ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

«Η τέχνη να δείχνει τον ένοχο, να συμβάλει στον αγώνα για την ανατροπή, για να γίνει ο κόσμος μας ανθρώπινος»

«Η τέχνη να δείχνει τον ένοχο, να συμβάλει στον αγώνα για την ανατροπή, για να γίνει ο κόσμος μας ανθρώπινος»

 

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση το Σάββατο βράδυ, με θέμα την τέχνη και τον πολιτισμό, στο καφέ "Νότος", μέλη και φίλοι του ΚΚΕ είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να συζητήσουν με τον τραγουδοποιό Διονύση Τσακνή υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης, χαιρετισμό ο ηθοποιός και υποψήφιος Βουλευτής Μαγνησίας Δημήτρης Τζουμάκης, καλώντας να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, την εκμετάλλευση των πολλών από τους λίγους, ο εικαστικός Κώστας Κομνηνός, που αναφέρθηκε στη σημασία και το ρόλο της τέχνης στη ζωή μας και ότι θα πρέπει αυτή να ξεφύγει από την υποτέλεια και να βρει επιτέλους τη θέση που της αξίζει στην κοινωνία μας. Επίσης μίλησε ο ηθοποιός Ζώτης Βλάσηςτονίζοντας ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο ώστε να έχουμε και τον πολιτισμό που μας αξίζει. Με ισχυρό ΚΚΕ οι νέοι μπορούν να κάνουν όνειρα και σχέδια, οι μεγαλύτεροι μπορούν να ζήσουν χωρίς άγχος, οι εργαζόμενοι θα έχουν πιο δυνατή φωνή στον αγώνα του. Κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει ΚΚΕ για να γίνει το σκοτάδι ουρανός, λέγοντας: «φτιάξε μαζί μας "το δικό σου παραμύθι" και φώναξε δυνατά "συνένοχο στο φόνο δεν θα με έχετε"».

Παίρνοντας μετά το λόγο ο Διονύσης Τσακνής είπε ότι τα αστικά κόμματα θέτουν τον πολιτισμό στο περιθώριο ενώ το ΚΚΕ τον έχει στο κέντρο της πολιτικής του αφού και η ίδια η πολιτική του αποτελεί μια πρόταση πολιτισμού, καθώς η ανατροπή της εκμεταλλευτική κοινωνίας που ζούμε προϋποθέτει γερά θεμέλια στον πολιτισμό. Αναφέρθηκε ακόμα, στην πρωτοβουλία του Κόμματος να τιμήσει τον Σταύρο Ξαρχάκο λέγοντας μάλιστα σε αντίθεση με τον μεγάλο δημιουργό ότι δεν ήταν μια υπέρβαση του ΚΚΕ αυτή η εκδήλωση, ότι δεν ήταν μια έκπληξη, μια ανατροπή που απαιτεί τόλμη αλλά ότι η βράβευση αυτή στον Στάυρο Ξαρχάκο είναι κάτι το αυτονόητο για το ΚΚΕ γιατί το έργο του μεγάλου αυτού συνθέτη είναι αφιερωμένο στον λαό, στην φτωχολογιά και στους καημούς της για την οποία παλεύει και το ΚΚΕ.

Συνεχίζοντας ο Διονύσης Τσακνής τόνισε ότι οι καλλιτέχνες δεν θα πρέπει απλά να κάνουν τέχνη για την τέχνη αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει γύρω τους αλλά θα πρέπει με την τέχνη τους να δείχνουν τον ένοχο, να συμβάλουν στον αγώνα για την ανατροπή, για να γίνει ο κόσμος μας ανθρώπινος. Εξάλλου όπως είπε, δεν υπάρχει ουδέτερη τέχνη καθώς αν η τέχνη δεν υπηρετεί τον κόσμο του μόχθου τότε θα υπηρετεί την άλλη πλευρά, τον κόσμο των εκμεταλλευτών.

Τόνισε ακόμα ότι ο καλλιτέχνης είναι κι αυτός ένας εργαζόμενος με ανάγκες όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και ότι θα πρέπει μέσα από τα σωματείο του να συμμετέχει στον αγώνα για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, καλύτερες αμοιβές, συλλογικές συμβάσεις κλπ. Κάτι τέτοιο έγινε στην περίοδο της πανδημίας όταν ο κλάδος δέχθηκε συντριπτικά χτυπήματα και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος κατάφερε να συσπειρώσει στις τάξεις του την συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών όπου με την αγωνιστική δράση του κατάφερε να αποσπάσει σημαντικές κατακτήσεις για τον κλάδο με τους κομμουνιστές να βρίσκονται στην πρωτοπορία αυτού του αγώνα.

Είπε ακόμα ότι μέσα από την εμπειρία του προεκλογικού αγώνα κατάλαβε ότι ο κόσμος που ακούει και εκτιμά το ΚΚΕ, διευρύνεται και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι το κομμουνιστικό κόμμα όχι μόνο μιλάει αλλά ξέρει και να ακούει το τι έχει να πει ο κόσμος και έφερε ως παράδειγμα γι` αυτό την ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΚΕ, πριν από λίγους μήνες για την ψυχική υγεία, όπου αρκετοί επιστήμονες του χώρου άκουσαν τις θέσεις του κόμματος και παράλληλα εξέθεσαν τις απόψεις τους για τα προβλήματα του κλάδου τους, και βρήκαν εκεί ευήκοα ώτα, που δεν τα έβρισκαν στα υπουργεία και στα πανεπιστήμια. Τελειώνοντας το λόγο του ο Διονύσης Τσακνής κάλεσε σε συστράτευση για να εκλεγεί κομμουνιστής βουλευτής και στη Μαγνησία. 

Στο τέλος της εκδήλωσης οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Κυριακή 14/5 στις 8:00 μμ. στην παραλία (άγαλμα) όπου θα γίνει η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Βόλο με ομιλητές τους Μάκη Παπαδόπουλο μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ και Διονύση Τσακνή υποψήφιους με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κόμματος. 

Πιο διαβασμένα