ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο στην Ιταλία το ΓΕΛ Βελεστίνου

Σε Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο στην Ιταλία το ΓΕΛ Βελεστίνου
Είναι η δεύτερη συμμετοχή του σχολείου σε Μαθητικό Συνέδριο εκτός χώρας μετά το 2018 στο Βελιγράδι

Μια εξαιρετική εμπειρία έζησαν οι 40 μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του ΓΕΛ Βελεστίνου στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο 2ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο 2023 για τον πολιτισμό και το περιβάλλον στη Φλωρεντία, από τις 14 - 20 Μαρτίου 2023.

Ξεκινώντας την εξαήμερη μετακίνηση τους στο Συνέδριο, σε μια χώρα πολιτισμού όπως η Ιταλία, οι μαθητές έκαναν μια πρώτη στάση στην Πομπηία, μια πόλη-μνημείο μοναδικό στον κόσμο έτσι όπως απέμεινε μέσα σε 15 λεπτά ασφυξίας από τη στάχτη της έκρηξης του ενεργού μέχρι και σήμερα ηφαιστείου Βεζούβιου.

Επόμενη στάση στον πολιτισμό ήταν η Ρώμη, ένα υπαίθριο μουσείο. Η περιήγηση στην Αιώνια Πόλη ήταν περιεκτική κι αρκετά εξαντλητική αλλά κάλυψε αξιοθέατα  όπως το Βατικανό και τον Άγιο Πέτρο, τη Φοντάνα ντι Τρέβι και το Πάνθεον, τη Ρωμαϊκή Αγορά Παλατίνο και το Καπιτώλιο, τις Πιάτσα ντι Σπάνια και Ναβόνα και το Κολοσσαίο.

Και φυσικά, η άφιξη στην κοιτίδα της Αναγέννησης, τη Φλωρεντία ήταν μαγευτική: ένα ανοιχτό μουσείο που φιλοξένησε ιδανικά το μαθητικό Συνέδριο για τον Πολιτισμό.Τα Διεθνή Μαθητικά Συνέδρια της ΕΛΕΜΑΣΥΝ έχουν ως  κεντρικό άξονα το «Θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης».

Το 2ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο της ΕΛΕΜΑΣΥΝ για τον πολιτισμό και το περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία στο πλαίσιο των Ελληνικών Ευρωπαϊκών Μαθητικών Συνεδρίων, τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Δήμου Φλωρεντίας, του Ελληνικού Προξενείου της Φλωρεντίας και της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Ιταλίας και Εξαρχίας της Νότιας Ευρώπης. Σκοπός του ήταν η γνωριμία των Ελλήνων, Ομογενών και Ευρωπαίων μαθητών με τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και ταυτόχρονα η ευαισθητοποίησή τους στο τεράστιο θέμα της Κλιματικής Κρίσης. Εξάλλου, ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ξεκίνησε στην Αθήνα  από την Ελλάδα και την Υπουργό Μελίνα Μερκούρη και καλλιεργεί και διδάσκει την αξία της πλούσιας Πολιτιστικής παράδοσης των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου. Όσο για τη Φλωρεντία, υπήρξε το λίκνο της Αναγέννησης στο 14ο  αιώνα και το πρώτο σημείο άνθισης Ελληνικών Γραμμάτων στη Δύση μετά τα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα. Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριέλαβε την Φλωρεντία στις 100 Ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν σκοπό να μετατραπούν σε κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030.

Για 5 ημέρες, 80 σχολεία, 2.500 μαθητές από 4 διαφορετικές χώρες στόχευσαν ως σύνεδροι στους δύο τομείς,  στον Πολιτισμό, που εκπροσωπεί άριστα η Πρωτεύουσα της Τοσκάνης, και στο Περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Οι μαθητές του ΓΕΛ Βελεστίνου που συμμετείχαν ως σύνεδροι παρουσίασαν τις εργασίες τους στο Συνέδριο και στους δύο τομείς:

Η Α’ τάξη, με θέμα «Παίζοντας με τον Πολιτισμό» δημιούργησε ένα κουίζ γνώσεων για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, εστιάζοντας και στις Ελληνικές, καθώς και για τη Φλωρεντία ως λίκνο πολιτισμού.

Η Β’ τάξη ασχολήθηκε με την κλιματική κρίση, τα προβλήματα  και τη  βιωσιμότητα των ελληνικών πόλεων και με τον τίτλο «Μπορείς να κάνεις την Πόλη σου πιο βιώσιμη;» το δρώμενο που παρουσίασαν εστίασε σε προβλήματα και λύσεις στις θεσσαλικές πόλεις.

Η άψογη εμφάνιση και η επιτυχημένη παρουσίαση των παιδιών απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές από τους διοργανωτές και σύνεδρους και θα παρουσιαστεί σε ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση στο σχολείο.

Είναι η δεύτερη συμμετοχή του σχολείου σε Μαθητικό Συνέδριο εκτός χώρας, με την πρώτη στο Βελιγράδι το 2018 με θέμα το Ρήγα, η οποία είχε αποσπάσει εξίσου εξαιρετικές κριτικές.

Για τους 40 μαθητές της Α’ Και Β’ τάξης του ΓΕΛ Βελεστίνου και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, η εμπειρία αυτή θα μείνει αξέχαστη και μοναδική.