ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Χ. Αραμπατζής: "Να δώσουμε στους υγειονομικούς τη θέση που τους αξίζει"

Στο Νοσοκομείο Βόλου ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χαράλαμπος Αραμπατζής
Χ. Αραμπατζής: "Να δώσουμε στους υγειονομικούς τη θέση που τους αξίζει"

 

Στο Νοσοκομείο Βόλου έχοντας συναντήσεις με υγειονομικούς, βρέθηκε σήμερα ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χαράλαμπος Αραμπατζής.

Σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

Εδώ και λίγες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι ο COVID-19 δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται παγκόσμια έκτακτη ανάγκη σηματοδοτώντας ουσιαστικά το τέλος της πανδημίας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας κράτησε όρθια την Ελλάδα. Οι λιγοστοί για τις ανάγκες υγειονομικοί ως νέοι ήρωες της σύγχρονης εποχής στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, όταν η απειλή του θανάτου σκίαζε τις σκέψεις όλων μας.

Στην αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση της Ν.Δ. τους χειροκρότησε. Από το δεύτερο κύμα και μετά, όμως  τους αγνόησε φτάνοντας στο σημείο και να τους τιμωρήσει στέλνοντας σε πρόωρη ανεργία χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Στα τρία χρόνια της πανδημίας το υγειονομικό προσωπικό δεν ενισχύθηκε παρά μόνο με κάποιους συμβασιούχους, ενώ δεν υπήρξε κάποια οικονομική ενίσχυση. Παράλληλα η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποδυναμώθηκε με την εγκατάλειψη των κέντρων υγείας, την απαξίωση των ΤΟΜΥ και τους άστοχους πειραματισμούς, όπως με τον προσωπικό γιατρό που δεν προχώρησε. Συγχρόνως οι ελλείψεις στα φάρμακα ταλαιπωρούν τους ασθενείς και τους φαρμακοποιούς.

Η δημόσια υγεία είναι ο μεγάλος ασθενής με ευθύνη της Ν.Δ. Το υγειονομικό προσωπικό ματώνει καθημερινά στα Νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, αλλά χρειάζεται ενδυνάμωση με νέες προσλήψεις και υποδομές και βέβαια μια ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση.

Όλα αυτά μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να τα εξασφαλίσει με ένα συγκεκριμένο σχέδιο που υπάρχει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα και προβλέπει τα εξής:

-Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος

-Μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης

-Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας

-Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ

-Ένταξη στα ΒΑΕ

-Εισαγωγικός μισθός 2.000 ευρώ καθαρά στους γιατρούς

-Νέα δέσμη κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα

-0λοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με προτεραιότητα την ενίσχυση των δημόσιων δομών (Κέντρα Υγείας-ΤΟΜΥ-Περιφερειακά Ιατρεία) και τη συγκρότηση 380 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα

-Ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7,5% του ΑΕΠ)

-Περιορισμό των ανισοτήτων στη φροντίδα υγείας μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας με το Υγειονομικό Ισοδύναμο και ένα Εθνικό Σχέδιο Υποδομών Υγείας για τη σταδιακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού στο ΕΣΥ.

Με αυτές τις παρεμβάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα δώσει στους υγειονομικούς τη θέση που τους αξίζει και θα δημιουργήσει ένα ισχυρό ΕΣΥ προς όφελος των πολιτών.

 

Πιο διαβασμένα