"Οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν με υποσχέσεις - Ο πρόσφατος παγετός επιδεινώνει την οικονομική κατάστασή τους"
Ο πρόσφατος παγετός που έπληξε καλλιέργειες στη Μαγνησία επιδεινώνει την ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των αγροτών. Η Βουλευτής Μαγνησίας κα Κατερίνα Παπανάτσιου κατέθεσε χθες κοινοβουλευτική ερώτηση για την καθυστέρηση καταβολής των de minimis ενισχύσεων στους αγρότες.
Η Βουλευτής αναφέρει ότι το ζήτημα των μειωμένων τιμών των αγροτικών προϊόντων και της δυσμενούς θέσης που έχουν περιέλθει οι αγρότες λόγω και του υψηλού κόστους παραγωγής, έχει αναδειχθεί πολλαπλώς μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ήδη από τον Οκτώβριο του 2022 για μια σειρά από προϊόντα. Επίσης έχει αναδειχθεί από τις αγροτικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα στις οποίες οι αγρότες ζητούν άμεση στήριξη προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Στις 20/1/2023, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ αποφασίστηκε και στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αναγγελία της χορήγησης κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών που αφορούν στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα.
Δυστυχώς όμως, ακόμη και σήμερα δεν έχουν καταβληθεί οι εξαγγελθείσες ενισχύσεις στους αγρότες όπως άλλωστε καταδεικνύεται και από τα αιτήματα της απόφασης της πανελλαδικής σύσκεψης καλλιεργητών που πραγματοποιήθηκε στην Αγιά Λάρισας στις 28 Μαρτίου .
Η κα Παπανάτσιου τονίζει στην ερώτησή της ότι η καλλιεργητική περίοδος του 2023 έχει ξεκινήσει δυσοίωνα για πολλές καλλιέργειες καθώς οι αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης, ενώ οι υποσχέσεις δεν αρκούν για να καλλιεργήσουν. Παράλληλα, η χώρα μας πρέπει να εξασφαλίσει επάρκεια σε εγχώρια παραγόμενα αγροτικά προϊόντα. Με βάση τα παραπάνω θέτει τα παρακάτω ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό:
- Πότε πρόκειται να λάβουν την de minimis αποζημίωση οι καλλιεργητές μήλων, κάστανων, βερίκοκων και ροδάκινων που αναφέρονται στην από τριμήνου (20/1/2023) ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ;
- Έχουν δρομολογηθεί αποζημιώσεις σε αγρότες που έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος για άλλες καλλιέργειες (Κεράσια, Βαμβάκι, Αμύγδαλα, Καρύδια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Βρώσιμη Ελιά, Σταφύλια, Ακτινίδια κ.α.); Αν ναι για ποιες και πότε θα υλοποιηθούν.