ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νίκη των αγροτών

Νίκη των αγροτών

Ανακοίνωση Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας

Χαιρετίζουμε αγωνιστικά τους συναδέλφους του Πηλίου που μετά από μεγάλους μαζικούς και μαχητικούς αγώνες, με ενότητα, και συντονισμό με συναδέλφους από όλη την Ελλάδα είδαν να πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους το αποτέλεσμα του 6μηνου αγώνα: τα χρήματα που δικαιούνται και κέρδισαν με τις κινητοποιήσεις τους. 
 
Αυτή η νίκη είναι των αγροτών του Πηλίου, των Αγροτικών Συλλόγων της, της Ομοσπονδίας, της ΠΕΜ που ένωσε όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας σε συντονισμένες πανελλαδικά κινητοποιήσεις. 
 
Στην Ζαγορά πραγματοποιήσαμε σε διάστημα των 6 τελευταίων μηνών, 3 μαζικότατα συλλαλητήρια, δεκάδες αγροτικά και εκατοντάδες αγρότες πλημμύρισαν την πλατεία. Μαζική κάθοδος αγροτών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με λεωφορεία και μηλοπαραγωγούς από άλλες περιοχές της χώρας, 1 μηχανοκίνητη πορεία δεκάδων αυτοκινήτων και εκατοντάδων αγροτών στην Περιφέρεια ενότητα Μαγνησίας,  συμμετείχαμε  2 πανελλαδικές συσκέψεις στην Αγία Λάρισας, πολλές τοπικές συσκέψεις και επανειλημμένες συναντήσεις με κυβερνητικό κλιμάκιο. 
 
Έτσι κερδίζονται οι αγώνες, με την οργάνωση που έχει το αγροτικό κίνημα, ενότητα και αποφασιστικότητα, με μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. 
 
Έτσι πιέζεται αποτελεσματικά η Κυβέρνηση, ούτε με φωνές στα καφενεία, ούτε με πύρινα μηνύματα στο facebook.
 
Επειδή η νίκη έχει πολλούς «πατεράδες» που εμφανίζονται να δρέψουν τις δάφνες του αγώνα μας, λέμε στους αγρότες του Πηλίου και όλης της χώρας: μην επιτρέψετε σε κανέναν να καπηλευτεί τους αγώνες μας και τα αποτελέσματα τους. Ειδικά όσους βουλευτές ή αυτοδιοικητικούς κάνουν δηλώσεις ότι «κατόπιν ενεργειών τους» δρομολογήθηκαν αυτές οι εξελίξεις επειδή με κάποιους «πρόθυμους» αγρότες πήγαν και συναντήθηκαν στα υπουργεία την περίοδο των κινητοποιήσεων μας. 
 
Τα προβλήματα μας δεν τελείωσαν με ένα πετυχημένο αγώνα, απεναντίας οξύνονται αφού το κόστος παραμένει στα ύψη και μια σειρά από προϊόντα για τα οποία αποσπάσαμε δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση στις κινητοποιήσεις δεν έχουν ενισχυθεί με κάλυψη χαμένου εισοδήματος ή γίνονται εξόφθαλμες αδικίες στην λογική του «διαίρει και βασίλευε» και των ισορροπιών και παρεμβάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο. 
 
Οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Μαγνησίας θα συμμετέχουν στην νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Απριλίου και ώρα 8μμ στο Κτήμα ΝΕΦΕΛΗ στην Αγιά. 
 
Διεκδικούμε και απαιτούμε:
• Να ενταχθούν τα Κεράσια στην κάλυψη χαμένου εισοδήματος όπως είχε δεσμευτεί το Κυβερνητικό Κλιμάκιο υπό τους κ. Γεραπετρίτη και κ. Γεωργαντά πριν 2 μήνες. Στα προϊόντα που στάλθηκαν για έγκριση στην Ε.Ε , δεν υπάρχει το Κεράσι παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού και υποσχέσεις βουλευτών της ΝΔ σε διάφορες περιοχές!
• Να δοθεί σε όλες τις περιοχές που καλλιεργούν Αμύγδαλα, η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος.
• Το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα Μήλα και τους καρπούς με κέλυφος για μας δεν έχει τελειώσει. Χάνονται από τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες των μηλοπαραγωγικών περιοχών πάνω από 200€/στρέμμα ως το 2027 επειδή η Κυβέρνηση άδικα και αυθαίρετα έκοψε την συνδεδεμένη ενίσχυση που είχε υποσχεθεί ένα χρόνο πριν ότι θα ίσχυε για τα μήλα.
• Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκ ευρώ που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας και στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δόθηκε η υπόσχεση για ενέργειες και αύξηση του ποσού. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου Ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.