ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σήμερα η ημερίδα του έργου «ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ»

Σήμερα η ημερίδα του έργου «ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ»
Η Τελική ημερίδα του έργου «ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ. Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων" διοργανώνεται την Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου- Κτίριο Π.Ε. Μαγνησίας, 3ος όροφος και ώρες 17:30- 21:30, με φυσική παρουσία, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της εκδήλωσης μέσω internet. (όλες οι πληροφορίες στο www.karlaclima.gr και στο Fb: www.facebook.com/karlaclimachange και μέσω Skype https://join.skype.com/MU5ePGjLkzdt .
 
Φόρμα Δήλωσης Συμμετοχής στο Link https://forms.gle/PAYmL2yvLdpnd7GR9
 
Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους τους τοπικούς φορείς και πολίτες της περιοχής μας, τους πολιτικούς καθώς και επιστήμονες, καλλιεργητές, παραγωγούς, γεωπόνους, επιχειρηματίες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, φοιτητές αντίστοιχων ειδικοτήτων, στελέχη της αυτοδιοίκησης και γενικά, επιστήμονες οποιασδήποτε ειδικότητας των οποίων το επιστημονικό / επαγγελματικό έργο σχετίζεται με τη θεματολογία του Έργου.
 
Η τελική ημερίδα έχει ως στόχο τη διάδοση και διάχυση των αποτελεσμάτων του Έργου «Κάρλα- Κλίμα, Γη, ύδωρ» και να ευαισθητοποιήσει όλους στο τεράστιο θέμα της έλλειψης υδάτινων πόρων.
 
Τεράστιο το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας
 
Η Κλιματική Κρίση τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στις καλλιέργειες όσο και στα υδατικά αποθέματα σε όλο τον πλανήτη.
 
Για τον λόγο αυτό η επιστημονική κοινότητα και η Πολιτεία καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρά ερωτήματα σε ότι αφορά τις χρήσεις γης και τους υδάτινους πόρους, να αναπτύξουν και να προχωρήσουν στην εφαρμογή πολιτικών ή δράσεων για την αξιοποίηση και αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων.
 
Πέρα από τις δράσεις που έγιναν στο πλαίσιο του Έργου και θα παρουσιαστούν αναλυτικά από τους Φορείς που τις υλοποίησαν, έχει προσκληθεί ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Φάνης Γέμτος, ο οποίος θα αναλύσει το θέμα: “Η έλλειψη υδατικών πόρων στην Θεσσαλία και οι πολιτικές αντιμετώπισής της”.
 
Ο κ. Γέμτος, που διαθέτει τεράστια εμπειρία τα τελευταία 50 χρόνια, όχι μόνο θα αναλύσει τη σημερινή κατάσταση και τους λόγους που φτάσαμε σε αυτή, αλλά και θα παρουσιάσει την επιστημονική προσέγγιση του θέματος για τη διαμόρφωση εφαρμόσιμων πολιτικών, από αυτούς που έχουν την ευθύνη, όπως είναι η Πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση, για να μετατραπεί η Θεσσαλία σε έναν παραγωγικό μηχανισμό για όλη τη χώρα.
 
Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος
 
Για την λίμνη Κάρλα απαιτείται άμεσα σχέδιο για τη σωστή, πολύπλευρη και αειφορική διαχείριση των υδάτων, αλλά και της παρακάρλιας ζώνης γενικότερα, με κύριο στόχο την αξιοποίηση των καλλιεργούμενων εδαφών και την επιλογή των χρήσεων γης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, όπως είναι η έλλειψη νερού και η μη καλή στεγανότητα της λίμνης.
 
Για τον λόγο αυτό η λίμνη Κάρλα αποτελεί σημείο αναφοράς για την επιστημονική κοινότητα, όπου υλοποιούνται μελέτες πεδίου στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην προστασία της, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και να μετατραπεί σε ένα παραγωγικό μοντέλο, όπου θα αναπτύσσονται η γεωργία και κτηνοτροφία, σε πλήρη αρμονία με το μοναδικό αυτό οικοσύστημα και για άλλες περιοχές σε Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
 
Ένα έργο χρήσιμο για την τοπική κοινωνία και τη Θεσσαλία
 
Η Ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο της Δράσης11 του Έργου "ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ.-Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων", που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και υλοποιείται στην περιοχή μας, από τους εταίρους του Έργου «Δράση και Ενέργεια»-ΚοινΣΕπ ( συντονιστής του έργου), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου.
 
Για μια ακόμα φορά οι τρεις (3) Φορείς που υλοποιούν το σημαντικό αυτό έργο, με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και την υποστήριξη Δήμων και τοπικών φορέων, θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Λίμνη Κάρλα, αναδεικνύοντας παράλληλα την λίμνη και το τεράστιο περιβαλλοντικό έργο της περιοχής μας, έτσι ώστε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιοχές στην Ελλάδα και όχι μόνο.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
17:30 – 18:30
Προσέλευση – Επίσκεψη Έκθεσης Φωτογραφίας με θέμα «Κάρλα - Κλίμα γη Ύδωρ - Δράσεις ευαισθητοποίησης & εκπαίδευσης για την Κλιματική Αλλαγή»
18:30 – 19:00
Χαιρετισμοί
19:00 – 19:15
Βαγγέλης Θέος, Υπεύθυνος υλοποίησης & Συντονιστής του Έργου, Περιβαλλοντολόγος, Οι Δράσεις που υλοποιήθηκαν και τα παραδοτέα του έργου
19:15 – 19:45
Φάνης Γέμτος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
Η έλλειψη υδατικών πόρων στην Θεσσαλία και οι πολιτικές αντιμετώπισής της.
19:45– 20:00
Δημήτρης Παπαναστασίου, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παρουσίαση των δράσεων που υλοποίησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πλαίσιο του έργου.
20:00– 20:15
Ελένη Παπαδημητροπούλου- Χημικός, Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου
Παρουσίαση των δράσεων που υλοποίησε oΠολιτιστικός και εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου στο πλαίσιο του έργου.
20:15 – 20:30
Κωνσταντίνος Μοράρος, Σύμβουλος Ανάπτυξης MSc "Κάρλα Κλίμα - Γη - Ύδωρ" Απολογισμός και αξιολόγηση του Έργου
20:30 – 21:00
Απαντήσεις σε ερωτήσεις
21:00 – 21:30
Κέρασμα
ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Περισσότερα:www.karlaclima.gr
Φόρμα Δήλωσης Συμμετοχής στο Link
LINK ζωντανής σύνδεσης με την ημερίδα μέσω SKYPE
I: