ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΚΚΕ: Να σταματήσει η απαράδεκτη και επικίνδυνη καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Βόλου

ΚΚΕ: Να σταματήσει η απαράδεκτη και επικίνδυνη καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Βόλου

Τη στήριξή της για μια ακόμα φορά στην αναφορά της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων για τις δραματικές επιπτώσεις στη ζωή και υγεία του λαού στο Βόλο από την ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση σκουπιδιών της τσιμεντοβιομηχανίας της ΑΓΕΤ Βόλου εξέφρασε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου. Μετά το τέλος της ακρόασης, η Επιτροπή Αναφορών αποφάσισε να συνεχίσει την παρακολούθηση και να στείλει επιστολή στην Ελληνική Κυβέρνηση για το ζήτημα.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος σημείωσε τα εξής:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε αναφορά για την καύση σκουπιδιών στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ στο Βόλο στην επιτροπή Αναφορών. Το ΚΚΕ έχει εκφράσει τη στήριξή του στον αγώνα της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας της Μαγνησίας, βρεθήκαμε εκεί πριν από ένα μήνα σε εκδήλωση που διοργάνωσε. Τα στοιχεία τα οποία έχουν καταθέσει οι μαζικοί φορείς είναι αδιαμφισβήτητα.

Δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η καύση SRF και RDF, είναι καρκινογόνα, το αποδεικνύουν δεκάδες μελέτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεύτερον, η Κομισιόν κάνει συνεχείς αναφορές για τα όρια, όμως το μόνο που απαιτεί είναι να μετρούνται. Και αυτές οι εκπομπές μάλιστα αθροίζονται, σύμφωνα με τους κανονισμούς, σε τεράστιες ζώνες.

Όρια αέριων ρύπων που δεν καθορίζονται με βάση επιστημονικά δεδομένα, καθορίζονται με βάση την καπιταλιστική κερδοφορία, για να επιτρέπουν στους μεγάλους ομίλους να συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους. Αυτό το αποδεικνύει για παράδειγμα και το πώς χειρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το θέμα, που στις τελευταίες μέρες της θητείας της αναπροσάρμοσε τα όρια σε υψηλότερη τιμή για να μπορεί να γίνει το έργο της ΑΓΕΤ-Lafarge.

Υπάρχει επίσης μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος το Νοέμβριο 2022 που σημειώνει ότι οι αυξήσεις αυτές των ορίων και η μόλυνση του αέρα ευθύνεται για πάνω από 1200 πρόωρους θανάτους σε ηλικίες κάτω των 18 ετών στα 27 κράτη-μέλη, πάνω από 400 χιλιάδες πρόωρους θανάτους σε όλη την ΕΕ. Πίσω από το μέτρημα των ημερών που υπερέβησαν οι τιμές τα όρια, και την αντιπαράθεση με την Κομισιόν εάν ήταν 35, 40, 42 μέρες, κρύβεται η στρατηγική της ΕΕ όπως αποδεικνύεται με την απόφαση και έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο του πακέτου "Fit for 55" την προηγούμενη εβδομάδα, από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι αποφάσεις περιλαμβάνουν την καύση σκουπιδιών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις λεγόμενες "βέλτιστες ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές πρακτικές". Και με βάση αυτή τη στρατηγική έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ και καταρτίζει το σχέδιο να πολλαπλασιαστούν οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων αστικού τύπου σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με 4-5 νέες μονάδες να έχουν ήδη ξεκινήσει, με νέο συλλεκτήρα απορριμμάτων στη Μαγνησία, με δύο και τρεις υψικαμίνους τύπου ΑΓΕΤ-Lafarge που θα καίνε σκουπίδια στη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία, την Αττική.

Αυτό το σχέδιο βασίζεται στην διαχείριση των σκουπιδιών ως εμπόρευμα, αυτό προωθεί η ΕΕ αυτό υλοποιούν και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Πρέπει αυτό να είναι καθαρό σε όλους και ευχαριστούμε πάρα πολύ τους αναφέροντες για αυτό. Είναι για εμάς απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, αποδεικνύει αν θέλετε ότι αυτή η στρατηγική της λεγόμενης "πράσινης" ανάπτυξης και "πράσινης" μετάβασης, έχει συγκεκριμένη σκοπιμότητα να στηρίξει τα μεγάλα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Ακόμη και τα πρόστιμα στα κράτη-μέλη επί παραβάσει - γιατί δεν βάζει η Κομισιόν πρόστιμα στα μονοπώλια, αυτά συνεχίζουν να εγκληματούν σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού με ελάχιστο αντίτιμο - τα πληρώνει ο λαός από το υστέρημά του και στην συνέχεια σαν "ίδιοι πόροι"-φόροι, όπως κι αυτοί  που συλλέγονται από την αγοραπωλησία των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων, επιστρέφονται στους ομίλους πάλι σαν επιδοτήσεις μέσω των "ταμείων καινοτομίας και κλιματικής αλλαγής" της ΕΕ.

Διαφωνούμε κάθετα με την άποψη λοιπόν της Κομισιόν ότι όλα είναι νόμιμα, και δεν έχουμε την άποψη όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι είμαστε σε καλό δρόμο και όλα πάνε καλά. Αυτή η αναφορά πρέπει να μείνει ανοιχτή, παρά τη γνώμη της ENVI, να ζητηθεί γνώμη από την ελληνική κυβέρνηση και να σταματήσουν οι αδειοδοτήσεις αυτής της απαράδεκτης επικίνδυνης καύσης σκουπιδιών για ηλεκτρική ενέργεια, επικίνδυνη για τη ζωή του λαού, την υγεία του και για το ίδιο το περιβάλλον.»

Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Πιο διαβασμένα