ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Κ. Παπανάτσιου: "Τα νοικοκυριά δεν αντέχουν άλλες ανατιμήσεις στην ενέργεια"

Κ. Παπανάτσιου: "Τα νοικοκυριά δεν αντέχουν άλλες ανατιμήσεις στην ενέργεια"

Η Κυβέρνηση αρέσκεται να υπερθεματίζει στο ότι δεν φταίει για τίποτα. Για τον πληθωρισμό φταίει η διεθνής οικονομία, για την Πανδημία, οι νέοι, για την ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος! Για να καταλήξουμε, πρέπει να θυμηθούμε όλη την ιστορία, γιατί αν η Κυβέρνηση δεν ξεκίνησε την ενεργειακή, σίγουρα οι πολιτικές δεν προστάτευσαν τον κόσμο, και σίγουρα επέτειναν την διάρκεια και το μέγεθός της.

Στοιχείο #1: Η Κυβέρνηση, από το 2021 έχει προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση και στην απώλεια ελέγχου του Δημοσίου σε ενεργειακές εταιρείες-πυλώνες του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Επιπρόσθετα, με την εισαγωγή του «προσωρινού μηχανισμού παρακράτησης υπερεσόδων» στη χονδρεμπορική και την «κατάργηση» της ρήτρας αναπροσαρμογής, η Κυβέρνηση κατάφερε να μεταφέρει τα υπερκέρδη από τη χονδρεμπορική, στην προμήθεια (λιανική) και να τα χρηματοδοτήσει μάλιστα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. 

Στοιχείο #2: Η Κυβέρνηση όχι απλώς δεν χτυπά δηλαδή την αισχροκέρδεια, αλλά έχει συγκροτήσει ένα μηχανισμό επιδότησής της. Με βάση τον Προϋπολογισμό, οι επιδοτήσεις στην ενέργεια και μόνο, πραγματικές επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας, αθροίζουν στα 8,1 δισ. Αυτά προέρχονται από τον Κρατικό Π/Υ και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Η Κυβέρνηση όμως, αποκρύπτει ότι βασική πηγή χρηματοδότησης του ΤΕΜ είναι τα χρήματα των πολιτών που προέρχονται από τις άδικες χρεώσεις του 2021-2022. Μετά από αυτά, αυξάνει τις χρεώσεις για τον ΔΕΔΔΗΕ από την 1η Μαΐου στους λογαριασμούς ρεύματος, με δικαιολογία τη μειωμένη κατανάλωση που οδηγεί σε μικρότερα έσοδα για τον Διαχειριστή. Δηλαδή, ενώ το τελευταίο διάστημα είχαν γίνει συστάσεις για μειωμένη και προσεκτική κατανάλωση, ενώ μπήκα μέχρι και ανώτατα όρια θερμοκρασίας σε δημόσιες υπηρεσίες και χώρους, η Κυβέρνηση φέρνει με αυτή τη δικαιολογία νέες αυξήσεις στα τιμολόγια! Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει για ακόμα μία φορά την επιβάρυνση των καταναλωτών, ενώ έχει ξεπουλήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε ένα αυστραλιανό fund. 

Μόνη απάντηση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

  • Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ επιστρέφει στον αρχικό της σκοπό!
  • Αποσυνδέουμε την τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου.
  • Θεσπίζουμε ανώτατο συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.
  • Παρεμβαίνουμε δραστικά στη στρεβλή και προβληματική λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, με ανώτατα όρια τιμών και με την προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Θεσπίζουμε ανώτατο όριο τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα.
  • Επιβάλουμε διατίμηση στη λιανική τιμή φυσικού αερίου προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.
  • Αξιοποιούμε για όσο χρειαστεί το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη.
  • Προστατεύουμε από τις αποκοπές ρεύματος ειδικά τους ευάλωτους καταναλωτές, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Πιο διαβασμένα