ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

"Η χώρα πρέπει να συνεχίσει σε σταθερή πορεία ανάπτυξης"

"Η χώρα πρέπει να συνεχίσει σε σταθερή πορεία ανάπτυξης"

Η Ουρανία (Ράνια) Καθηνιώτη, 45χρονη επιστήμονας (κτηνίατρος), μητέρα τριών παιδιών, η οποία μεγάλωσε στη Σκόπελο, όπου επέστρεψε για να εργαστεί ως πτυχιούχος, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των νέων υποψηφίων βουλευτών που ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία, συμβολίζοντας την ανανέωση των στελεχών της ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Η υποψήφια βουλευτής Μαγνησίας με τη Ν.Δ. μιλά σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τους λόγους που έκριναν την απόφασή της να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση καθόδου της στις επικείμενες εκλογές.

Μεταφέρει τις ανησυχίες και τα προβλήματα των πολιτών, τονίζοντας ότι οι λύσεις θα έρθουν μέσα από τη σταθερή, και χωρίς πισωγυρίσματα, πλεύση της χώρας με την κυβέρνηση της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στέκεται ιδιαίτερα στα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά των Β. Σποράδων και τους κατοίκους τους, αλλά και στις δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και του αγροτουρισμού.

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ 

Η συμμετοχή σας στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. αποτέλεσε έκπληξη, με δεδομένο ότι δεν είχατε ασχοληθεί με τα κοινά της Μαγνησίας, παρά μόνο με τον δήμο Σκοπέλου ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος. Η επαφή σας με την αυτοδιοίκηση έπαιξε ρόλο, ώστε να ασχοληθείτε με την κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφια βουλευτής;

Η συμμετοχή μου στις δημοτικές εκλογές με οδήγησε στη λίστα εκείνη των πολιτών που ασχολούνται με τα κοινά και φυσικά αποτέλεσε ένα πρώτο κριτήριο εντοπισμού και ανίχνευσης μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητας. Αυτό όμως που μας καθορίζει τελικά είναι το αποτύπωμα που αφήνουμε σε οτιδήποτε εμπλεκόμαστε και δραστηριοποιούμαστε.

Δεν θα σας κρύψω, λοιπόν, πως και για μένα η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της Μαγνησίας ως υποψήφια βουλευτή ήταν μια απρόσμενη έκπληξη, που γρήγορα όμως μετατράπηκε σε πρόκληση και επιβεβαιώνει την πρόθεση του πρωθυπουργού να εντάξει στο πολιτικό σκηνικό νέους ανθρώπους διαφορετικών επαγγελματικών κατηγοριών, που θα εμπλουτίσουν σε πρόσωπα την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Ποιοι άλλοι λόγοι συντέλεσαν, ώστε να αποδεχθείτε την πρόταση και να συμμετέχετε στο ψηφοδέλτιο;

Στην αποδοχή μιας τόσο σημαντικής πρότασης, συνυπολογίζοντας οικογενειακές και επαγγελματικές δεσμεύσεις, κυριάρχησε ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που με στηρίζει και μιας υποχρέωσης να πάρω τη σκυτάλη από τους γονείς μου, που από μικρό παιδί τους θυμάμαι να μετέχουν πάντα σε εκλογικές διαδικασίες, αυτοδιοικητικές και βουλευτικές, χωρίς φανατισμούς και πολιτικάντικες μεθόδους, αλλά πάντα με αξιοπρέπεια, σοβαρότητα και σεβασμό.

Οι υπόλοιποι λόγοι ταυτίζονται με τις λέξεις προσφορά, αγώνας, ανησυχίες, μέλλον και τελικά εμπιστοσύνη στην πολιτική που εφάρμοσε στην τετραετία διακυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί χωρίς πισωγυρίσματα που θα έβαζαν την χώρα σε περιπέτειες, ανασφάλεια και κίνδυνο να μην βγει ποτέ από τη βαθιά κρίση, στην οποία βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια.

Είστε νέα γυναίκα και επιστήμονας (κτηνίατρος) που ζείτε στο νησί της Σκοπέλου. Πώς ιεραρχείτε τα μεγαλύτερα προβλήματα τόσο του νησιού, όσο και της Μαγνησίας;

Εύστοχα ξεκινάτε την ερώτηση, τονίζοντας τις ιδιότητες γυναίκα, επαγγελματίας και μητέρα θα πρόσθετα εγώ. Η καθημερινότητα είναι αυτή που ιεραρχεί τα προβλήματα παλεύοντας να αναθρέψεις παιδιά, να εδραιωθείς ως επαγγελματίας σε έναν πολύ ανταγωνιστικό χώρο εργασίας και να ανταποκριθείς ως γυναίκα σε πλήθος άλλων ρόλων που σου επιβάλλει το κοινωνικό status.

Η επόμενη μέρα των εκλογών για τους βουλευτές της Μαγνησίας θα είναι μια τεράστια πρόκληση.

Ξεκινώ από την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας, μιας και συγκοινωνία και περίθαλψη καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στο βάθρο των προτεραιοτήτων που μας προβληματίζουν καθημερινά. Επιδοτούμενες γραμμές πλοίων, ιδιαίτερα μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου, χαμηλότερες τιμές εισιτηρίων για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, τους εκπαιδευτικούς και γιατρούς που παίρνουν τη γενναία απόφαση να επιτελέσουν το λειτούργημά τους μακριά από τα σπίτια τους, αλλά και για άλλους επαγγελματίες που έρχονται στα νησιά για να καλύψουν κενά στην παροχή υπηρεσιών. Η παραμονή του μεταφορικού ισοδύναμου, η ενίσχυση με γιατρούς και η συνεχόμενη λειτουργική και κτηριακή αναβάθμιση των περιφερειακών δομών υγείας όσο και των μεγαλύτερων νοσοκομείων του νομού είναι επιβεβλημένη.

Συνεχίζω με την εκπαίδευση, τονίζοντας τη σπουδαιότητα ανίχνευσης και επιδιόρθωσης των κτιριακών προβλημάτων στα δημόσια σχολεία και γυμναστήρια, την εξασφάλιση επάρκειας σε διδακτικό προσωπικό, ιδιαίτερα στα σχολεία της επαρχίας, και την αδιαμφισβήτητα απαραίτητη ενίσχυση όλων των σχολικών βαθμίδων με εκπαιδευτικούς για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, την οικονομική στήριξη των αθλητικών συλλόγων, ώστε οι αθλητές να μπορούν να μετακινούνται εκτός έδρας για να συμμετέχουν σε αγώνες και πρωταθλήματα, των πολιτιστικών συλλόγων που συνήθως πραγματοποιούν τις δράσεις τους με ίδια μέσα και εθελοντισμό και συστηματική ενίσχυση των Δήμων ώστε να εφαρμόζουν ολοκληρωμένα προγράμματα για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς, επιμερίζοντας την ευθύνη που κυρίως έχουν επωμιστεί τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλόζωοι συμπολίτες μας. Δεν θα παραλείψω ως μητέρα τριών παιδιών να αναφέρω την ανάγκη συνεχόμενης στήριξης των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, δεδομένης της δημογραφικής κρίσης και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μέσω των δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών.

Η λίστα των προβλημάτων δεν τελειώνει, αλλά κλείνοντας θέλω να τονίσω πως οτιδήποτε ωφελεί και εξελίσσει μια περιοχή της Μαγνησίας έχει άμεσο αντίκτυπο και στις υπόλοιπες περιοχές, γιατί όλοι έχουμε την ανάγκη όλων.

Εξαιτίας της επαγγελματικής σας ιδιότητας, έχετε ίσως κάποιο μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα;

Ο πρωτογενής τομέας μετά την δεκαετία του 1980 που ο τουρισμός αναπτύσσεται ραγδαία, δυστυχώς έχει μπει σε δεύτερη μοίρα. Πριν η τουριστική ανάπτυξη μονοπωλήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, η εκτροφή κυρίως αιγοπροβάτων και η καλλιέργεια ελιάς και άλλων αγροτικών προϊόντων ενίσχυε κατά μεγάλο ποσοστό το εισόδημα των αγροτικών και κτηνοτροφικών περιοχών της Μαγνησίας.

Κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να δοθούν ξανά σοβαρά κίνητρα στους αγρότες μας να επενδύσουν σε παραδοσιακές, αλλά και καινοτόμες καλλιέργειες, και στους κτηνοτρόφους μας να επεκτείνουν και να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες εκτροφής και να οργανώσουν σε συνεταιρισμούς τις πιο μικρές οικογενειακού τύπου εκτροφές, ώστε να γίνουν βιώσιμες και αποδοτικές.

Η καλλιέργεια της ελιάς, των μήλων, των κάστανων, των δαμάσκηνων και η προσπάθεια διατήρησης εγχώριων φυλών, όπως το «πρόβατο Γλώσσας» και ιδιαίτερα η «Αίγα Σκοπέλου», που είναι φημισμένη πανελλαδικά για τις υψηλές της αποδόσεις, μπορούν μπαίνοντας ξανά στο κάδρο και με τη σωστή καθοδήγηση να επιφέρουν οικονομική ανάκαμψη στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο.

Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως δίνει χαρακτήρα σε ένα τόπο και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την τουριστική ανάπτυξη και προβολή μιας περιοχής. Δεν λέω πως είναι εύκολο να επενδύσεις στον αγροτουρισμό, λέω όμως πως ο αγροτουρισμός είναι πολλά υποσχόμενος, αρκεί να τεθούν οι σωστές βάσεις με κρατική χρηματοδότηση και κατάλληλη επιστημονική καθοδήγηση.

Οι εκλογές φαίνεται ότι θα διεξαχθούν μέσα σε κλίμα πόλωσης. Μια νέα γυναίκα, όπως εσείς, τι μπορεί να προσφέρει στον πολιτικό διάλογο;

Η αξιωματική αντιπολίτευση, αδυνατώντας να καταρρίψει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και το αποτελεσματικό έργο που επιτέλεσε κατά την τετραετία διακυβέρνησης του, πυροδοτεί ένα κλίμα έντασης και εξαπολύει επιθέσεις για να αποπροσανατολίσει τους ψηφοφόρους από την ανεπάρκεια της ίδιας να διασφαλίσει ένα θετικότερο αποτέλεσμα στις μετρήσεις.

Η Νέα Δημοκρατία και εμείς οι υποψήφιοι βουλευτές που την εκπροσωπούμε, δεν είναι αναγκαίο να εμπλακούμε σε λαϊκίστικους διαπληκτισμούς για να ισχυροποιήσουμε τη θέση της κυβέρνησης, η οποία κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Άλλωστε, με την πολιτική που ακολούθησε ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του αυτή την τετραετία αποδεικνύεται πως ακόμη και σε περιόδους γενικευμένης παγκόσμιας κρίσης, κυρίως υγειονομικής και ενεργειακής, κατάφερε να ανταποκριθεί με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα στα προβλήματα που προέκυψαν.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όσο εντείνονται οι πολιτικές διαμάχες, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζει σταθερά προβάδισμα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κρίσιμους τομείς, όπως στον τουρισμό, στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στην εξωτερική πολιτική, παρ’ όλες τις αστοχίες και τις παραλείψεις, πέτυχε υψηλούς στόχους. Εμείς οφείλουμε αντί να πολώνουμε περαιτέρω το προεκλογικό κλίμα, να σκύψουμε στα προβλήματα των Ελλήνων, οι οποίοι ζουν μια δύσκολη καθημερινότητα, αγωνιούν για το μέλλον τους ως πολίτες αυτής της χώρας και απεχθάνονται το διχαστικό κλίμα. Οφείλουμε να κάνουμε απολογισμό τόσο των πεπραγμένων, όσο και των παραλείψεων. Ο πολιτικός διάλογος πρέπει να διαφωτίζει την σκέψη των πολιτών, όχι να δημαγωγεί.

Γιατί θεωρείτε ότι το εκλογικό σώμα πρέπει να επιλέξει τη Ν.Δ. ως επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Για ποιους βασικούς λόγους;

Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα βρίσκεται φυσικά μέσα στο κυβερνητικό έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην ανησυχία των Ελλήνων να μην αλλάξει η σταθερή πλεύση της χώρας σε περίπτωση αλλαγής της πολιτικής διακυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την επόμενη μέρα της εκλογής του βρέθηκε μέσα σε ένα κυκεώνα κρίσεων. Υγειονομική και ενεργειακή κρίση, μεταναστευτικό, τουρκικές προκλήσεις, πόλεμος στην Ουκρανία είναι μερικές από τις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί και όλες κάτω από ένα γενικευμένο Ευρωπαϊκό καθεστώς δεσμεύσεων. Αντέδρασε άμεσα και αποτελεσματικά ενισχύοντας με επιδοματικού χαρακτήρα βοηθήματα τους πολίτες για να ανταπεξέλθουν στις εκάστοτε οικονομικές δυσκολίες, ενεργοποίησε τη διπλωματία στην εξωτερική πολιτική, αποφεύγοντας να πυροδοτήσει την αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ισχυροποίησε τις θέσεις της Ελλάδας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προστάτευσε την χώρα από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές και διατήρησε ένα κλίμα ασφάλειας στους πολίτες, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για μια μονιμότερη και σταθερότερη διαχείριση και λειτουργία των δομών του κράτους.

Αυτός είναι και ο λόγος που ως πρωθυπουργός με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχασε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης και διατηρεί ως το τέλος της τετραετίας ένα ισχυρό ποσοστό ψηφοφόρων που ταυτίζεται με την πολιτική που εφαρμόζει.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί μια σταθερή πορεία ανάπτυξης της χώρας γι’ αυτό και θα είναι κυβέρνηση και την επομένη των εκλογών.

Πιο διαβασμένα