ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Είναι κατάλληλα και ασφαλή τα σχολεία της Μαγνησίας;

Απαντήσεις στη Βουλή ζητά ο Μεϊκόπουλος για την καταλληλότητα των σχολικών κτιρίων
Είναι κατάλληλα και ασφαλή τα σχολεία της Μαγνησίας;

Αναλυτικά:

Στη Βουλή με Ερώτησή του έφερε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος το πρόσφατο περιστατικό της υποχώρησης της οροφής στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, θέτοντας καίρια ερωτήματα προς τους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών.

Ο Βουλευτής κάλεσε τους Υπουργούς να απαντήσουν για το αν και πόσα κονδύλια δόθηκαν φέτος για την αποκατάσταση και συντήρηση των σχολικών μονάδων της Μαγνησίας, για το αν προτίθενται να προχωρήσουν σε έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων της περιοχής, αλλά και για το αν τελικά μπορούν να εγγυηθούν θεσμικά ότι τα σχολεία της Μαγνησίας είναι κατάλληλα και ασφαλή.

Όπως επεσήμανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, το πρόσφατο περιστατικό αναδεικνύει το μείζον ζήτημα της ελλιπούς συντήρησης των κτιρίων των σχολικών συγκροτημάτων στην περιοχή. Σύμφωνα με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, υπάρχουν ακατάλληλοι χώροι που στεγάζονται αρκετά δημοτικά σχολεία. Όσον αφορά τα νηπιαγωγεία, σήμερα λειτουργούν 13 μισθωμένα Νηπιαγωγεία στο Δήμο Βόλου, πολλά από τα οποία δεν τηρούν καν τους κανόνες υγιεινής και εκπαιδευτικές διαδικασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η χρηματοδότηση για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων παραμένει μη επαρκής, ενώ δεν υπάρχει σχεδιασμός και συντονισμός μεταξύ του Υπουργείου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν να λυθούν τα ζητήματα κτιριακών υποδομών των σχολικών μονάδων. Το πρόβλημα επιδεινώνει και η ακραία υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων, αλλά και η έλλειψη σχετικής τεχνογνωσίας για την αποκατάσταση και συντήρηση των σχολικών κτηρίων.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε ότι: «Εν έτη 2023, η κατάρρευση μέρους της οροφής σχολικού κτιρίου κατά τη διάρκεια μαθήματος, αποδεικνύει την πλήρη απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης εκ μέρους της κυβέρνησης που δημιουργεί όρους επισφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Πιο διαβασμένα