ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

"Μικροϊδιοκτήτες σε απόγνωση - Κυβέρνηση σε ύπνωση"

Δήλωση του υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Μαγνησίας, Δημήτρη Τσιμπανάκου, για την εκτός σχεδίου δόμηση
"Μικροϊδιοκτήτες σε απόγνωση - Κυβέρνηση σε ύπνωση"

Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις του ΣτΕ και να πάρει ξεκάθαρη θέση για τους μικροϊδιοκτήτες σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές πολεοδομικές μελέτες σε όλη την επικράτεια, πρέπει μέσω νέας νομοθετικής ρύθμισης, να απενεργοποιήσει άμεσα τη ‘βόμβα’ της καθολικής καταστροφής του δικαιώματος αξιοποίησης των εκτός σχεδίου μικροϊδιοκτησιών των πολιτών.

Τον Δεκέμβριο 2020, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των επιστημονικών φορέων και συλλόγων, η κυβέρνηση πέρασε στη Βουλή το νόμο για τον «Εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας» [Ν. 4759/2020] του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προέβλεπε την κατάργηση της δόμησης εκτός σχεδίου μόνο για μικρές ιδιοκτησίες γης, μικρότερες των 4 στρεμμάτων, οι οποίες στο παρελθόν ήταν κατά παρέκκλιση άρτιες και οικοδομήσιμες, εάν είχαν πρόσβαση σε δρόμο.

Από τη μεριά του το Υπουργείο Περιβάλλοντος της ίδιας κυβέρνησης υποστήριζε πως «Δεν αλλάζει τίποτα για την εκτός σχεδίου δόμηση σε ιδιοκτησίες 4 στρεμμάτων και άνω, μέχρι την υιοθέτηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων».

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, [απόφαση υπ’ αριθμόν 176/2023] καταργεί την εκτός σχεδίου δόμηση και σε ιδιοκτησίες μεγαλύτερες των 4 στρεμμάτων, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε κοινόχρηστο δρόμο και δεν έχουν πρόσοψη τουλάχιστον 25 μέτρων προκαλεί  περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης,

Πρόκειται για μια βίαιη και με καταστροφικές συνέπειες απόφαση για τις ιδιοκτησίες στις εκτός σχεδίου περιοχές την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται σε ύπνωση.

Πιο διαβασμένα