ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

"Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που διεκδικεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των Ελλήνων Ρομά"

  Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στη Μαγνησία Βασίλης Μεταξάς, Γιάννα Παπαδημητρίου, Ριζόπουλος Αποστόλης,  μαζί με τον Γιάννη Μάντζα, επιστημονικό συνεργάτη της ΕΛΛΑΝ – ΠΑΣΣΕ  και υποψήφιο βουλευτή με το ΚΚΕ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, επισκέφτηκαν τους οικισμούς Ρομά στο Αλιβέρι και στην Αγία Παρασκευή Βόλου. 
"Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που διεκδικεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των Ελλήνων Ρομά"

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στη Μαγνησία Βασίλης Μεταξάς, Γιάννα Παπαδημητρίου, Ριζόπουλος Αποστόλης,  μαζί με τον Γιάννη Μάντζα, επιστημονικό συνεργάτη της ΕΛΛΑΝ – ΠΑΣΣΕ  και υποψήφιο βουλευτή με το ΚΚΕ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, επισκέφτηκαν τους οικισμούς Ρομά στο Αλιβέρι και στην Αγία Παρασκευή Βόλου. 

Στη συζήτηση με εκπροσώπους αλλά και κατοίκους των οικισμών, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ τόνισαν ότι τα τελευταία χρόνια ξεφυτρώνουν νέοι καταυλισμοί Ρομά, στους οποίους επικρατούν απάνθρωπες και πλήρως επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης. Ενδεικτική είναι η ύπαρξη καταυλισμών, όπως αυτός  του Ξηριά, όπου ενήλικες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι - βρίσκονται εκτεθειμένοι σε καιρικά φαινόμενα, ασθένειες, ατυχήματα, χωρίς απολύτως καμία πρόσβαση ούτε στα βασικά αγαθά. Διαβιούν σε προσωρινές κατασκευές, χωρίς απολύτως καμία υποδομή αλλά και χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση από τις αρμόδιες αρχές και φορείς. Ακόμα και σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες "οικισμοί" από το κράτος, η κατάσταση είναι τραγική, οι άνθρωποι ζουν στοιβαγμένοι σε περίκλειστες περιοχές, βιώνουν καθημερινά τον δομικό ρατσισμό, ενώ δεν προσφέρονται στοιχειώδεις υπηρεσίες από το κράτος και τον δήμο.

Ειδική αναφορά έκαναν στα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, 20 χρόνια πριν, σε οικογένειες Ρομά και τα οποία αδυνατούν να αποπληρώσουν, αναδεικνύοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ξαναμείνουν άστεγοι, από τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, που μεθοδικά προώθησαν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ.

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ αναφέρθηκαν, ακόμη, στην επισφαλή, μαύρη και ευκαιριακή εργασία, με αμοιβές με τις οποίες οι εργαζόμενοι Ρομάαδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Δραστηριότητες όπως η συλλογή παλιοσίδερων και ανακυκλώσιμου υλικού είναι άκρως επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των συλλεκτών. Σε άλλες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι Ρομά, απασχολούνται με «ψίχουλα»  στην «τουριστική βιομηχανία», ενώ ακόμα και το παραδοσιακό επάγγελμα του πλανόδιου εμπορίου, που για τους Ρομά διαχρονικά αποτελούσε κύρια πηγή εισοδήματος, έχει μετατρέψει τον καθημερινό αγώνα τους για επιβίωση σε συλλογή υπέρογκων προστίμων.Αναφέρθηκαν ακόμα στην πρόσφατη ενεργοποίηση, από την κυβέρνηση της ΝΔ, του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για το επίδομα των παιδιών (Α21), το οποίο συνδέθηκε με την Εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να εξαιρεθούν μαζικά και να κάνει μη βιώσιμη την καθημερινότητα πολλών οικογενειών Ρομά.

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ επισκέφθηκαν και το 10ο Δ.Σ. Ν.Ι. Βόλου. Στη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς αναδείχθηκαν τα σοβαρά θέματα που αφορούν την εκπαίδευση των Ρομά. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των εκπαιδευτικών, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων η απουσία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, η γκετοποίηση, η έλλειψη υποστήριξης των παιδιών που προέρχονται από περιβάλλοντα αναλφαβητισμού, κ.ά., δεν αντιμετωπίζουν τις αυξημένες μαθησιακές ανάγκες των μαθητών Ρομά. Επισκέφθηκαν, ακόμη, τα Κέντρα Κοινότητας Ρομά στο Αλιβέρι και στην Αγ. Παρασκευή, συζήτησαν με τους εργαζόμενους οι οποίοι επισήμαναν τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικόκαι στο αβέβαιο το μέλλον για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά και των ίδιων των δομών, δεδομένου ότι χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ με προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης. Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισήμαναν ότι το ΚΚΕ έχει αναδείξει όλα αυτά τα θέματα και έχει καταθέσει επανειλημμένα ερωτήσεις στη βουλή, ζητώντας να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα, τα οποία πρέπει να ενταχθούν στις κρατικές κοινωνικές δομές, με κρατική χρηματοδότηση με εργαζόμενους με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αντιτίθεται σε αυτές τις πολιτικές και διεκδικεί με ευθύνη του κράτους, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των Ελλήνων Ρομά. Γι΄αυτό κάλεσαν σε μαζική ψήφισή του στις εκλογές της 21η Μάη. Για να ανοίξει ο  δρόμος για μια καλύτερη ζωή για όλους, που προϋποθέτει να βγει ο λαός στο προσκήνιο, με εργατική – λαϊκή εξουσία με ισχυρό ΚΚΕ.

Πιο διαβασμένα