ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τον Ρήγα και την τοπική ιστορία στο επίκεντρο

Το Η` Διεθνές Συνέδριο "Φεραί - Βελεστίνο - Ρήγας" θα διοργανωθεί το τριήμερο 5-7 Μαΐου στο Βελεστίνο αναδεικνύοντας την Ιστορία, την Αρχαιολογία και την Λαογραφία περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου
Με τον Ρήγα και την τοπική ιστορία στο επίκεντρο

Η` Διεθνές Συνέδριο «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας» 

Ιστορία-Αρχαιολογία-Λαογραφία περιοχής Δήμου Ρήγα Φεραίou

Βελεστίνο, 5-7 Μαϊου

Σημαντικό επιστημονικό και πολιτιστικό γεγονός θα αποτελέσει η διοργάνωση του Η` Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας», Ιστορία-Αρχαιολογία-Λαογραφία περιοχής Δήμου Ρήγα Φεραίου, που θα πραγματοποιηθεί στη γενέτειρα του Ρήγα, το Βελεστίνο, κατά το τριήμερο 5-7 Μαϊου 2023.

Στις 72 συνολικά ανέρχονται οι επιστημονικές ανακοινώσεις που θα παρουσιαστούν στις εργασίες του Η΄ Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας». Οι περισσότερες ανακοινώσεις, 52 τον αριθμό, είναι για την ζωή, το έργο και την διαχρονική απήχηση του Ρήγα Βελεστινλή. Μελετώνται μεταξύ των άλλων οι παιάνες του, Θούριος και Ύμνος Πατριωτικός, το Σύνταγμά του, η Χάρτα του, τα έργα του Φυσικής Απάνθισμα και Σχολείον των ντελικάτων εραστών, η απήχηση που είχε στον Τύπο τόσο της εποχής του, όσο και μεταγενέστερα, στην εκπαίδευση και στην συνείδηση των λαών. 

Στην Τοπική Ιστορία του Βελεστίνου και της γύρω περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου αφιερώνονται 13 ανακοινώσεις, όπως για παράδειγμα για  τα τοπωνύμια Χλόης, Αερινού και Αγίου Δημητρίου, για τα πολεμικά γεγονότα κατά το 1878, το 1897 και των ετών 1940-44 στο Βελεστίνο και Κανάλια, για την εμφάνιση του ονόματος του Βελεστίνου, την θεματογραφία της εφημερίδας «Φωνή του Βελεστίνου» (1983-1997) κ. ά.

Για τις αρχαίες Φερές παρουσιάζονται 7 ανακοινώσεις για τα αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων ετών, για το υδραγωγείο του 18ου αι. στο Κράνοβο και για την παρουσία του βυζαντινού Βελεστίνου.

Επί πλέον, κατά τις εργασίες του Η΄ Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και παράλληλη δράση από το Ίδρυμα Ωνάση/Ωνάσειος Βιβλιοθήκη με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά του Δημοτικού Σχολείου 8-12 ετών, «Ζωγραφήγηση: Ταξιδεύοντας με τα σύμβολα και τους μύθους της Χάρτας του Ρήγα» με την συγγραφέα-εικονογράφο Λήδα Βαρβαροὐση.

Το  Η΄ Διεθνές Συνέδριο διοργανώνεται από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα και τον Δήμο Ρήγα Φεραίου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συμμετέχουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη/΄Ιδρυμα Ωνάση και το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς.

Σε μια εβδομάδα το αναλυτικό Πρόγραμμα του Η΄ Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας» θα διανεμηθεί ηλεκτρονικά ευρύτατα και ως έντυπο θα διανεμηθεί κατά τις εργασίες του Συνεδρίου 5-7 Μαϊου 2023.