεύθερος επαγγελματίας
- Γκάντερ-Κυραννού Έβελιν, καθηγήτρια αγγλικών/γερμανικών
- Ζαφειρίου Παναγιώτης (Πάνος), ιδιωτικός υπάλληλος