ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο επίκεντρο το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο

Στο επίκεντρο το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο
Σημαντικό επιστημονικό και πολιτιστικό γεγονός αποτελεί η διοργάνωση του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας», Ιστορία-Αρχαιολογία-Λαογραφία περιοχής Δήμου Ρήγα Φεραίου, που πραγματοποιείται στη γενέτειρα του Ρήγα, το Βελεστίνο, και αρχίζει την Παρασκευή 5 Μαϊου 7 μ.μ. και συνεχίζεται κατά το Σάββατο και την Κυριακή.
 
Στις 72 συνολικά ανέρχονται οι επιστημονικές ανακοινώσεις που θα παρουσιαστούν στις εργασίες του Η΄ Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας».
 
Οι περισσότερες ανακοινώσεις, 52 τον αριθμό, είναι για την ζωή, το έργο και την διαχρονική απήχηση του Ρήγα Βελεστινλή. Μελετώνται οι παιάνες του, Θούριος και Ύμνος Πατριωτικός, το Σύνταγμά του, η Χάρτα του, τα έργα του Φυσικής Απάνθισμα και Σχολείον των ντελικάτων εραστών, η απήχηση που είχε στον Τύπο τόσο της εποχής του, όπως και μεταγενέστερα, στην εκπαίδευση και στην συνείδηση των λαών.
 
Στην Τοπική Ιστορία του Βελεστίνου και της γύρω περιοχής του Δήμου Φερών αφιερώνονται 13 ανακοινώσεις, όπως για τα τοπωνύμια Χλόης, Αερινού και Αγίου Δημητρίου, για τα πολεμικά γεγονότα στην περιοχή κατά το 1878, 1897 και του 1940-44 στο Βελεστίνο και Κανάλια, για την εμφάνιση του ονόματος του Βελεστίνου, η θεματογραφία της εφημερίδας «Φωνή του Βελεστίνου» (1983-1997).
 
Για τις αρχαίες Φερές παρουσιάζονται 7 ανακοινώσεις για τα αρχαιολογικά ευρήμστα των τελευταίων ετών , για το υδραγωγείο του 18ου αι. στο Κράνοβο και για την παρουσία του βυζαντινού Βελεσυτίνου.
 
Kατά τις εργασίες του Η΄ Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και παράλληλη δράση από το Ίδρυμα Ωνάση/Ωνάσειος Βιβλιοθήκη με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού Σχολείου 8-12 ετών, «Ζωγραφήγηση: Ταξιδεύοντας με τα σύμβολα και τους μύθους της Χάρτας του Ρήγα».
 
Το Η΄ Διεθνές Συνέδριο διοργανώνεται από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα και τον Δήμο Ρήγα Φεραίου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συμμετέχουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη/΄Ιδρυμα Ωνάση και το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς.