ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Απόστολος Καναβός: Συλλογική διεκδίκηση η Ισότητα των δύο φύλων

Απόστολος Καναβός: Συλλογική διεκδίκηση η Ισότητα των δύο φύλων

Σε συγκέντρωση που οργανώθηκε για την στήριξη της υποψηφιότητάς του, από γυναίκες – φίλες του, παραβρέθηκε την Τετάρτη το βράδυ, ο υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κ. Απόστολος Καναβός.

Η εκδήλωση, που αποτέλεσε αυθόρμητη πρωτοβουλία φίλων του κ. Καναβού, πραγματοποιήθηκε σε πολύ ζεστό κλίμα και με αρκετά μεγάλη συμμετοχή γυναικών όλων των ηλικιών, έδωσε, παράλληλα, στον κ. Καναβό τη δυνατότητα να συνομιλήσει μαζί τους και να τους παρουσιάση την διαχρονική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ προς την επίτευξη της ισότητας, αλλά και καταπολέμησης φαινομένων όπως η έμφυλη βία, ενώ, παράλληλα, ανέπτυξε τις θέσεις και προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες.

Μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε τα εξής:

«Για το ΠΑΣΟΚ η ισότητα αποτελεί ιδεολογική αφετηρία, τη στέρεη βάση της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθεκτικότητας.

Άσκησε πολιτικές πρωτοποριακές για την εποχή εκείνη και άνοιξε σημαντικούς προοδευτικούς διαύλους επικοινωνίας με την  κοινωνία, φέρνοντας τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή.

Και είμαστε εδώ, 40 χρόνια μετά, για να αποδείξουμε ότι έχουμε τη δύναμή, να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε αυτό που μας ανήκει πραγματικά στις Ελληνίδες, στην ζωή τους, στην δουλειά τους, στην οικογένειά τους, στο σπίτι τους.»

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του αναφέρθηκε στην ανάγκη να εργαστούμε συνολικά ως κοινωνία για να γίνει η ισότητα πράξη, ασκώντας, παράλληλα, κριτική στην σημερινή Κυβέρνηση για την χαρακτηριστική έλλειψη ικανότητας και βούλησης, προκειμένου να ενδυναμώσει ουσιαστικά το γυναικείο φύλο στην εργασία.

«Στην Ελλάδα του σήμερα, η Ισότητα προβάλλει ως αίτημα όλων των προοδευτικών πολιτών για ίσες ευκαιρίες στη εργασία και  ίσες αμοιβές, ώστε το μεγαλύτερο μέρος του εν δυνάμει εργατικού δυναμικού να μην ωθείται σε εργασιακό λήθαργο.

Στη χώρα μας, ως μέλος του στενού πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών, οφείλουμε να στοχεύσουμε στην ίση εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και τις θέσεις ευθύνης, και στην  εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, ώστε οι γυναίκες να μην οδηγούνται σε κοινωνικούς ρόλους χαμηλών προσδοκιών.

Το 2023 δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ισότητα, όταν δεν την υποστηρίζουμε μέσα από τις εκπαιδευτικές μας δομές, τα προγράμματα σπουδών και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Δεν υπάρχει Ισότητα όταν καταμετράμε γυναικοκτονίες, ως κορυφή ενός θλιβερού παγόβουνου, ενώ αρνούμαστε να εφαρμόσουμε πολιτικές πρόληψης, αντιμετώπισης και υποστήριξης των θυμάτων».

Ολοκληρώνοντας το μήνυμά , ο κ. Καναβός, στάθηκε σε δύο πολύ σημαντικές γυναίκες, που έχουν συνδέσει το όνομά τους με το ΠΑΣΟΚ, την Μελίνα Μερκούρη και την Φώφη Γεννηματά, ενώ, παράλληλα, προσκάλεσε όλες τις παριστάμενες να παραβρεθούν στην Κεντρική Πολιτική του ομιλία, την ερχόμενη Τετάρτη, 10 Μαΐου, στις 8 το βράδυ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καναβόις σημείωσε τα εξής:

«Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε μία γυναίκα πραγματικά ξεχωριστή, ίσως την πιο προβεβλημένη  γυναικεία  προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής της χώρας στη διάρκεια του αιώνα Αναφέρομαι φυσικά στη Μελίνα Μερκούρη, τη Μελίνα  των Ελλήνων,  η Μελίνα του κόσμου.

Και σήμερα η  Μελίνα είναι από τις φωνές που μας χρειάζονται ολοένα και περισσότερο . Που συγκινούν και μάς  υποχρεώνουν να θυμηθούμε την ίδια μας  τη συνείδηση και το χρέος μας.

Όπως, βέβαια, και στην τόσο ξεχωριστή Φώφη Γεννηματά, που ήρθε να μας αποδείξει ότι μία γυναίκα πραγματικά μπορεί, που στήριξε το ΠΑΣΟΚ στις δύσκολες ώρες και συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε να είμαστε εδώ σήμερα και να διεκδικούμε ξανά την στήριξη σας, μία νέα προοπτική για τη χώρα.

Κι όσο δεν έχουμε τη θέση που οι γυναίκες δικαιούνται και αξίζουν στην κοινωνία, τη θέση που η Μελίνα και η Φώφη διεκδίκησαν για την σύγχρονη Ελληνίδα, θα είμαστε εδώ για να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε, για να εκφραστεί η γυναικεία δυναμική και να αφήσει βαθύ το αποτύπωμά της, για να σπάσουμε τα στερεότυπα, να κάνουμε πράξη την ισότητα και να χτυπήσουμε το τέρας του νεοφασισμού που μας γυρίζει πίσω στην εποχή των πιο αποκρουστικών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.

Και όλα αυτά στο πλαίσιο των προγραμματικών μας θέσεων, που αποτελούν μέρος μιας πρότασης διακυβέρνησης, ώστε το σύνολο των πολιτών να απολαμβάνει την ισότητα ως επίτευγμα δομικών αλλαγών, που θα καταστήσουν τους πολίτες ευημερούντα μέλη ενός κοινωνικά ισόρροπου συνόλου.»

Πιο διαβασμένα