ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική για το στεγαστικό

Τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χαράλαμπος Αραμπατζής
Χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική για το στεγαστικό

 

Σε δήλωσή του για το ζήτημα της στεγαστικής κρίσης ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χαράλαμπος Αραμπατζής τονίζει τα εξής:

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα και ένα από τα αίτια που τα νέα ζευγάρια διστάζουν να παντρευτούν, είναι πλέον και το στεγαστικό. Μετά το τέλος των μνημονίων και της πανδημίας, είναι πολύ δύσκολο για ένα νέο ζευγάρι να βρει το δικό του «κεραμίδι» για να ξεκινήσει τον οικογενειακό βίο. Και οφείλεται αυτή η κατάσταση, στην αύξηση των μισθωμάτων για να νοικιάσει ένα σπίτι, στην αύξηση των τιμών των τετραγωνικών μέτρων για την αγορά κατοικίας, αλλά και στην έλλειψη διαμερισμάτων, καθώς πολλά έχουν ενταχθεί στις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τα ζευγάρια, λοιπόν που αποφασίζουν να κάνουν ένα βήμα στη ζωή τους, θα πρέπει είτε να διαθέτουν κάθε μήνα 400-600 ευρώ το μήνα για το ενοίκιο είτε να μπουν στη διαδικασία να αγοράσουν ένα σπίτι. Με την τιμή, όμως του τετραγωνικού μέτρου να κυμαίνεται πλέον μεταξύ 2.200-2.500 ευρώ, ποιο νέο ζευγάρι διαθέτει τουλάχιστον 150.000 ευρώ για να αγοράσει μια κατοικία 70-80 τετραγωνικών μέτρων; Kαι για να θέσουμε καλύτερα το ερώτημα, πόσοι γονείς έχουν ένα τόσο παχυλό κομπόδεμα για να το δώσουν στα παιδιά τους να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι;. Όσα ίσχυαν περασμένες δεκαετίες, δεν υπάρχουν πλέον λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης που εξουθένωσαν αμέτρητα νοικοκυριά.

Και ενώ, λοιπόν υπάρχουν τόσο σοβαρά ζητήματα για το στεγαστικό των νέων, η κυβέρνηση το μόνο που βρήκε ως λύση, είναι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με το οποίο οι νέοι έχουν απλώς ένα φθηνό επιτόκιο και τίποτα άλλο, καθώς πάλι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να αγοράσουν το σπίτι. Μάλιστα είναι πολύ δύσκολο να βρουν και διαθέσιμα σπίτια για αγορά, επειδή πολλά νέα διαμερίσματα προωθούνται για τη διαμονή των ξένων επισκεπτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσιάζει μια oλιστική sτεγαστική Πολιτική, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει:

 -Την σύσταση Τράπεζας Στέγης από κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του Δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού, κενά, εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους Δήμους, ενεργές κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα διατεθούν στην Τράπεζα Στέγης προς ενοικίαση σε μειωμένες τιμές, για 3, 5 ή 8 χρόνια, χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων, όπως φοροελαφρύνσεις, εξασφάλιση 12 ενοικίων το χρόνο, ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και νομική κάλυψη, ανακαίνιση και παράδοση σε καλή κατάσταση μετά τη λήξη της παραχώρησης.

-Τον έλεγχο της δραστηριότητας βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στο πλαίσιο αυτό, θεσμοθετούνται κανόνες για τη βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb). Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπονται σε νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις) δραστηριότητες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Αirbnb). Επιτρέπεται σε φυσικά πρόσωπα η δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης για 2-3 ακίνητα/ΑΦΜ ιδιοκτήτη ή/και διαχειριστή.

-Επιδότηση ενοικίου για νέες/νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών. Αφορά 150.000 νοικοκυριά με 400.000 μέλη. Η επιδότηση διπλασιάζεται από 70 ευρώ σε 140 ευρώ/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και από 175 ευρώ σε 350 ευρώ/μήνα για ζευγάρι με 2 παιδιά. Το εισοδηματικό όριο αυξάνεται από 7.000 ευρώ σε 10.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και από 17.500 ευρώ σε 25.000 για ζευγάρι με 2 παιδιά.

Πιο διαβασμένα