ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Στον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου ο Σάκης Σκρίμπας

Στον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου ο Σάκης Σκρίμπας
Την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023, ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επισκέφθηκα το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, όπου συζήτησα με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου και τα μέλη του ΔΣ, τα επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τον επιστημονικό σύλλογο, τα μέλη του, αλλά και εν γένει και καθ΄ όλο το χώρο της δικαιοσύνης και κυρίως:
 
1. Τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκκαθάριση αμοιβών νομικής βοήθειας και την πληρωμή των δικηγόρων, με διάρκεια 3-4 ετών. Τις ρυθμίσεις του νέου νόμου 5016/2023 περί πληρωμής χωρίς εκκαθάριση του 80% των ποσών αμοιβής των γραμματίων Νομικής Βοήθειας, για τα παρελθόντα έτη.
2. Τη μεγάλη καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων των δικηγόρων που συμμετέχουν ως Πρόεδροι στις επιτροπές επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών που υποβλήθηκαν το έτος 2017. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί κανένα ποσό στα μέλη των επιτροπών.
3. Την επιβάρυνση των δικηγορικών αμοιβών με την επιβολή του Φ.Π.Α, που αυξάνει το κόστος και ως εκ τούτου και την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη, με αίτημα την μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α από το 24% στο 13% και αύξηση του ορίου εισοδήματος στις 20.000€ για την απαλλαγή από την επιβολή Φ.Π.Α, που θα ελαφρύνει φορολογικά τους
νέους δικηγόρος αλλά και τους πολίτες που επιθυμούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, καθώς δεν θα υπάρχει το κόστος μετακύλισης του Φ.Π.Α.
4. Τα θέματα και τα προβλήματα που ανακύπτουν από την «αναδιάρθρωση» του δικαστικού χάρτη της διοικητικής δικαιοσύνης με σαφή και ξεκάθαρη θέση κατά της επιδιωκόμενης και επαπειλούμενης κατάργησης των διοικητικών πρωτοδικείων ανά νόμο και δη στο νομό μας.
5. Τη μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, λόγω της βραδύτητας έκδοσης δικαστικών αποφάσεων καθώς και τον προσδιορισμό δικασίμων για υποθέσεις κατά τη διαδικασία των ανακοπών κατά το στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης, που στο
μεγαλύτερο πρωτοδικείο της χώρας, των Αθηνών, λαμβάνει χώρα το έτος 2030.
6. Τα θέματα που προκύπτουν από τη λάθος χωροθέτηση του υπό ανέγερση δικαστικού μεγάρου, στον προτεινόμενο χώρο της περιοχής της Νεαπόλεως, χωρίς να υπάρχει ένταξή του σ’ έναν ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό και χωρίς τη συναίνεση του συνόλου των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου. Την εγκατάλειψη και απαξίωση του υφισταμένου Δικαστικού Μεγάρου, χωρίς περαιτέρω σχεδιασμό για την αξιοποιήσή του στην περίπτωση
μεταφοράς σε άλλον χώρο.
 
Εν συνεχεία συναντήθηκα με το σωματείο εργαζομένων των δικαστηρίων και τον Πρόεδρο κ.Γιώργο Κουζιώκα, όπου τέθηκαν τα θέματα της μείωσης του προσωπικού κατά 30% και της μη κάλυψης των υφισταμένων οργανικών κενών, τη μισθολογική υποβάθμιση του κλάδου, λόγω της μη πληρωμής των υπερωριών καθώς και των τριτοκοσμικών συνθηκών παροχής εργασίας τους, σε ένα ακατάλληλο για την απονομή της δικαιοσύνης κτίριο, με έλλειψη κτιριακών και υποστηρικτικών δομών, απαρχαιωμένα συστήματα μηχανογράφησης και τηλεοργάνωσης.
 
Η δικαιοσύνη αποτελεί την πρώτιστη αρετή των κοινωνικών θεσμών. Η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι ανεξάρτητη, ενοχλητική και να αποτελεί το αντίβαρο της εξουσίας.
 
Η Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ με τη θεσμοθέτηση των Ανεξάρτητων Αρχών, δημιούργησε ένα επιπλέον αντίβαρο σε κάθε μορφή εξουσίας, πολιτικής-οικονομικής.
 
Οι ώριμες δημοκρατίες με υψηλή ποιότητα θεσμών και διακυβέρνησης, οφείλουν να εξασφαλίζουν σε όλους όσους εμπλέκονται στην απονομή της δικαιοσύνης, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής.

Πιο διαβασμένα