ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διεθνές Συνέδριο για τον Ρήγα και την ιστορία της περιοχής

Διεθνές Συνέδριο για τον Ρήγα και την ιστορία της περιοχής

Διεθνές συνέδριο για τον Ρήγα θα πραγματοποιηθεί από 5-7 Μαΐου 2023 με θέμα «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας», Ιστορία-Αρχαιολογία –Λαογραφία περιοχής Δήμου Ρήγα Φεραίου», στη γενέτειρα του Ρήγα, το Βελεστίνο.

Διοργανώνεται από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, του Ιδρύματος Ωνάση/Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, των ΓΑΚ και ΓΑΚ-ΙΑΜ-Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στις 72 συνολικά ανέρχονται οι επιστημονικές ανακοινώσεις που θα παρουσιαστούν στις εργασίες του Η’ Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας». Οι περισσότερες ανακοινώσεις, 52 τον αριθμό, είναι για τη ζωή, το έργο και τη διαχρονική απήχηση του Ρήγα Βελεστινλή. Μελετώνται μεταξύ των άλλων οι παιάνες του, Θούριος και Yμνος Πατριωτικός, το Σύνταγμά του, η Χάρτα του, τα έργα του Φυσικής Απάνθισμα και Σχολείον των ντελικάτων εραστών, η απήχηση που είχε στον Τύπο τόσο της εποχής του, όσο και μεταγενέστερα, στην εκπαίδευση και στην συνείδηση των λαών.

Στην Τοπική Ιστορία του Βελεστίνου και της γύρω περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου αφιερώνονται 13 ανακοινώσεις, όπως για παράδειγμα για τα τοπωνύμια Χλόης, Αερινού και Αγίου Δημητρίου, για τα πολεμικά γεγονότα κατά το 1878, το 1897 και των ετών 1940-44 στο Βελεστίνο και Κανάλια, για την εμφάνιση του ονόματος του Βελεστίνου, την θεματογραφία της εφημερίδας «Φωνή του Βελεστίνου» (1983-1997) κ.ά.

Για τις αρχαίες Φερές παρουσιάζονται 7 ανακοινώσεις για τα αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων ετών, για το υδραγωγείο του 18ου αι. στο Κράνοβο και για την παρουσία του βυζαντινού Βελεστίνου.

Επί πλέον, κατά τις εργασίες του Η’ Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και παράλληλη δράση από το Iδρυμα Ωνάση/Ωνάσειος Βιβλιοθήκη με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά του Δημοτικού Σχολείου 8-12 ετών, «Ζωγραφήγηση: Ταξιδεύοντας με τα σύμβολα και τους μύθους της Χάρτας του Ρήγα» με τη συγγραφέα-εικονογράφο Λήδα Βαρβαροὐση.

Το Η’ Διεθνές Συνέδριο διοργανώνεται από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα και τον Δήμο Ρήγα Φεραίου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συμμετέχουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη/Ίδρυμα Ωνάση και το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς.

Οι εργασίες του Η΄ Διεθνούς Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βελεστίνου εκτός από την εναρκτήρια συνεδρίαση της Παρασκευής 5 Μαΐου 2023, η οποία θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προτύπου ΕΠΑΛ Βελεστίνου.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του Συνεδρίου

πηγή: ertnews.gr