ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγροτικοί Σύλλογοι Μαγνησίας: Περιοδεία και σύσκεψη με αγρότες στον Πτελεό

Αγροτικοί Σύλλογοι Μαγνησίας: Περιοδεία και σύσκεψη με αγρότες στον Πτελεό
Περιοδεία στα χωράφια και σύσκεψη με αγρότες της περιοχής του Πτελεού πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα από μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας με επικεφαλής τον πρόεδρο Θοδωρή Γεωργαδάκη ο οποίος επισήμανε ότι η τελευταία χαλαζόπτωση με τις καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια σε περίοδο ανθοφορίας στις περιοχές Πτελεού ,Αγίων Θεοδώρων ήταν το κερασάκι στην τούρτα.
 
Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας συζήτησε με τους αγρότες της περιοχής οι οποίοι ζούνε κύρια από τις ελιές και δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Η σφοδρή χαλαζόπτωση που κατέστρεψε τα άνθη των ελαιόδενδρων ήρθε να προστεθεί σαν δεύτερη ζημιά μετά από τους δυνατούς ανέμους που "γκρέμισαν" τις παραγωγές των αγροτών τον Νοέμβριο, οι οποίες ζημιές με βάση τον αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνονται.
 
Επίσης, τόνισε πως όλοι οι αγρότες  βρίσκονται σε απόγνωση καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στα όλο και αυξημένα έξοδα των καλλιεργειών τους και της επιβίωσης τους, ήδη βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση λόγω της διαχρονικά εφαρμοζόμενης, στο πλαίσιο της ΕΕ, ΚΑΠ, την οποία όλες οι κυβερνήσεις έχουν σαν ευαγγέλιο.
 
Κλείνοντας, ο Θοδωρής Γεωργαδάκης τους κάλεσε να οργανωθούν, να μην περιμένουν λύσεις από επίδοξους σωτήρες, να προχωρήσουν στην συγκρότηση ενός Αγροτικού Συλλόγου, φέρνοντας ως παράδειγμα τις πολλές κατακτήσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες, του Αγροτικού κινήματος που είχαν οι συνάδελφοι όπου βγήκαν μαζικά στα  μπλόκα, στα συλλαλητήρια και με άλλες μορφές αγώνα με τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
 
Από την συγκέντρωση κατέληξαν στα εξής αιτήματα
 
1)Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες που επλήγησαν.
 
2) Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς για όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του, με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
3)Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ.
 
4)Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί το χαλάζι.
 
5) Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από την καταστροφή.