ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Επαρκή χρηματοδότηση, τώρα, για την ασφάλεια και τη συντήρηση των σχολείων

Επαρκή χρηματοδότηση, τώρα, για την ασφάλεια και τη συντήρηση των σχολείων

Η πτώση σοβάδων, αυτή τη φορά στο 32ο Δ.Σ. Βόλου, που παρά λίγο να τραυματίσει την καθαρίστρια του σχολείου,  έρχεται να αποδείξει ότι η συντήρηση των σχολείων είναι επισφαλής και το προηγούμενο παρόμοιο περιστατικό στο 18ο Δ.Σ. του Βόλου δεν ήταν η «κακιά στιγμή».

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ,  στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου έχουν αναδείξει με πολλές παρεμβάσεις την τεράστιες ελλείψεις στη συντήρηση των σχολικών μονάδων, την έλλειψη αιθουσών, τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες μάθησης, καθώς επίσης και την έλλειψη αντισεισμικών ελέγχων. Η κατάσταση στα σχολεία του Βόλου αποδεικνύει  πως «Τέμπη», δυστυχώς, υπάρχουν πολλά στην καθημερινότητα και στη ζωή των παιδιών μας.

Στον Βόλο περίπου 20 σχολειά είναι χτισμένα με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς, είναι  κακοσυντηρημένα, με εμφανή τα σημάδια από τις διαβρώσεις, που απειλούν τη στατικότητά τους. Σχολικά συγκροτήματα, όπως το ΕΕΕΕΚ Βόλου και το ΕΝΕΕΓΥΛ, που φιλοξενούν παιδιά με ειδικές ανάγκες, άκρως επικίνδυνα, χωρίς τις αναγκαίες υποδομές και επαρκείς χώρους. Μαθητές να κάνουν μάθημα σε απαράδεκτες συνθήκες, σε αίθουσες «κλουβιά» και σε  ακατάλληλες προκατασκευασμένες αίθουσες, με πιο χαρακτηριστική την εικόνα  στην προσχολική αγωγή, όπου 11 νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλους νοικιασμένους χώρους, ακόμη και σε αποθήκες! Αύλειοι χώροι και αθλητικές υποδομές χωρίς τα απαραίτητα προστατευτικά μέσα και υλικά, χωρίς ασφαλείς περιφράξεις. Συστήματα πυρασφάλειας και ανασφαλείς διαβάσεις μαθητών όπως στον Περιφερειακό στα αζήτητα.

Επιβεβαιώνει πως στο δημόσιο σχολείο, που δεν αποφέρει κέρδη στο κράτος των μεγαλοεπιχειρηματιών, των βιομηχάνων, η ασφάλεια και η προστασία της ζωής των μαθητών και των εκπαιδευτικών δεν είναι «επιλέξιμο» έργο. Επιβεβαιώνει ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν εγκληματικές ευθύνες, όπως και η δημοτική αρχή Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Καλούμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές να διεκδικήσουν επαρκή χρηματοδότηση για την ασφάλεια και τη συντήρηση, την επάρκεια προσωπικού (κυρίως των Εκπαιδευτικών) και την ειδική εκπαίδευσή τους σε θέματα ασφάλειας, με επάρκεια μέσων αντιμετώπισης και την κατάλληλη οργάνωση των σχολείων (π.χ. μικρότερος αριθμός μαθητών ανά σχολείο/αίθουσα). Ένα πλαίσιο ολοκληρωμένης προστασίας πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα: εκτίμηση επικινδυνότητας, σχεδιασμό και εφαρμογή μέτρων πρόληψης, σχεδιασμό και προετοιμασία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, ενημέρωση – εκπαίδευση εμπλεκομένων, έλεγχο εφαρμογής – αξιολόγηση διαδικασιών. Να παλέψουν για ασφαλή σχολεία, υγεία και ασφάλεια σε κάθε χώρο εργασίας, να αντιτάξουμε τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες μας ενάντια σε αυτή την πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματα τους, για την προοπτική μιας άλλης κοινωνίας όπου η οικονομία θα σχεδιάζεται με κριτήριο το σύνολο των κοινωνικών αναγκών και όχι το κέρδος. Να γίνει κριτήριο ψήφο στις ερχόμενες εκλογές με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Πιο διαβασμένα