ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Τα Πανεπιστήμια χρειάζονται ενισχυμένη χρηματοδότηση

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χαράλαμπος Αραμπατζής
Τα Πανεπιστήμια χρειάζονται  ενισχυμένη χρηματοδότηση

Στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας που επισκέφθηκε την Τρίτη 25 Απριλίου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συμμετείχε ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος κ. Χαράλαμπος Αραμπατζής ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής: «Ήταν μια πολύ παραγωγική συζήτηση με τον πρύτανη κ. Ζήση Μαμούρη και τους συλλόγους Εργαστηριακού και Τεχνικού Προσωπικού (ΕΤΕΠ), Διοικητικού Προσωπικού και  Εργαστηριακού και Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ). Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας, και παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, απέδειξε στην πράξη το ενδιαφέρον του για την αναβάθμιση της ακαδημαϊκής γνώσης και έρευνας και την πρόοδο των φοιτητών. Με όραμα και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των πανεπιστημιακών, των εργαζομένων και των φοιτητών υλοποίησε στα ΑΕΙ πολλά ερευνητικά προγράμματα, ενίσχυσε τα Πανεπιστήμια με διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, τόνωσε τις υποδομές με χρηματοδοτήσεις και μερίμνησε για την γνωστική εξέλιξη των αποφοίτων ΕΠΑΛ μέσα από τα διετή προγράμματα.

Ωστόσο η διακυβέρνηση της Ν.Δ. ανέκοψε την εξέλιξη των ΑΕΙ «παγώνοντας» πολλές δομές, μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες που είχαν αρχίσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά οι χρηματοδοτήσεις για την έρευνα έχουν μειωθεί σημαντικά στερώντας τα όνειρα των νέων ερευνητών, ενώ εργαζόμενοι και καθηγητές παραμένουν εδώ και πολλά χρόνια συμβασιούχοι, γιατί οι προσλήψεις και οι διορισμοί έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Τη δυναμική, όμως του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν μπορεί να την ανακόψει καμία συντηρητική πολιτική. Διαθέτοντας 50.000 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες και συμβάλλοντας τα μέγιστα στην οικονομία, το τοπικό Ακαδημαϊκό ίδρυμα, το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας μετά τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να εξελίσσεται δυναμικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σεβόμενος τον σπουδαίο ρόλο των Πανεπιστημίων στην εξέλιξη της πατρίδας δεσμεύεται για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η αύξηση κατά 15% του διοικητικού προσωπικού, ο διπλασιασμός των θέσεων μελών ΔΕΠ και ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ σε βάθος τετραετίας. Έτσι τα Πανεπιστήμια θα μπορέσουν να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στα όνειρα της νέας γενιάς».

Πιο διαβασμένα