ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής των ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ στο Στεφανοβίκειο

Με την παρουσία της αναπληρώτριας υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ κ. Αν Κατάλντο, του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στην αεροπορική βάση του Στεφανοβίκειου Μαγνησίας, η τελετή παραλαβής των 80 συνολικά ελικοπτέρων που προμηθεύτηκε ο ελληνικός από τον αμερικανικό Στρατό
Παραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής των ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ στο Στεφανοβίκειο

Πρόκειται για δέκα ελικόπτερα τύπου Σινούκ, μεταφορικά, και 70 τύπου Kiowa Warrior, ελαφρά επιθετικά, όπως διαβάζουμε στην ΕΡΤ.

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ο κ. Αποστολάκης, αναφορικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουμε ανησυχία, καθώς υπάρχει πολύ καλή προετοιμασία, πολύ καλή και μεθοδευμένη σειρά ενεργειών που γίνονται ώστε να αποτρέψουμε τις ενέργειες που γίνονται στην ΑΟΖ Κύπρου και παράλληλα εμείς διατηρούμε στο καλύτερο επίπεδο την επιχειρησιακή δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων.

Για το ίδιο θέμα, ο αμερικανός πρέσβης, κ. Πάιατ δήλωσε πως τόσο ο ίδιος, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, με δηλώσεις τους την περασμένη εβδομάδα, στην Ουάσιγκτον, "επιβεβαίωσαν την ισχυρή αμερικανική άποψη ότι τώρα είναι η ώρα για διάλογο και όχι για περαιτέρω κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες".

 

 Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, κ. Κατάλντο

"Είμαι πολύ περήφανη για τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, μεταξύ των δύο στρατών μας και για το ότι κατορθώσαμε να πετύχουμε κάτι σαν αυτό. Βλέπουμε ότι τα Kiowa Warrior βρίσκονται εδώ, σε μια τόσο σημαντική σύμμαχη χώρα και καλή φίλη. Είναι μια φανταστική στιγμή, αυτή για εμάς. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους, στην ελληνική ομάδα και την ομάδα των ΗΠΑ, που το έφεραν όλο αυτό σε πέρας", δήλωσε η κ. Κατάλντο.

Ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Πάιατ

Ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδας, κ. Τζέφρι Πάιατ, αφού εξέφρασε τη χαρά του που επέστρεψε στη χώρα μας μετά από μια εβδομάδα που έλειψε, καθώς "του έλειψε το καλοκαίρι", δήλωσε τα εξής:

"Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, στο Στεφανοβίκειο και βλέπω τον φίλο μου, τον στρατηγό Φλώρο και ειδικότερα επειδή βρίσκομαι εδώ με τους συνεργάτες μας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, τον υπουργό και την κ. Κατάλντο για την παράδοση των ελικοπτέρων.

Το πρόγραμμα αυτό συμβολίζει την αμερικανική αφοσίωση στη συμμαχία μας με την Ελλάδα και την εμβάθυνση της αμυντικής μας συνεργασίας. Διαπίστωσα,στις συνομιλίες που είχα την περασμένη εβδομάδα, στην Ουάσιγκτον, με το Στέητ Ντιπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο ότι η εκτίμηση για αυτή τη σχέση, αυτή τη συμμαχία, είναι μεγαλύτερη από ποτέ.Υπάρχει δε, πολύ ισχυρή δέσμευση να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτή τη σχέση και να αναπτύξουμε τις δυνατότητες αναχαίτισης.

Θέλω επίσης να γνωρίζετε, πόσο ευγνώμονες είναι οι ΗΠΑ και ο στρατός της ειδικότερα για την φιλοξενία που παρεσχέθη στους αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι πέρασαν τον χειμώνα, στο Στεφανοβίκειο, στο πλαίσιο κοινής εκπαίδευσης και ασκήσεων με τους Έλληνες συναδέλφους τους.

Να ξέρετε επίσης, ότι δέσμευση του αρχηγού των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη είναι η εμβάθυνση και ενίσχυση των σχέσεων αυτών, τους επόμενους μήνες".

 

Για Τουρκία

Σε ερώτηση σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο αμερικανός πρέσβης τόνισε ακόμη τα εξής:

"Πρώτα από όλα, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. μοιράζονται κοινές προοπτικές στα ύδατα της Κύπρου και ειδικότερα μοιράζονται το ενδιαφέρον να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω προκλητική ενέργεια από την Τουρκία.

Μίλησα ξεκάθαρα για αυτά τα ζητήματα, την περασμένη εβδομάδα, σε δημόσια σχόλιά μου στην Ουάσιγκτον. Το ίδιο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, επιβεβαίωσε την ισχυρή αμερικανική άποψη ότι τώρα είναι η ώρα για διάλογο και όχι για περαιτέρω κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες".

 

Ο υπουργός Άμυνας, κ. Αποστολάκης

Είμαστε σήμερα εδώ η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία Αργηγός ΓΕΕΘΑ όλοι οι Αρχηγοί σε μια μέρα που μας κάνει χαρούμενους καταφέραμε να προσθέσουμε στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις άλλο ένα συντελεστή ισχύος.

Έχουμε σήμερα την παραλαβή των 70 ελικοπτέρων εθνικής παραχώρησης kiowa κι ενός σινούκ είναι το τελευταίο από τα 10 σινούκ που είχαμε ξεκινήσει την παραλαβή τους πριν δύο χρόνια.

Η παραλαβή των ελικοπτέρων δίνει πρόσθετη δυνατότητα στις ένοπλες δυνάμεις – είναι μικρότερων δυνατοτήτων αλλά μπορούν να αναλάβουν τις ίδιες αποστολές επομένως τα απάτσι που είναι λιγότερα και πολύ ακριβά να κρατήσουν τις υπηρεσιακές τους ώρες περισσότερο διάστημα. Να συγχαρώ όλους όσους ενεπλάκησαν στο πρόγραμμα για να γίνει το πρόγραμμα πραγματικότητα. Εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας Στρατού Ξηράς της αμερικανικης πρεσβείας. Αυτό ξεκίνησε από την προηγούμενη θητεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ολοκληρώθηκε και βλέπουμε τα αποτελέσματα σήμερα.

πηγή: ert.gr