ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η αποκλειστική ευθύνη ανήκει στους επικίνδυνους «άριστους»

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μαγνησίας
Η αποκλειστική ευθύνη ανήκει στους επικίνδυνους «άριστους»
Έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα ως προς τη μορφή που θα έχει η εφαρμογή αυτής της κορυφαίας Ευρωπαϊκής πολιτικής για τη χώρα μας.
 
Πάρα το γεγονός ότι τον Μάρτιο 2022 δημοσιεύθηκαν οι βασικοί ευρωπαϊκοί κανονισμοί, λιγοστές παραμένουν μέχρι σήμερα οι απαραίτητες για την εφαρμογή τους Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.
Μετά από το χάος και την πληθώρα προβλημάτων που επικράτησαν κατά τις πληρωμές της προηγούμενης χρονιάς, η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δια στόματος του Υπουργού της διαβεβαίωνε- τον Φεβρουάριο 2023 μέσα στο Κοινοβούλιο - ότι από Αρχές Απριλίου θα αρχίσει η υποβολή των δηλώσεων Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) 2023.
 
«Άνθρακες ο Θησαυρός».
 
Ακόμα και σήμερα 11/6/2023 το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορεί να δεχθεί Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ 2023), διαδικασία απαραίτητη για την εφαρμογή της ΝΕΑΣ ΚΑΠ.
Ανησυχία, ανασφάλεια και αβεβαιότητα προκαλεί στους αγρότες η πολιτική των αρίστων της Νέας Δημοκρατίας που αφήνουν το πολιτικό κόστος των αποφάσεων να μετατοπιστεί στους υπηρεσιακούς Υπουργούς.
 
Τους διαφεύγει όμως μια σημαντική λεπτομέρεια: Οι γενικοί γραμματείς των Υπουργείων και οι Πρόεδροι των οργανισμών που ασκούν και εφαρμόζουν την αγροτική πολιτική, είναι στελέχη διορισμένα από τη Νέα Δημοκρατία.
 
Το επιτελικό κράτος και η δήθεν ψηφιακή μετάβαση στον τρόπο εφαρμογής της «ΝΕΑ ΚΑΠ» προκάλεσε επιτελικό χάος.
 
Κανείς δεν απαντά ξεκάθαρα στον Έλληνα αγρότη: Πότε θα ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που είναι βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της «ΝΕΑ ΚΑΠ»;
Θα υπάρξει διαβούλευση πριν τη δημοσιοποίηση του;
 
Πως θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων;
 
Πότε θα εφαρμοστεί ο θεσμός του Γεωργικού Συμβούλου;
 
Πως θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι καλλιέργειες που υπέστησαν απώλεια παραγωγής από φυσικά αίτια;
 
Θα προλάβουν να πληρώσουν τη βασική ενίσχυση μέχρι τον Δεκέμβριο 2023;
 
Είναι σαφές και δυστυχώς θα γίνει ορατό σε όλους τους αγρότες όταν οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στην προσπάθεια απόκρυψης της πραγματικής μείωσης των αγροτικών επιδοτήσεων.
 
Σε κάθε περίπτωση, στο μειωμένο γεωργικό εισόδημα που καθημερινά συμπιέζεται από το κόστος παραγωγής, έρχεται να προστεθεί και ορατός πλέον κίνδυνος απώλειας των επιδοτήσεων.
 
Η αποκλειστική ευθύνη ανήκει στους επικίνδυνους «άριστους»