"Ανησυχητικά τα στοιχεία της Eurostat για τη μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου της χώρας"
Τον αφανισμό των κοπαδιών, τα προβλήματα των Ελλήνων κτηνοτρόφων και τη σταδιακή εγκατάλειψη του κτηνοτροφικού επαγγέλματος έρχονται να επιβεβαιώσουν με αριθμούς τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν μείωση στα πρόβατα κατά 870.000 και 535.000 στις αίγες το 2022 σε σχέση με το 2019.
Η μείωση των ζώων σημαίνει απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην αξία της εγχώριας παραγωγής αιγοπρόβειου κρέατος και γάλακτος, κι επομένως πλήγμα για την οικονομία και τον προϋπολογισμό.
Άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στην κτηνοτροφία, εδώ και δεκαετίες, ισχυρίζονται ότι δεν έχουν δει ακριβότερες τιμές στις ζωοτροφές και προειδοποιούν για ελλείψεις σε προϊόντα και παράγωγα, καθώς όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι οδηγούν τα κοπάδια τους στα σφαγεία επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να τα συντηρήσουν.
Στο θέμα της προμήθειας ζωοτροφών που πυροδότησε μια διαρκή και κλιμακούμενη κρίση στον κτηνοτροφικό κλάδο, η Κυβέρνηση απάντησε καθυστερημένα με μειωμένες ενισχύσεις και πλημμελή ενημέρωση των δικαιούχων με συνέπεια τον αποκλεισμό πολλών κτηνοτροφων, δείχνοντας την αδυναμία της να ανταποκριθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά στην πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Οι κτηνοτρόφοι παλεύουν για τη δική τους επιβίωση, αλλά και την επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας ευρύτερα, με τρέχοντα ζητήματα, όπως η ακρίβεια στο ρεύμα και τα καύσιμα, η ανεπαρκής χρηματοδότηση και οι χαμηλές τιμές πώλησης κρέατος και γάλακτος, αλλά και διαχρονικά, όπως το ζήτημα των ελληνοποιήσεων και η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ άφησε ολομόναχους τους ανθρώπους του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, δεν έδωσε κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν και με τις επιλογές της αύξησε την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεπαγόμενη κρίση ανέδειξαν την ανάγκη να υπάρξει ένας σοβαρός σχεδιασμός με ορίζοντα, στόχο και στρατηγική για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας. Δεν αρκούν οι αποσπασματικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεών της κρίσης ούτε η διαιώνιση των «κακών δαιμόνων» του κλάδου.