ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Νομοθετική ρύθμιση πριν το Πάσχα για την εκτός σχεδίου δόμηση

Ενημέρωση από τον βουλευτή Μαγνησίας και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ., Χρήστο Μπουκώρο
Νομοθετική ρύθμιση πριν το Πάσχα για την εκτός σχεδίου δόμηση

Θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα τονίζει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς

Το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης που έχει προκύψει μετά την υπ’ αριθμόν απόφαση 176/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα άνω των τεσσάρων (4) στρεμμάτων και το οποίο ανέδειξε με επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις τον τελευταίο καιρό αλλά και συσκέψεις στο Τεχνικό Επιμελητήριο, ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, φαίνεται πως οδεύει για νομοθετική ρύθμιση πριν το Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα μιλώντας χθες στη Βουλή, ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πράγματι υπάρχει αναστάτωση στη κοινωνία και στους ιδιοκτήτες σε ό,τι αφορά το δικαίωμα της οικοδομησιμότητας στην εκτός σχεδίου δόμηση. Επεξεργαζόμαστε εξαιρετικά και ως μεταβατική – πριν κλείσει η Βουλή, πριν το Πάσχα- διάταξη η οποία θα δίνει σαφή απάντηση στο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί μετά από την απόφαση 176/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά σε γήπεδο όπου είχε εκδοθεί μια οικοδομική άδεια και ως σκεπτικό ήταν ότι δεν μπορεί να οικοδομείται ένα γήπεδο εκτός σχεδίου αν δεν έχει πρόσωπο, έστω και αν νομοθετικά γνωρίζετε ότι από τον νόμο 3212/2003- στις 31/12 του 2003 ήταν η δημοσίευση στο ΦΕΚ- επιτρεπόταν κατ΄ εξαίρεση στο άρθρο 23 το δικαίωμα και με δουλεία διόδου έκδοσης οικοδομικής άδειας, εφόσον είχε δημιουργηθεί το γήπεδο αυτό πριν από την ισχύ του νόμου πριν από την 31η του Δεκεμβρίου του 2003.

Εμείς από την πρώτη στιγμή με το υλικό που είχαμε, αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε λύσεις στο θέμα που έχει ανακύψει, όμως περιμέναμε και την απόφαση στο σύνολό της, την οποία τη λάβαμε στις 30 του μήνα, την Παρασκευή που μας πέρασε. Και αφού έχουμε όλο το υλικό είμαστε σε φάση επεξεργασίας, εξεύρεσης λύσης μεταβατικής, που θα δίνει απάντηση σε ένα θέμα το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο και έχει πράγματι δημιουργήσει, αναστάτωση στην κοινωνία, διότι υπάρχουν άδειες που έχουν εκδοθεί, υπάρχον αγοραπωλησίες που έχουν γίνει με δικαιώματα τα οποία έχουν εδραιωθεί από πλευράς βεβαιώσεων που έχουν εκδοθεί και είναι ένα θέμα το να μπορέσουμε να το λύσουμε με ασφάλεια δικαίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που καθορίζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε αυτό. Θα είναι εξαιρετική η διάταξη και θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα μέχρι την ολοκλήρωση ενός διαχρονικού ιστορικά κενού σε ό,τι αφορά το ποιος και πώς χαρακτηρίζεται ο κοινόχρηστος στην εκτός σχεδίου περιοχής δρόμος, με την πολεοδομική όμως έννοια, όχι με την έννοια της ιδιοκτησίας. Και εδώ ερχόμαστε ακριβώς μετά από εκατό χρόνια να βάλουμε τάξη σε εκκρεμότητες που δεν ορίστηκαν ποτέ. Και αναφέρομαι στα διατάγματα του 1923 περί σχεδίων πόλεων και οικισμών».

Με τις δύο κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, οι οποίες είχαν πάρει πανελλαδική δημοσιότητα με πάρα πολλά σχετικά δημοσιεύματα, ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, είχε ζητήσει αυτό ακριβώς το οποίο προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς στη Βουλή, δηλαδή  την ψήφιση μεταβατικής διάταξης που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα μέχρι την ολοκλήρωση των μελετών.

Μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του κ. Ταγαρά ο βουλευτής Μαγνησίας δήλωσε τα ακόλουθα: «Αναμένουμε να δούμε στο σύνολο της ρύθμισης και ελπίζουμε να καλύπτει αν όχι όλες τις περιπτώσεις που κάλυπτε και ο Νόμος του 2003, τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών ώστε να μην δημιουργηθεί κοινωνική αναστάτωση. Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες ημέρες η Κυβέρνηση θα φέρει μια ολοκληρωμένη ρύθμιση στη βουλή η οποία θα υπηρετεί την ασφάλεια δικαίου, την κοινωνία και την οικονομία.

            Εξάλλου σε συνεχόμενες επικοινωνίες που είχα τις τελευταίες ημέρες τόσο με τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Νίκο Ταγαρά όσο και με τον προκάτοχό του και νυν σύμβουλο του Πρωθυπουργού για θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας Δημήτρη Οικονόμου έχω αποκομίσει το συμπέρασμα ότι η ρύθμιση θα καλύψει το σύνολο των οικοπέδων που προέκυψαν μέχρι το 1985, ενώ γίνεται προσπάθεια να υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις, έστω και με τροποποίηση των προβλέψεων που υπήρχαν προ της απόφασης του ΣτΕ, για τα οικόπεδα που προέκυψαν προ του 2003. Το βέβαιο είναι, καταλήγει ο  βουλευτής Μαγνησίας, ότι το αρμόδιο Υπουργείο κατανοεί πλήρως την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί και την οποία τόνιζα επίμονα με τις δύο τελευταίες κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις».

ΛΕΖΑΝΤΑ: Φωτογραφία από την τελευταία συνάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ν.Δ. και βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου με τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας .κ Νίκο Ταγαρά.

Πιο διαβασμένα