ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Οι αγρότες ζητούν μια αξιοπρεπή διαβίωση

Τονίζει σε δήλωσή του ο υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χαράλαμπος Αραμπατζής
Οι αγρότες ζητούν μια αξιοπρεπή διαβίωση

Σε δήλωσή του για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι αγρότες, ο υποψήφιος  Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χαράλαμπος Αραμπατζής τονίζει τα εξής:

Το διαθέσιμο εισόδημα των αγροτών σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat μειώθηκε τα τελευταία  χρόνια τουλάχιστον 10%. Και αυτό αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία, καθώς η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή για τους παραγωγούς.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας που δεν είναι άλλο από τη ραγδαία μείωση της παραγωγής σε αγροτικά προϊόντα. Οι παραγωγοί εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους και έτσι η χώρα μας εξαρτιέται όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές.

Γατί, όμως οι αγρότες αποχωρούν από το επάγγελμα που τόσο αγάπησαν; Γιατί δυστυχώς δεν έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης.

Μια βόλτα να κάνει κάποιος στον κάμπο ή στον ορεινό όγκο της Μαγνησίας, θα διαπιστώσει την εγκατάλειψη των κτημάτων. Και, όταν ο αγρότης αποχωρεί από το κτήμα του, αποχωρεί και από το χωριό του, την κωμόπολή του. Γι’ αυτό και βλέπουμε να «σβήνουν» από τον χάρτη χωριά ολόκληρα.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι αγρότες ήρθαν αντιμέτωποι με τα εξής:

-Εκτίναξη του κόστους παραγωγής σε ρεύμα, πετρέλαιο και γεωργικά εφόδια.
-Ανεπαρκής στήριξη με την καταβολή ελάχιστων ενισχύσεων για λιπάσματα και επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

-Καμιά προετοιμασία και ενημέρωση για την νέα ΚΑΠ που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ορθή διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων.
-Καθολική αποτυχία του εκσυγχρονισμού της ελληνικής γεωργίας (αναδιάρθρωση καλλιεργειών, σχέδια βελτίωσης, γεωργία ακριβείας, γεωργικοί σύμβουλοι, αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διαχειριστικά σχέδια βόσκησης).

-Συνειδητή απουσία ελέγχων στην λειτουργία της αγοράς (μεσάζοντες – σούπερ μάρκετ) που είχε ως αποτέλεσμα φαινόμενα αισχροκέρδειας και συμπίεσης αγροτικού εισοδήματος.

-Άκρως προβληματικές και εκτός χρονικού πλαισίου πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες.

-Αδυναμία εύρεσης εργατών γης.

-Έναν αγροτικό τομέα που είναι ο μεγάλος χαμένος του Ταμείου Ανάκαμψης. Ελάχιστοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για τους αγρότες (500 εκατ από τα 31δις).

-Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023.

-Εγκατάλειψη των ήδη προγραμματισμένων αναγκαίων αρδευτικών έργων και απαξίωση των ΤΟΕΒ
-Απαξίωση του ΕΛΓΑ και καμία προσπάθεια εκσυγχρονισμού των γεωργικών ασφαλίσεων στα νέα δεδομένα και προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.

-Καμία μέριμνα προστασίας της γεωργικής γης και της περιουσίας των αγροτών από τα κερδοσκοπικά funds και τις τράπεζες.

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της αδιαφορίας της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.

Οι παραγωγοί μετά από τέσσερα χρόνια δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τη Ν.Δ. Το βιώνουμε, άλλωστε όλοι εμείς που από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα βρισκόμαστε στις καλλιέργειές μας παλεύοντας για την επιβίωση.

Οι αγρότες χρειάζονται φθηνή ενέργεια, επάρκεια σε νερό και ελκυστικές τιμές στα αγροεφόδια για να μπορέσουν να παράγουν και να ταΐσουν τα ζώα τους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξέρει και μπορεί να σταθεί ουσιαστικά στο πλευρό τους, ώστε να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Πιο διαβασμένα