ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρόφιμα και προϊόντα με αιθέρια έλαια δημιούργησαν μαθητές του Πρότυπου ΕΠΑΛ Βελεστίνου

Εδωσαν έξτρα αξία σε προϊόντα, στο πλαίσιο προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»
Τρόφιμα και προϊόντα με αιθέρια έλαια δημιούργησαν μαθητές του Πρότυπου ΕΠΑΛ Βελεστίνου
Τα προϊόντα με αιθέρια έλαια που δημιούργησαν οι μαθητές - Πήραν φυτώρια, τα φύτεψαν στο αγρόκτημα του σχολείου και στη συνέχεια προχώρησαν στην εκχύλιση στο εργαστήριο για να πάρουν τα αιθέρια έλαια

Κηραλοιφή και σαπούνια με αιθέριο έλαιο λεβάντας, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενισχυμένο με αιθέρια έλαια, φυστικοβούτυρο με ριγανέλαιο και επιτραπέζιες ελιές με αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου.

Πέντε διαφορετικά τρόφιμα και καλλυντικά με τη χρήση αιθέριων ελαίων από αρωματικά φυτά που καλλιέργησαν οι ίδιοι, δημιούργησαν μαθητές του Πρότυπου Επαγγελματικού Λυκείου Βελεστίνου, στο πλαίσιο προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ».

Τα προϊόντα τους παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο πρόσφατης ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο σχολικό αμφιθέατρο, με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος, μέσα από το οποίο το ΕΠΑΛ Βελεστίνου προμηθεύτηκε έναν αποστακτήρα, ο οποίος θα παραμείνει στην περιουσία του σχολείου και θα χρησιμεύσει και σε μελλοντικές δράσεις.

Για την παραγωγή των προϊόντων συνεργάστηκαν μαθητές του τμήματος Φυτικής Παραγωγής του τομέα Γεωπονίας της β’ και γ’ τάξης αλλά και οι μαθητές της α’ τάξης του Πρότυπου ΕΠΑΛ, με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους κ.κ. Βασίλη Χατζηθεοδώρου και Πρόδρομο Σκενδερίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Σκενδερίδη οι μαθητές συμμετείχαν σε όλη τη διαδικασία από το πρώτο στάδιο. Κάθε μαθητής είχε τον δικό του διακριτό ρόλο συμμετέχοντας στη δράση.

Πήραν μοσχεύματα αρωματικών φυτών και τα καλλιέργησαν στο αγρόκτημα του σχολείου. Στη συνέχεια πήραν τα αρωματικά φυτά και έκαναν ακχύλιση για την παραγωγή αρωματικών αιθέριων ελαίων. Αυτά τα αιθέρια έλαια χρησιμοποίησαν στη συνέχεια σε διάφορα προϊόντα. Δημιούργησαν κηραλοιφή και σαπούνια με αιθέριο έλαιο λεβάντας, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενισχυμένο με αιθέρια έλαια, φυστικοβούτυρο με ριγανέλαιο και επιτραπέζιες ελιές με αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου.

Σύμφωνα με τον κ. Σκενδερίδη η ιδέα της χρήσης αρωματικών φυτών σε διάφορα προϊόντα ήρθε από την περιοχή στην οποία εδρεύει το σχολείο. Στο Βελεστίνο υπάρχουν πολλά στρέμματα με ρίγανη και οι μαθητές ερεύνησαν εναλλακτικούς τρόπους χρήσης τους. «Πρόκειται για μία εναλλακτική πρόταση επαγγελματικής ενασχόλησης, μια ολοκληρωμένη πρόταση καθετοποιημένης αγροτικής μεταποιητικής μονάδας», ανέφερε ο κ. Σκενδερίδης, υπογραμμίζοντας ότι με τη χρήση των αιθέριων ελαίων δίνεται έξτρα αξία στο προϊόν. Στην περίπτωση του ελαιολάδου για παράδειγμα επιτυγχάνεται ενίσχυση της γεύσης.

πηγή: taxydromos.gr