ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας: Τα εθνικά ζητήματα είναι για μας αδιαπραγμάτευτα!

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας: Τα εθνικά ζητήματα είναι για μας αδιαπραγμάτευτα!

Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί μία από τις πατριωτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Αποτελεί κορυφαία στιγμή η αναγνώρισή της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το 1994 με Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου και τιμήθηκε χθες. Ακολούθησε το 1998 και η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού με Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.

Πέρασε περισσότερο από ένας αιώνας και τα συναισθήματα για τη θυσία του Ελληνισμού είναι έντονα.  Ειδικότερα στη Νέα Ιωνία Βόλου, ζει και δημιουργεί σήμερα η 3η ή και η 4η γενιά προσφύγων που δεν είναι απλώς οι απόγονοι όσων ήρθαν βιαίως τότε, αλλά αποτελούν πια βασικό συστατικό στοιχείο του τόπου. Με τους ανθρώπους αυτούς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η Δημοκρατική Παράταξη, έχει ιστορικούς δεσμούς. Η δικαίωση είναι ζητούμενο και επηρεάζει τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.  Οι συγκυρίες στη γείτονα, που αποτελεί διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις διμερείς σχέσεις, ενώ η άποψη του ΠΑΣΟΚ είναι ότι πρέπει να καταστούν πλέον ευρω-τουρκικές.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με την ιδιότητα του Ευρωβουλευτή  και του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωκοινοβουλίου, πρωτοστάτησε στον αγώνα αυτό. Κορυφαία επιτυχία του, η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για εμπάργκο όπλων στη Τουρκία από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. εφόσον λειτουργεί ως διεθνής ταραξίας. Αναμένουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ακολουθήσει την απόφαση αυτή, καθώς η ελληνική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν διεκδίκησε τον σημαντικό αυτό στόχο, ούτε καν στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μαγνησίας, Νίκος Πολίτης, κατέθεσε χθες στεφάνι, στο μνημείο θυσίας του Ποντιακού Ελληνισμού που βρίσκεται στη Νέα Ιωνία Βόλου, στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης μνήμης που διοργανώθηκε από την Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας και συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Η Τουρκία παράλληλα εργαλειοποιεί κατά καιρούς το προσφυγικό. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης ζητά επίμονα την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου, ώστε να μην επωμίζεται το βάρος μόνο η χώρα εισόδου. Οι λιμενικοί μας αποτελούν αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Δεν θέλουμε η χώρα να καταδικάζεται για παράνομες ενέργειες απώθησης μεταναστών αλλά για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο ότι η θάλασσά μας έχει σύνορα. Για εμάς δεν υπάρχει προοπτική «Πρεσπών του Αιγαίου» όπως λέει ο κύριος Τσίπρας. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι οι πατριωτικές παρακαταθήκες του Ανδρέα Παπανδρέου δεν πάνε μαζί, με τέτοιες αντιλήψεις. Θέλουμε στα λιμάνια της χώρας να υπάρχει στελέχωση με τις δυνάμεις λιμενικών που απαιτούνται και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας να φυλάσσονται από κοινού με ευρωπαϊκές δυνάμεις, ώστε να μην αναγκάζονται οι λιμενικοί μας να αποσπώνται μόνο στα νησιά, με ακριβό κόστος διαβίωσης και χαμηλούς μισθούς.

Κάποια από αυτά, μαζί με άλλες απόψεις, όπως η ενίσχυση των οικογενειών των λιμενικών με μέτρα όπως η συνυπηρέτηση ανέφερε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας στον χαιρετισμό του στις εργασίες του 24ου συνεδρίου Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος που έγινε στον Βόλο, εκπροσωπώντας τον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής της παράταξης Ανδρέα Σπυρόπουλο, που έρχεται στον Βόλο τη Τρίτη.

Πιο διαβασμένα