ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

"Καταβολή αποζημιώσεων εντός Μεγάλης Εβδομάδας -Δυνατότητα ένταξης ελαιώνων στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ"

"Καταβολή αποζημιώσεων εντός Μεγάλης Εβδομάδας  -Δυνατότητα ένταξης ελαιώνων στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ"

Συντονισμένες προσπάθειες καταβάλλονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου, εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους αγροτοπαραγωγούς, γεγονός που είχε προαναγγείλει η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή σε πρόσφατο δελτίο τύπου της στις 14 Φεβρουαρίου 2023.  

Πλέον αυτών, σε συνεργασία και επικοινωνία που είχε η κ. Μακρή με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κ. Μπαγινέτα, ο οποίος πρόσφατα περιόδευσε στο Ν. Πήλιο, ο Γενικός επιβεβαίωσε στην Υφυπουργό την δυνατότητα ξεχωριστής παρέμβασης οικολογικής δράσης του Πυλώνα Ι (δηλαδή στις άμεσες επιδοτήσεις και στα οικολογικά σχήματα) με απαραίτητη τη στενή συνεργασία των ενδιαφερόμενων συνεταιρισμών με τις οικείες Περιφέρειες. Στο  στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ υπάρχει το περιθώριο της ένταξης των ελαιώνων, κατ’ αναλογία των όσων εφαρμόσθηκαν στην Κέρκυρα, δηλαδή σύνταξη μελέτης από τους ελαιοπαραγωγικούς φορείς, υποβολή της στην αρμόδια διαχειριστική επιτροπή του στρατηγικού σχεδίου, με τελικό αποτέλεσμα δήλωση ΟΣΔΕ το 2024. Η δράση αυτή είναι ξεχωριστή και η αντιμετώπιση που θα προκύψει, εφεξής, θα είναι ανάλογη με τους ελαιώνες της Άμφισσας και τους αμπελώνες της Σαντορίνης. Αυτή η συνεργασία θα οδηγήσει στην καλύτερη μεταχείριση όσων ελαιοπαραγωγών του νομού επιθυμούν να αναλάβουν την σχετική πρωτοβουλία.

Ο Γενικός Γραμματέας διαβεβαίωσε την Υφυπουργό ότι οι ενέργειες αυτές θα οδηγήσουν, μετά βεβαιότητος, στην εξέλιξη που όλα αυτά τα χρόνια οι εμπλεκόμενοι φορείς του Ν. Μαγνησίας επιθυμούν, επιδιώκουν και δικαιούνται. Η κ. Μακρή δεσμεύθηκε ότι θα συνεννοηθεί και θα διερευνήσει το ζήτημα ενημερώνοντας τους ενδιαφερόμενους ελαιοπαραγωγικούς φορείς για μια εξέλιξη για την οποία έχουν γίνει επανειλημμένες συναντήσεις των αρμοδίων φορέων, με τελευταία αυτή με τον Γενικό Γραμματέα κ. Μπαγινέτα, στις 23 Μαρτίου 2022, παρουσία της, του Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Β. Σποράδων κ. Θ. Δάμτσα, του αντιδημάρχου του δήμου Ν. Πηλίου κ. Α. Διανέλλου, του προέδρου του αγροτικού συλλόγου Άνω Λεχωνίων κ. Γ. Τσακνάκη και του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Δράκειας κ. Ν. Κάπελα.

 

Πιο διαβασμένα