Διακομιδές τρόμου… λόγω ελλείψεων
Ο «χάρτης» με τα κενά σε διασώστες και οδηγούς ασθενοφόρων στη Μαγνησία
ρεπορτάζ: Βάσω Κυριαζή - Ταχυδρόμος
Τα διαδοχικά θλιβερά περιστατικά με ανθρώπους που χάθηκαν εξαιτίας των ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΚΑΒ, αλλά και σε Κέντρα Υγείας, με τις διακομιδές τρόμου ασθενών πάνω σε καρότσες αγροτικών και άλλων ιδιωτικών μέσων, έρχεται να «υπενθυμίσει» στη Μαγνησία ανάλογα περιστατικά που ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έχει αναδείξει, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα κακώς κείμενα και η ανθρώπινη ζωή να μην «κινδυνεύει» εξαιτίας ελλείψεων που θα μπορούσαν να εξαλειφτούν.
Οι διακομιδές πολυτραυματία από το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς στον Βόλο, επειδή δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου και η μεταφορά ασθενή από τα Κανάλια στο Νοσοκομείο με το αυτοκίνητο του παπά του χωριού, επειδή επίσης δεν υπήρχε οδηγός στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, είναι μόνο δύο από τα πιο πρόσφατα περιστατικά (2022) που καταγράφηκαν στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, επιβεβαιώνοντας τις ελλείψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων.
Με το καλοκαίρι και τις διακοπές να έχουν ξεκινήσει αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι οι κλήσεις για παροχές βοήθειας αυξάνονται δυσανάλογα, γεγονός που σημαίνει ότι και οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες για ενίσχυση των πληρωμάτων ασθενοφόρων.
«Η πολιτεία οφείλει να στελεχώσει όλα τα Κέντρα Υγείας με πληρώματα ασθενοφόρων. Χρειαζόμαστε μόνιμο προσωπικό. Με τους επικουρικούς που σήμερα είναι και αύριο αποχωρούν δεν γίνεται δουλειά. Τα κενά θα συνεχίσουν να υπάρχουν και ανθρώπινες ζωές θα κινδυνεύουν» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας του ν. Μαγνησίας Γιάννης Γατής, ορμώμενος απ’ όσα έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες σε άλλες περιοχές της χώρας και έχουν «ανοίξει» ξανά τη δημόσια συζήτηση.
Ελλείψεις προσωπικού καταγράφονται και στον τομέα του ΕΚΑΒ Βόλου, όπου οι μάχιμοι διασώστες είναι περίπου 50 (μόνιμοι και επικουρικοί) σ’ όλες τις βάρδιες, με τον σύλλογο να εκτιμά ότι χρειάζεται να προστεθούν τουλάχιστον 10, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν όλες οι επείγουσες καταστάσεις προνοσοκομειακής φροντίδας.
Με την υπάρχουσα δύναμη το προσωπικό καλείται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της πόλης του Βόλου και των γύρω περιοχών, τα Κέντρα Υγείας, κυρίως Ζαγοράς και Βελεστίνου, που ως συνέπεια της έλλειψης οδηγών, έχουν κενές βάρδιες, ενώ επίσης εξυπηρετεί τις καθημερινές διακομιδές ασθενών εκτός νομού στην Λάρισα και τα Τρίκαλα, αρκετά συχνά Θεσσαλονίκη ή Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως επίσης εξιτήρια και εξετάσεις του Γ.Ν. Βόλου (μαγνητικές/αξονικές, μεταφορά αίματος από την Αιμοδοσία στα ΚΤΕΛ, την μονάδα αιμοδοσίας Γ.Ν.Βόλου κ.α.) αλλά και τη μεταφορά νεφροπαθών. Κατά μέσο όρο καθημερινά διαχειρίζεται 35 με 50 περιστατικά.
Ο χάρτης με τα κενά
Οι ακάλυπτες βάρδιες ασθενοφόρων σε συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας είναι μόνιμο «αγκάθι» στη λειτουργία τους.
Όπου δεν υπάρχει επικουρικό προσωπικό οδηγών οι βάρδιες δεν καλύπτονται όλο το 24ωρο, για αυτό και επιστρατεύονται διασώστες του ΕΚΑΒ για να εξυπηρετήσουν τα έκτακτα περιστατικά.
Με βάση το οργανόγραμμα σε καθένα από τα Κέντρα Υγείας στη Μαγνησίας θα έπρεπε να απασχολούνται τουλάχιστον έξι οδηγοί ασθενοφόρων, ώστε να καλύπτονται οι δομές όλο το 24ωρο.
Ειδικότερα, στα Κέντρα Υγείας Βελεστίνου και Ζαγοράς που έχουν βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο μετά από τραγικά περιστατικά με την απώλεια ανθρώπινων ζωών, από τις έξι οργανικές θέσεις μόνιμων οδηγών ασθενοφόρων σήμερα υπηρετεί το 50%.
«Οι συνταξιοδοτήσεις «ερήμωσαν» τα πόστα. Οι προσλήψεις που γίνονται δεν αφορούν μόνιμο προσωπικό, οι περισσότερες θέσεις καλύπτονται μέσα από προγράμματα και συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει περίπου 35 άτομα, μόνιμο προσωπικό, που απασχολούνταν ως οδηγοί και διασώστες στα Κέντρα Υγείας και τα κενά δεν έχουν αναπληρωθεί», σύμφωνα με τον κ. Γατή.
Στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής υπάρχει ένας μόνιμος, τρείς επικουρικοί και δύο διασώστες με σύμβαση μέσω ΟΑΕΔ.
Στο ΚΥ Ζαγοράς υπάρχουν τρεις μόνιμοι και ένας διασώστης με μπλοκάκι, όμως περίπου 10 βάρδιες τον μήνα μένουν ακάλυπτες.
Στο ΚΥ Βελεστίνου απασχολούνται δύο μόνιμοι, ένας επικουρικός, ένας μέσω ΟΑΕΔ και μία ακόμη διασώστρια με απόσπαση από το ΕΚΑΒ που όμως δεν καλύπτει βάρδια. Υπολογίζεται ότι περίπου 10 έως 12 ημέρες τον μήνα, κάποια βάρδια μένει ακάλυπτη.
Στο ΚΥ Αλμυρού σε υπηρεσία είναι τέσσερις μόνιμοι και ένας με απόσπαση από το ΕΚΑΒ.
Στα Κέντρα Υγείας των νησιών σύμφωνα με τον τοπικό σύλλογο η κατάσταση είναι καλύτερη, καθώς έχουν προσληφθεί επικουρικοί διασώστες και γίνεται διαχείριση της κατάστασης.