ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Μ. Παπαδόπουλος: Πάρτε τη θέση σας στη μάχη δίπλα στο ΚΚΕ, για να κερδίσουμε όλοι μαζί τη ζωή που μας αξίζει

Μ. Παπαδόπουλος: Πάρτε τη θέση σας στη μάχη δίπλα στο ΚΚΕ, για να κερδίσουμε όλοι μαζί τη ζωή που μας αξίζει

 

Σε μια ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου μίλησε το βράδυ της Κυριακής ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Διονύσης Τσακνής, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας και ο Βασίλης Μεταξάς, υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας που είναι οι Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Βασίλης Μεταξάς, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας, Ιωάννα Παπαδημητρίου, συνταξιούχος δικαστική υπάλληλος, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Βόλου, Αποστόλης Ριζόπουλος, γραμματέας της ΤΕ Μαγνησίας και υποψήφιος δήμαρχος Βόλου, Χρυσούλα Τασολάμπρου, μηχανολόγος - μηχανικός, χωροτάκτης - πολεοδόμος, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, Εύη Ταλαδιανού, εργαζόμενη στον Τουρισμό, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Σκοπέλου, Δημήτρης Τζουμάκης, ηθοποιός.

 Πιο δυνατό το ΚΚΕ και εδώ στη Μαγνησία!

Στο χαιρετισμό του ο Βασίλης Μεταξάς επισήμανε μεταξύ άλλων: «Και από εδώ, από τη Μαγνησία, επιβεβαιώθηκε ότι όλοι τους έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στα βάσανα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά της η πλειοψηφία της κοινωνίας. Τι να πουν και τι να υποσχεθούν;

Όταν όλοι τους από κοινού: Έχουν καταντήσει τη Μαγνησία πρωταθλήτρια της ανεργίας και αυτό που υπόσχονται είναι τα αίσχη με τα διάφορα pass, την ίδια στιγμή που έχουν εκτοξεύσει την ακρίβεια. Έχουν τσακίσει τα εργασιακά δικαιώματα στα εργοστάσια της περιοχής μας όπου γενικεύεται η απλήρωτη δουλειά, τα 10ωρα, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι με τους εργολάβους, τους σύγχρονους δουλεμπόρους, τα 6μηνα και 8μηνα και μετά ξανά στην ανεργία. Έχουν εγκαταλείψει τους νησιώτες στις Σποράδες. Κάνανε απαγορευτικό να μπορούμε να πάμε στα νησιά μας, εδώ δίπλα μας, με τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά, την ίδια στιγμή που επιδοτούν με εκατομμύρια τους εφοπλιστές και μεγαλοξενοδόχους. Είμαστε στην αρχή μιας ακόμα τουριστικής σεζόν, με τους εργαζόμενους στον τουρισμό να βρίσκονται σε καθεστώς γαλέρας! Αυτό είναι το θαύμα της τουριστικής ανάπτυξης για το οποίο μιλάνε όλοι τους! Έχουν διαλύσει το Νοσοκομείο Βόλου και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής μας για να στηρίξουν τα διάφορα κοράκια της ιδιωτικής υγείας που θεριεύουν. Έχουν αποψιλώσει τις δημόσιες υπηρεσίες, της δημοτικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η εντατικοποίηση, τα ατυχήματα, οι ιδιωτικοποιήσεις! Έχουν γεμίσει τη Μαγνησία με ΝΑΤΟικούς, κάνοντας την περιοχή μας στόχο στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της γενίκευσης του πολέμου στην Ουκρανία, με τη συμφωνία για τις βάσεις που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και επέκτεινε η ΝΔ.

Κουβέντα για την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και τη μετατροπή του Βόλου σε αποτεφρωτήρα της Ευρώπης! Και μάλιστα, συνεχίζουν με τα ίδια ψέματα! Ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από εδώ την παραλία, ανακοίνωσε ότι αν βγει κυβέρνηση θα σταματήσει την καταστροφική επένδυση LNG στον Παγασητικό! Όμως, οι Βολιώτες δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου! Τα ίδια έλεγαν τα στελέχη του πριν να βγουν κυβέρνηση και για την ΑΓΕΤ, με στόχο να υφαρπάξουν την ψήφο του κόσμου! Τέτοια έλεγαν και όταν βγήκαν κυβέρνηση και αποδείχτηκαν βασιλικότεροι του βασιλέως στις αδειοδοτήσεις προς την ΑΓΕΤ! Και ήταν μαζί και με τον Γιάνη Βαρουφάκη, που τότε ήταν βασικός υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τώρα θυμήθηκε την καύση, τις ανεμογεννήτριες και την καταστροφή δασών και βουνών, όπως στο Νότιο Πήλιο, στους Δήμους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου!».

Αντίστοιχα, ο Διονύσης Τσακνής στον χαιρετισμό του τόνισε πως «το ΚΚΕ απλώνει το χέρι στον κόσμο, συζητάει, δεν ζητάει πιστοποιητικά πρότερου έντιμου πολιτικού βίου, ζητάει μια συμφωνία στα βασικά ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητά μας, στο μέλλον των παιδιών μας. Για αυτούς τους λόγους δυνατό ΚΚΕ!».

 Το πραγματικό ερώτημα είναι: Οι ζωές μας ή τα κέρδη τους;

Στην ομιλία του ο Μάκης Παπαδόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Ελάτε μαζί μας να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Να μην εγκλωβίσουν ξανά τον λαό στο κάλπικο ερώτημα "αν θα συνεχιστεί με τον Μητσοτάκη ή χωρίς τον Μητσοτάκη η ίδια πολιτική μετά τις εκλογές που μαυρίζει τη ζωή μας, που θυσιάζει συνεχώς τις ανάγκες μας, για να κερδίζουν μια χούφτα όμιλοι". Μπορούμε να ενισχύσουμε όσο πιο πολύ γίνεται το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που δεσμεύεται να σταθεί απέναντι, να αντιπαλέψει τα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμοστούν την επόμενη μέρα, όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί.

Μπορούμε και πρέπει να ανοίξουμε τον δικό μας δρόμο, τον δρόμο της ανατροπής ενός σάπιου συστήματος που εμπορεύεται όλες τις ανάγκες μας και δολοφονεί κυριολεκτικά τη ζωή μας, όπως έδειξε το έγκλημα στα Τέμπη. Ένα έγκλημα που το έχουν εξαφανίσει σαν θέμα τα μέσα του συστήματος από την προεκλογική συζήτηση, γιατί αναδεικνύει το πραγματικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε. Οι ζωές μας ή τα κέρδη τους; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα, που πρέπει ο καθένας και η καθεμιά να απαντήσει.

Την αγωνία να βρουν τον πιο κατάλληλο μηχανοδηγό για να συνεχίσουμε σταθερά στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες την επόμενη μέρα, πρέπει να την έχουν μόνο οι όμιλοι που κέρδισαν πάνω από 10 δισ. ευρώ φέτος, ληστεύοντας το δικό μας εισόδημα και κατεδαφίζοντας τα δικά μας δικαιώματα. Αυτοί οι όμιλοι και συνολικά η άρχουσα τάξη παίζουν κυριολεκτικά με τη ζωή μας κορόνα - γράμματα με τα επικίνδυνα σχέδια του σταθμού LNG και τις αμερικανικές βάσεις εδώ στην περιοχή.

Όλοι εμείς όμως, τα θύματα του συστήματος της εκμετάλλευσης, πρέπει να σκεφτούμε στην αντίθετη κατεύθυνση. Πρέπει να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, το τι θα γίνει με την ακρίβεια, με τους μισθούς, με τα νοσοκομεία, τα μικρά μαγαζιά και την αγροτική παραγωγή. Πρέπει να φέρουμε στο προσκήνιο τα δικά μας δικαιώματα και να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Και γι’ αυτό απέναντι στο κοινό αντιλαϊκό τους πρόγραμμα, χρειαζόμαστε πιο ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, χρειαζόμαστε πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ».

Πολλαπλοί κίνδυνοι για τον λαό από τα σχέδια εγκατάστασης τερματικού σταθμού LNG στην περιοχή

Ο Μ. Παπαδόπουλος τόνισε πως «η ζωή απέδειξε πως κάθε διακυβέρνηση που υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως κι αν αυτοαποκαλείται, προοδευτική, πράσινη ή αριστερή, στρέφεται ενάντια στη δική μας ευημερία.

Ποιος χρειάζεται και ποιος θα κερδίσει, για παράδειγμα, από την εγκατάσταση του τερματικού σταθμού LNG, του υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι του Βόλου; Θα κερδίσουν οι αμερικανικοί όμιλοι που εξάγουν LNG, οι Έλληνες εφοπλιστές που το μεταφέρουν και οι μέτοχοι του συγκεκριμένου έργου. Ενδιαφέρονται οι ΗΠΑ που θέλουν να κερδίσουν τον ενεργειακό πόλεμο απέναντι στη Ρωσία, στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, εκτοπίζοντας το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αυτό το σχέδιο στηρίζει και η ελληνική άρχουσα τάξη, που συμμετέχει στον ενεργειακό πόλεμο στο πλευρό του ΝΑΤΟ για να αναβαθμίσει τη θέση της και ταυτόχρονα υλοποιεί τις κατευθύνσεις της "πράσινης μετάβασης" της ΕΕ.

Εμείς όμως, ο λαός, τι έχουμε να κερδίσουμε; Γιατί να επωμιστούμε τους πολλαπλούς κινδύνους της συγκεκριμένης επένδυσης; Κινδύνους πραγματικούς και όχι υποθετικούς. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εγκαταστάσεις LNG υπάγονται στην ευρωπαϊκή οδηγία "Seveso" που αφορά τα βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης. Δεν είναι άγνωστα τα μεγάλα παρόμοια ατυχήματα στο Τέξας και στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ, στο Χάμερφεστ της Νορβηγίας. Γνωστοί είναι οι κίνδυνοι από τη μεταφορά με δεξαμενόπλοια του LNG, γνωστοί και οι κίνδυνοι ρύπανσης. Η ίδια η ευρωπαϊκή επιτροπή αναγνωρίζει ότι η διαρροή μεθανίου στις εγκαταστάσεις LNG συνιστά ένα πολύ πιο ισχυρό κλιματικό ρύπο απ’ το διοξείδιο του άνθρακα. Γνωστές είναι και οι αρνητικές συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον, στους υδροβιότοπους. Γιατί, λοιπόν, όλοι εμείς να επωμιστούμε αυτούς τους κινδύνους; Γιατί να διακινδυνεύσουμε να θρηνήσουμε νέα Τέμπη;».

Ο λαός έχει μόνο να χάσει από τη μετατροπή της χώρας σε σημαιοφόρο του ΝΑΤΟ

«Ο λαός έχει μόνο να χάσει από την υλοποίηση της πολιτικής που μετατρέπει την Ελλάδα σε σημαιοφόρο του ΝΑΤΟ στην περιοχή», υπογράμμισε ο Μ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο δεν αφορά κάποιο μακρινό μέλλον. Από το Στεφανοβίκειο έφυγαν ήδη για την Πολωνία 12 επιθετικά ελικόπτερα των Αμερικανών, καθώς κλιμακώνεται η αναμέτρηση με τη Ρωσία, προς το παρόν στο έδαφος της Ουκρανίας.

Ο κίνδυνος να χτυπηθεί και να γίνει στάχτη η περιοχή του Βόλου δεν αφορά κάποιο αόριστο μέλλον. Το Νοέμβρη του ’19 έγινε άσκηση των ΗΠΑ με σενάριο τον τραυματισμό Αμερικανού στρατιώτη που τραυματίζεται στο Στεφανοβίκειο και μεταφέρεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Ο ρόλος της περιοχής στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ είναι πλέον σημαντικός. Συνδυάζει την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα για την εξυπηρέτηση των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, τη στάθμευση ελικοπτέρων και αεροκίνητων μονάδων στο Στεφανοβίκειο, τη συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση ελικοπτέρων, την ενισχυμένη λιμενική υποδομή στον Αλμυρό για στρατιωτική χρήση. Το ίδιο το λιμάνι του Βόλου περιλαμβάνεται στα αμερικανικά σχέδια για τη μεταφορά στρατιωτικών φορτίων προς την Ευρώπη.

Όλα αυτά καθιστούν την περιοχή έναν μεγάλο στόχο στρατιωτικών αντιποίνων. Και αυτό το έγκλημα απέναντι στον λαό δρομολογήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον περιβόητο Στρατηγικό Διάλογο με την κυβέρνηση Τραμπ και ολοκληρώθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση».

Για να κερδίσει ο λαός πρέπει να χάσει το κεφάλαιο

Ο Μ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «δεν υπάρχουν λύσεις που να ωφελούν τόσο το κεφάλαιο όσο και εμάς, τα θύματα της εκμετάλλευσης. Απέδειξε ότι για να κερδίσουμε εμείς, ο λαός, πρέπει να χάσουν οι όμιλοι, το μεγάλο κεφάλαιο. Το πάθημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει μάθημα. Το είδαμε να επαναλαμβάνεται παλιότερα στην Ιταλία, στη Γαλλία, πιο πρόσφατα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Φανταστείτε τι θα είχε συμβεί αν το 2015 το ΚΚΕ είχε κάνει το μοιραίο λάθος να στηρίξει την κυβέρνηση του 3ου Μνημονίου, που έγινε ο σημαιοφόρος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Θυμηθείτε πώς ήρθε ο Μητσοτάκης. Θυμηθείτε ότι η αγανάκτηση από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο στην κυβέρνηση της ΝΔ το 2019 και τώρα μας λένε ξανά ότι το μόνο που μπορούμε να διαλέξουμε είναι αν θα εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης». 

Να βγει το ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό

«Εμπιστευθείτε το ΚΚΕ που δεν θα τα γυρίσει, δεν θα πει άλλα μόλις κλείσουν οι κάλπες», τόνισε ο Μ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας: «Το ΚΚΕ που δεσμεύεται ότι θα αποτελεί μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε όποια κυβέρνηση σχηματιστεί και δεν πρόκειται να προδώσει τον λαό. Το ΚΚΕ που δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να πολεμά την αντιλαϊκή πολιτική της άρχουσας τάξης, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Ελάτε λοιπόν μαζί μας. Πάρτε τη θέση σας στη μάχη δίπλα στο ΚΚΕ. Ελάτε να κερδίσουμε όλοι μαζί τη ζωή που μας αξίζει. Πάμε, λοιπόν, να φοβίσουμε όλους αυτούς που τόσα χρόνια ληστεύουν τον λαό. Πάμε να κάνουμε την έκπληξη απέναντι σε όλους αυτούς που ετοιμάζονται να μας ξαναληστέψουν. Πάμε δυνατά, για να φτάσει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ σε κάθε σπίτι. Πάμε για να βγει το ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό. Πάμε μπροστά, προχωράμε στον δικό μας δρόμο, τον δρόμο της ανατροπής». 

Πιο διαβασμένα