ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΚΕ: Μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση κατά της καύσης απορριμμάτων

Αναλυτικά, από το ert.gr
ΚΚΕ: Μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση κατά της καύσης απορριμμάτων

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ κατά της καρκινογόνας καύσης σκουπιδιών στη τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ – LAFARGE. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Κώστας Παπαδάκης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ – Ευρωβουλευτής του Κόμματος και o Βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος Κώστας Στεργίου.

Στην εκδήλωση καταγγέλθηκε ότι, την ίδια στιγμή που πραγματοποιούνταν η εκδήλωση, ακόμη μια καραβιά σκουπίδια ξεφορτώνονταν στο Λιμάνι της ΑΓΕΤ, προερχόμενα από την Ιταλία, με την άδεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει το έγκλημα της καρκινογόνας καύσης σκουπιδιών.

Ο Κώστας Παπαδάκης στην ομιλία του τόνισε ότι ο λαός του Βόλου έχει ένα λόγο παραπάνω, ένα ακόμη ασφαλές κριτήριο ψήφου για τις 7 Ιούλη. Γιατί σήμερα στο ερώτημα αν θα συνεχιστεί αυτός ο βάρβαρος αντιλαϊκός δρόμος κρίνεται και με την υπόθεση ΑΓΕΤ – LAFARGE. Και είναι πραγματικά σημαντική η συνεισφορά του ΚΚΕ στην πάλη που αναπτύχθηκε μέχρι σήμερα ενάντια στην καύση σκουπιδιών εδώ στο Βόλο. Και στην οργάνωση των κινητοποιήσεων και στο ίδιο το περιεχόμενο και τα αιτήματα αυτής της πάλης. Γιατί το ΚΚΕ δεν μιλά για ορισμένες παραβιάσεις ορίων, δεν αθωώνει την ΕΕ όπως ενορχηστρωμένα κάνουν όλα τα άλλα κόμματα. Το ΚΚΕ σημαδεύει όλη τη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων όπως και της ΑΓΕΤ. Βάζει στο στόχαστρο συνολικά την καπιταλιστική ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος. Ενοχοποιεί συνολικά τη βιομηχανία που έχει στηθεί με τα κάθε λογής απόβλητα στο πλαίσιο της λεγόμενης "κυκλικής οικονομίας" της ΕΕ που δεν είναι τίποτα άλλα παρά μια χρυσοφόρα δεξαμενή άντλησης κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο. Από τα σκουπίδια μέσω της καύσης παράγεται ενέργεια. Η απελευθέρωση αυτής της αγοράς όπως και της ενέργειας συνολικά άνοιξε λεωφόρους κερδοφορίας για τους ομίλους, με κάθε θυσία για το λαό, στην υγεία, στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη του.

Ο Κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε και στις περιπέτειες που οδηγείται ο λαός μας με την κούρσα των ανταγωνισμών των μονοπωλίων για τον έλεγχο της ενέργειας, των χρυσοφόρων οικοπέδων σε Αιγαίο και Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση ο λαός βγαίνει χαμένος. Η αστική τάξη της Τουρκίας προκλητικά αμφισβητεί πλέον και με γεωτρήσεις την Κυπριακή ΑΟΖ, γκριζάρει το Αιγαίο. Αποκαλύπτεται ότι αποτελούσε ρεσιτάλ ανευθυνότητας η δήλωση Τσίπρα περί "τζούφιων γεωτρήσεων" της Τουρκίας την ώρα που αυτή έχει διακηρυγμένο στόχο, όχι να αντλήσει άμεσα κοιτάσματα, αλλά να κατοχυρώσει οικόπεδα, κυριαρχικά δικαιώματα και ΑΟΖ που δεν της ανήκουν. Αποτελεί πρόκληση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να υπερηφανεύεται για τις συμμαχίες της ελληνικής αστικής τάξης, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ που και μας έφεραν ως εδώ και τώρα απευθύνουν τις γνωστές ανέξοδες νουθεσίες προς την Τουρκία. Γιατί στην πράξη "μιλούν" τα 145 δις ευρώ του εκατέρωθεν εμπορίου τους με το στρατηγικό εταίρο τους Τουρκία, γιατί επίσης στο δια ταύτα έχουν γραμμή για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Κύπρο, και πολιτικά πιέζουν για συμφωνίες διευθέτησης προκειμένου να μοιραστεί και με τη βούλα η ενέργεια ανάμεσα στα μονοπώλια με νέες επικίνδυνες συμφωνίες, όπως αυτή των Πρεσπών, που για την Κύπρο, σημαίνει διχοτομικά σχέδια υπό ΝΑΤΟικη ομπρέλα. Και στα ελληνοτουρκικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παίζουν την ίδια κασέτα, εφησυχάζουν το λαό διαφωνώντας δήθεν για τους επικοινωνιακούς τόνους. Βάζουν το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα την ώρα που είναι γνωστό ότι οι "σύμμαχοι" της αστικής τάξης, όχι του λαού, δηλαδή η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ αυτό που θα υπερασπιστούν είναι το γεωτρύπανο τους και το οικόπεδο τους κι όχι τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Πότε άλλωστε οι ιμπεριαλιστές λογάριασαν τέτοια δικαιώματα μπουκάροντας και μακελεύοντας λαούς ανάλογα με τα συμφέροντα τους κάθε φορά. Η χώρα μας στηρίζοντας τη γραμμή των ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ μπορεί να μπλέξει πολύ άσχημα σε ενδεχόμενες επικίνδυνες πολεμικές αντιπαραθέσεις με Ρωσία, Κίνα, Τουρκία. Να μπλέξει άσχημα γιατί οι βάσεις, όπως στο Στεφανοβίκειο και στη Λάρισα, μπορούν να γίνουν μαγνήτης επιθέσεων. Να γιατί τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια της επόμενης μέρας απαιτούν ισχυρό ΚΚΕ. Το θέμα της καύσης των σκουπιδιών δεν είναι διαφορετικό. Γιατί όταν τα μονοπώλια λυμαίνονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, την ενέργεια, ο λαός πληρώνει το λογαριασμό και μάλιστα πολύ ακριβά, με την υγεία κι την ασφάλεια  των εργαζομένων, με το δικαίωμά του να ζει σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, όπως έγινε κι εδώ το Βόλο με την ΑΓΕΤ με τις "βέλτιστες πρακτικές" της ΕΕ.

Στη συνέχεια τα εκδήλωσης αναδείχθηκαν τα στοιχεία και τα αποτελέσματα από την καύση του κοκτέιλ χιλιάδων τόνων PET – COKE και των ονομαζόμενων "εναλλακτικών" απορριμματικών καυσίμων – σκουπιδιών, που μετατρέπει το Βόλο σε έναν επικίνδυνο θάλαμο από μείγμα τοξικών και καρκινογόνων αερίων, οι μοιρασμένοι ρόλοι που έχουν στο έγκλημα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου, οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως και η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκλήρωσε το έγκλημα με την συμπλήρωση των αδειοδοτήσεων προς την ΑΓΕΤ. Παρουσιάστηκε το ιστορικό της υπόθεσης από την οδηγία της Ε.Ε. το 2008, το πώς ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία, η Συμφωνία συνεργασίας ΥΠΕΚΑ – Τσιμεντοβιομηχανιών, η ενσωμάτωση  στον ΕΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ, μέχρι και την αδειοδότηση από το ΣΥΡΙΖΑ να μεταφέρονται από το λιμάνι χιλιάδες τόνοι SRF/RDF. Αδειοδότηση που υπεραμύνθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος, στη απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ, επιχειρώντας να καθοδηγήσει, με επιχειρήματα υπέρ της καρκινογόνας καύσης, τους τοπικούς φορείς στήριξης των επιχειρηματικών συμφερόντων: την Περιφέρειας Θεσσαλίας, τον Δήμο Βόλου, τα εργοδοτικά σωματεία και το ΕΚΒ, τους υποψηφίους της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των τοπικών εκλογών. Τα στελέχη των παραπάνω φορέων "πιπίλιζαν" τα απαράδεκτα ιδεολογήματα, συντονίστηκαν απόλυτα μεταξύ τους βάζοντας εκβιαστικά διλήμματα προς το λαό του Βόλου.

Οι ομιλητές απηύθυναν κάλεσμα προς το λαό Βόλου να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις κατά της καύσης, τονίζοντας ότι μπορεί με μαζικό πολιτικό αγώνα να την σταματήσει. Κάλεσαν επίσης το λαό του Βόλου να ενισχύσει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που από την πρώτη στιγμή έχει μπει στην πρώτη γραμμή της πάλης για να σταματήσει το έγκλημα. Με ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα θα δυναμώσει και ο αγώνας ενάντια στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών. Στις 8 Ιουλίου, η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι θα έχει δεδομένη πολιτική και στο ζήτημα της καύσης σκουπιδιών, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Η σύμπλευση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται ξεκάθαρα στο ζήτημα της ΑΓΕΤ. Στις 8 Ιουλίου αυτό που έχει σημασία είναι να είναι πιο ισχυρή η δύναμη που μπορεί να μπει μπροστά ώστε να αποτρέψει, να διεκδικήσει, να ανοίξει δρόμο προοπτικής. Στις 7 Ιουλίου με την ψήφο σας στο ΚΚΕ μπορείτε να το κάνετε πράξη.