ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Πολιτική και για τα αδέσποτα ζώα

Άρθρο από την Ουρανία Καθηνιώτη, κτηνίατρο και υποψήφια βουλευτή Μαγνησίας με τη Νέα Δημοκρατία
Πολιτική και για τα αδέσποτα ζώα

Συμπολίτες της Μαγνησίας,

Με την ευκαιρία της υποψηφιότητάς μου στις Εθνικές Εκλογές ως υποψήφια Βουλευτής Μαγνησίας με την Νέα Δημοκρατία και της επαγγελματικής μου ιδιότητας ως κτηνίατρος, θα ήθελα να θίξω το πολύ σοβαρό θέμα με τα αδέσποτα αλλά και την σωστή διαχείριση των δεσποζόμενων ζώων ώστε να μην προκύπτουν από την πλημμελή φροντίδα τους και άλλα αδέσποτα.

Θα αρχίσω αναφέροντας πρώτα απ΄ όλα όσα έχει φροντίσει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τετραετή περίοδο διακυβέρνησης φέρνοντας το θέμα με την διαχείριση των ζώων συντροφιάς στο προσκήνιο, ένα θέμα αφημένο στην τύχη του για πολλά χρόνια με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων, επισήμανε την ανάγκη «Να αναλογιστούμε τι κάνουμε ως κοινωνία για τη περίθαλψη και την προστασία των αδέσποτων  και να θυμίσουμε την σημασία της υιοθεσίας, ώστε μια μέρα να πετύχουμε όλοι μαζί τι στόχο: κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα κακοποιημένο».

Μάλιστα έδειξε έμπρακτα  την αγάπη του για τα αδέσποτα υιοθετώντας τον Πίνατ, ένα γλυκύτατο σκυλάκο από την Φιλοζωική Ένωση Ηλιούπολης.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων  το σχέδιο νόμου «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς»- πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ του Υπουργείου Εσωτερικών.

Με τον νέο νόμο, μεταξύ άλλων:

  • Θεμελιώθηκαν οι πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων.
  • Ορίστηκαν, ρητά, οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.
  • Θεσπίστηκε το “ηλεκτρονικό βιβλιάριο”, προκειμένου τα ζώα συντροφιάς να αποκτήσουν ψηφιακό φάκελο υγείας.
  • Χρηματοδοτήθηκαν οι Δήμοι όλης της χώρας, με το ποσό των 40 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος “Άργος”, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει.
  • Ανακοινώθηκε, πρόσφατα, μία μεγάλη χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 5 εκατ. ευρώ, η οποία “ενσωματώθηκε” στο πρόγραμμα “Άργος”, για την υλοποίηση ειδικού μαζικού προγράμματος στειρώσεων από τους Δήμους για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
  • Αυστηροποιήθηκαν οι ποινές και τα πρόστιμα για τις παραβάσεις, διευρύνθηκε ο ορισμός της κακοποίησης και έχουν ήδη δρομολογηθεί οι ενέργειες που απαιτούνται τόσο για τη δημιουργία μητρώου παραβατών, όσο και για την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και ιστοσελίδας καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων.

Φυσικά, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα, προκειμένου να φτάσουμε εκεί που όλοι μας επιθυμούμε στα θέματα εμβολιασμών, στειρώσεων και κτηνιατρικής φροντίδας των αδέσποτων ζώων κάθε Δήμου, καθώς και στα θέματα σίτισης, προσωρινής στέγασης και προώθησης των υιοθεσιών. Το σίγουρο είναι πως το σκηνικό έχει αλλάξει και αυτό έρχεται ως διαπίστωση με τις συζητήσεις που γίνονται με όλους τους αρμόδιους για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων δημοτικούς φορείς στις περιοχές της Μαγνησίας. Κυρίως ο αστικός ιστός και τα χωριά της Μαγνησίας θέλουν περισσότερη ενίσχυση γιατί σε σχέση με τα νησιά αντιμετωπίζουν πιο έντονα το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων. Οι αδέσποτοι πληθυσμοί σκύλων αποτελούν δυσεπίλυτο πρόβλημα γι΄αυτό και απαιτούνται περισσότερο εξειδικευμένες ενέργειες διαχείρισης και μεγαλύτερη ανάγκη για την προώθηση υιοθεσιών από ότι οι πληθυσμοί γάτας.

Εγώ προσωπικά πάντα υποστηρίζω τις δράσεις που σχετίζονται με την προστασία και την στείρωση των αδέσποτων ζώων. Είμαι μέλος της επιτροπής για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων του Δήμου Σκοπέλου και συνεργάζομαι τόσο με φιλοζωικά σωματεία όσο και με φιλόζωους κατοίκους ελπίζοντας κάποια στιγμή η διαχείριση των αδέσποτων αλλά και των δεσποζόμενων  ζώων συντροφιάς να ρυθμίζεται από ένα καθορισμένο πλαίσιο ελέγχου που θα προασπίζει  την ευζωία τους και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την δημόσια υγεία.

Μαζικές στειρώσεις με πρωτοβουλία της Βανέσσας Ισαάκ κατοίκου Λουτρακίου Σκοπέλου η οποία αφιερώνει ψυχή και σώμα για να διατηρηθεί ο γατοπληθυσμός στην ευρύτερη περιοχή της Γλώσσας υγιής και στειρωμένος.

Περίθαλψη αδέσποτης γάτας  Χειρουργική στείρωση θηλυκής γάτας

Αδέσποτη γάτα σε παγίδα από αλλοδαπό φίλο που συμβάλλει στις στειρώσεις των γατών της Σκοπέλου

Πιο διαβασμένα