ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας για Νοσοκομείο Βόλου: Απόγνωση από τους λειτουργούς της Υγείας

ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας για Νοσοκομείο Βόλου: Απόγνωση από τους λειτουργούς της Υγείας

Λίγα πράγματα με αφορμή την αγωνιώδη έκκληση του διευθυντή του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου μας για την υποστελέχωση και σε αυτό το Τμήμα:

Στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη την χώρα, όπου ως γνωστόν η νοσηρότητα και η θνησιμότητα είναι αυξημένη, συγκρούονται δύο ιδεολογίες και προσεγγίσεις στο κεφαλαιώδες ζήτημα της Δημόσιας Υγείας. Από την μια η στήριξη της Δημόσιας, δωρεάν και ποιοτικής Υγείας που προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και από την άλλη η ιδιωτικοποίηση της Υγείας που πραγματοποιεί μεθοδικά τα τελευταία χρόνια και θα την συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση, η Νέα Δημοκρατία.

Το έργο μας την περίοδο της διακυβέρνησης το 2015-2019,παρά τη μέγγενη των μνημονίων, με την ουσιαστική ενίσχυση των  κρατικών νοσοκομείων και το σημερινό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Δημόσια Υγεία, αποτελεί εγγύηση για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων στο ΕΣΥ και την ουσιαστική στήριξη της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και της Τριτοβάθμιας περίθαλψης.

Παραθέτουμε τα βασικά σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Αύξηση των δαπανών για την Υγεία (στο 7.4% του ΑΕΠ), μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που έβαλαν πλάτη στην πανδημία, θέσεις μονίμων γιατρών και νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (5000 άμεσα και 15000 στην τετραετία), αύξηση μισθών (πχ 2000 ευρώ για τον πρωτοδιόριστο επιμελητή Β΄ ΕΣΥ), Βαρέα και Ανθυγιεινά, ειδικά κίνητρα για τις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές, πλήρες σύστημα Δημόσιας Πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με συμπληρωματικό τον ρόλο του ιδιωτικό τομέα με στόχο την ανακούφιση των  Δημόσιων Νοσοκομείων.

Στον αντίποδα η ΝΔ από τα χρόνια που κυβέρνησε αλλά και κατά την διάρκεια της πανδημίας, απαξιώνει συνεχώς τα Δημόσια Νοσοκομεία, ενισχύοντας επί της ουσίας μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα πρακτικά σημαίνουν την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων, ενίσχυση μόνο με επικουρικό και εργολαβικό προσωπικό, κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να φθίνουν δια του μαρασμού, όπως συμβαίνει και σε κλινικές σαν την Ογκολογική μας, που κάποιοι άνθρωποι έδωσαν την ψυχή τους για να στηθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι την περίοδο της Διοίκησης μας στο Νοσοκομείο Βόλου διορίστηκαν δύο μόνιμοι και ένας επικουρικός γιατρός στο συγκεκριμένο τμήμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η χώρα μας πλέον έχει άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ, την μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για την υγεία στην Ε.Ε., με ό,τι σημαίνει αυτό για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Πρόκειται για βαθειά πολιτικό ζήτημα που σχετίζεται με την ζωή μας. Έχει να κάνει με την απάντηση στο ερώτημα: τί σύστημα Υγείας θέλουμε; Δημόσιο και δωρεάν ή ιδιωτικοποιημένο με αυξημένη ιδιωτική δαπάνη, όπως ήταν πριν σαράντα χρόνια;