ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΞΕΝΟΦΩΝ: Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η άδεια λειτουργίας του οργανισμού για τα πνευματικά δικαιώματα δημοσιογράφων

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης η άδεια λειτουργίας του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ως Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων δημοσιογράφων. Τα επόμενα βήματα
ΞΕΝΟΦΩΝ: Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η άδεια λειτουργίας του οργανισμού για τα πνευματικά δικαιώματα δημοσιογράφων

Εγκρίθηκε από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3052, η χορήγηση άδειας λειτουργίας στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης με την επωνυμία «ΞΕΝΟΦΩΝ οργανισμός συλλογικής διαχείρισης και προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων δημοσιογράφων συνεταιρισμός περιορισμένης ευθύνης» και τον διακριτικό τίτλο «ΞΕΝΟΦΩΝ» για τα ακόλουθα δικαιώματα δημοσιογράφων και δημιουργών έργων λόγου: άρθρο 3 παρ. 1, άρθρο 5Α, άρθρο 18 ν. 2121/1993, άρθρο 27Β παρ. 2 και άρθρο 51Β παρ. 4 ν. 2121/1993.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει πανηγυρικά τις μακρόχρονες και εντατικές προσπάθειες της ΕΣΗΕΑ που με την στήριξη όλων των δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας – ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΠΗΤ- πήραν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν έναν αμιγώς δημοσιογραφικό ΟΣΔ προκειμένου να διεκδικήσουν αποτελεσματικά και να διασφαλίσουν τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων δημοσιογράφων.

Προκύπτει πλέον συμμετοχή του ΟΣΔ ΞΕΝΟΦΩΝ στην διανομή του δικαιώματος της εύλογης αμοιβής για το έτος 2023 η οποία θα αποδοθεί μέσα στο 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου.

Οι κύριοι στόχοι του οργανισμού το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως αναλύθηκαν με σαφήνεια και στην πολύ επιτυχημένη ημερίδα που διοργάνωσε ο ΞΕΝΟΦΩΝ στις 3 Μαΐου 2023, είναι:

  • Να διεκδικήσει δικαιότερο μερίδιο για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο το οποίο αναπαράγεται εκθετικά από ιδιώτες, με τεχνικά μέσα όπως κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το 2% της συνολικής αξίας των οποίων πρέπει, σύμφωνα με το νόμο, να τιμολογείται και να αποδίδεται στους πνευματικούς και συγγενικούς δικαιούχους από τις εταιρίες εισαγωγής (δικαίωμα εύλογης αμοιβής)
  • Να συμβάλει, ενώνοντας τις δυνάμεις του δημοσιογραφικού κόσμου με τους άλλους πνευματικούς και συγγενικούς δικαιούχους, στην βελτίωση της χαμηλής εισπραξιμότητας του δικαιώματος της εύλογης αμοιβής η οποία δεν ξεπερνάει το 31% του ποσού που θα έπρεπε να αποδίδεται στους ΟΣΔ.
  • Να συμβάλει στην ταχύτερη δυνατή και κυρίως δικαιότερη, έκδοση του Κανονισμού με τα κριτήρια για τον ορισμό των αμοιβών από τις ψηφιακές πλατφόρμες τον οποίο επεξεργάζεται η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
  • Να τεκμηριώσει ακόμη περισσότερο τα μεγάλα ποσοστά που κατέχει το ειδησεογραφικό περιεχόμενο στο συνολικό όγκο του περιεχομένου που διακινείται στο διαδίκτυο. Είναι κρίσιμος παράγοντας στην διαπραγμάτευση με τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες για τις αμοιβές που θα αποδώσουν στις εκδόσεις τύπου, από τις οποίες οι δημοσιογράφοι δικαιούνται ανάλογα 15% η 25%. Η έρευνα που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ έδειξε ότι το 50% της πρώτης και της δεύτερης σελίδας των αποτελεσμάτων της Google είναι δημοσιεύματα όπως επίσης και το 42,69% των συνδέσμων στο Twitter.

Σύντομα ο ΞΕΝΟΦΩΝ, μετά την μαζική συμμετοχή των συναδέλφων από όλη την Ελλάδα στην διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα εκκινήσει διαδικασία εγγραφών μελών.

Παράλληλα εξοπλίζεται με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα προκειμένου να διασφαλιστεί η εύκολη και, κατά το δυνατόν, ακριβής καταγραφή του έργου των δημοσιογράφων- μελών του, ώστε να τους αποδοθούν τα δικαιώματά τους  σύμφωνα με τον Κανονισμό Διανομής που συμπεριελήφθη στον φάκελο για την αδειοδότησή του.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος συγκροτεί επιτέλους ενιαίο και ισχυρό μέτωπο για την διεκδίκηση των πνευματικών του δικαιωμάτων, με δίκαιο μερίδιο για την, εκθετική και προσοδοφόρα για τις ψηφιακές πλατφόρμες, αναπαραγωγή του ενημερωτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο αλλά και για κάθε είδους ιδιωτική χρήση των δημοσιευμάτων.