ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Απαιτείται άμεση στήριξη και ενίσχυση των εισοδημάτων

Άρθρο της Κατερίνας Παπανάτσιου, πρώην Υφυπουργού Οικονομικών, υποψήφιας βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο Newsbeast.gr
Απαιτείται άμεση στήριξη και ενίσχυση των εισοδημάτων

H Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκλεισε τον κύκλο της. Ένα κύκλο, ο οποίος σπατάλησε τις δυνατότητες που είχαν δοθεί από την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάσταση είναι οριακή και δεν μπορεί να «ωραιοποιηθεί». Το κράτος δικαίου έχει δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα σε σχέση με το θέμα των υποκλοπών και των θεσμικών παρεκτροπών που επακολούθησαν.

Η ιστορία της Πανδημίας ανέστειλε για λίγο το πλάνο για την ιδιωτικοποίηση δομών της Δημόσιας Υγείας. Έτσι από τα χειροκροτήματα γρήγορα περάσαμε στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Στο κομμάτι της ενέργειας, η Κυβέρνηση προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση και απώλεια ελέγχου του Δημοσίου στις ενεργειακές εταιρείες. Επιπρόσθετα, όχι απλώς δεν «χτύπησε» την αισχροκέρδεια, αλλά συγκρότησε μηχανισμό επιδότησής της.

Στην οικονομία, η Κυβέρνηση σπατάλησε κάθε δυνατότητα πραγματικής στήριξης των εισοδημάτων μέσω της κατασπατάλησης πόρων σε απευθείας αναθέσεις, στη άνιση στήριξη ολιγοπωλιακών κλάδων και στη κατακερματισμένη και εν τέλει μη αποδοτική επιδοματική πολιτική. Η όξυνση των ανισοτήτων, όταν ο μήνας δεν βγαίνει , είναι δεδομένη! Ενώ στην πολυδιαφημισμένη φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης, αυτό που είδαμε είναι η μείωση των φόρων κεφαλαίου, μεταβίβασης μεγάλης ακίνητης περιουσίας και μείωση των συντελεστών μερισμάτων στο 5%!

Σε μία περίοδο που ο πτωχευτικός νόμος φέρνει πάνω από 20.000 πλειστηριασμούς, η χώρα μας εμφανίζει τα χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων και τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων. Ο πληθωρισμός το 2022 έκλεισε στο 9,7%, ο κατώτατος μισθός μετά και από τις αστείες αυξήσεις της Κυβέρνησης, έχει χάσει 20% της αγοραστικής του δύναμης, ενώ η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών (με εισόδημα 750 ευρώ) μειώθηκε 40%. Στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,5!

Στη αγορά εργασίας, η Νέα Δημοκρατία, αφού ακύρωσε τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ηλεκτρονική παρακολούθηση των υπερωριών και του βάσιμου λόγου απόλυσης, προχώρησε στην κατάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και κράτησε καθηλωμένους τους μισθούς για 3 χρόνια. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την κατάθεση και ψήφιση του «νόμου Χατζιδάκη» με την κατάργηση του 8ώρου και τη νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών. Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι/ες επωμίστηκαν το βάρος της πληθωριστικής κρίσης.

Η επόμενη τετραετία πρέπει να σχεδιαστεί με άξονα την στήριξη και προστασία των εισοδημάτων. Αυτό προϋποθέτει παρέμβαση στην αγορά για συγκράτηση του κόστους διαβίωσης, όπως η μείωση του ΦΠΑ/ΕΦΚ και Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5% και άμεση φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας και διυλιστηρίων.

Επιπρόσθετα η στήριξη των εισοδημάτων περνάει μέσα από την ενίσχυση των μισθών με την αύξηση και την τιμαριθμική προσαρμογή, την αύξηση του αφορολόγητου, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ολιστική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες, funds, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός των αναπτυξιακών εργαλείων πρέπει να περάσει από την στήριξη των λίγων, στην πραγματική οικονομία και τους παραγωγικούς κλάδους. Το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ θα πρέπει να κινηθούν προς τα εκεί, αίροντας τους αποκλεισμούς των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Το συνολικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συμβόλαιο με τη κοινωνία, το πρόγραμμα των 50 ημερών θα δώσει ανάσα στην κοινωνία!

Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται πολύπλευρες πολιτικές για ένα σύγχρονο κράτος και την στήριξη όλων!

Κατερίνα Παπανάτσιου, πρώην Υφυπουργός Οικονομικών, υποψήφια βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Πιο διαβασμένα