Συναντήσεις Μαραβέγια με Ευ. Τουρνά και αρχηγό του Π.Σ. για τη χωροθέτηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου
Το μείζον ζήτημα χωροθέτησης των εγκαταστάσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, κυριάρχησε στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο κ. Γ. Πουρναρά και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελο Τουρνά.
Είχε προηγηθεί σειρά συναντήσεων του βουλευτή με εκπροσώπους των εργαζομένων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Βόλου. «Αφουγκραστήκαμε την αγωνία σύσσωμου του στελεχιακού δυναμικού και εισπράξαμε μια ειλικρινώς σκεπτική στάση ως προς τη μεταφορά της μονάδας, καθώς αυτό ενδεχομένως να επιφέρει μείωση της επιχειρησιακής ικανότητας. Ο ρόλος μας, ούτως ή άλλως, είναι να υπάρξει μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας.
Ο βουλευτής επισήμανε ότι, πράγματι, το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα η Π.Υ. στο κέντρο του Βόλου, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και δεν παρέχει κατάλληλες συνθήκες εργασίας του προσωπικού. Ωστόσο, η πρόταση για μετεγκατάσταση στο Πανθεσσαλικό στάδιο, συναντά αντιδράσεις από τους ίδιους τους πυροσβέστες και αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής που έχει οριστεί για την εξέταση και αξιολόγηση των προτεινόμενων θέσεων χωροθέτησης.
Όπως προέκυψε, πάντως, από τη συζήτηση, η πρόταση μετεγκατάστασης στο Πανθεσσαλικό δεν βρίσκει σύμφωνο τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και ο ίδιος πιστεύει ότι θα δημιουργηθούν επιχειρησιακά προβλήματα σε περίπτωση διεξαγωγής αγώνων, αφού η παρουσία πλήθους κόσμου θα δυσχεραίνει την αποτελεσματικότητα της δράσης των πυροσβεστών, ενώ υπάρχει και ο φόβος για τυχόν βανδαλισμούς από φιλάθλους. Μάλιστα, ο κ. Πουρναράς πρότεινε την αναζήτηση εναλλακτικού χώρου με μίσθωση μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας για τη στέγαση και τον διαχωρισμό της ΔΙ.ΠΥ.Ν. (Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού), εκτός αν αποφανθεί η Επιτροπή ότι το Πανθεσσαλικό είναι κατάλληλο για τη μετεγκατάσταση και λειτουργία της υπηρεσίας.
Σε συνέχεια της συνάντησης με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο βουλευτής επισκέφθηκε τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Ευ. Τουρνά, ο οποίο επισήμανε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για ΣΔΙΤ, αλλά ούτε και άλλος τρόπος χρηματοδότησης. Όσον αφορά τη μετεγκατάσταση της υπηρεσίας, τόνισε ότι πρόκειται για μια απόφαση που θα πρέπει να λάβει ο αρχηγός του Π.Σ. σε συνεργασία με τη διοίκηση και αφού ληφθεί υπόψη το πόρισμα της Επιτροπής, με γνώμονα πάντα την επιχειρησιακή επάρκεια της δομής.
Για την υποστελέχωση και γήρανση του προσωπικού
Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα που συζήτησε ο βουλευτής με τους κ.κ. Ευ. Τουρνά και Γ. Πουρναρά, ήταν η υποστελέχωση και γήρανση του προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, όπου ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών έχει φτάσει πλέον τα 48 έτη και, παρά τον υψηλό επαγγελματισμό και την επιχειρησιακή τους δεινότητα - όπως είπε - είναι αναγκαίο να υπάρξει ενίσχυση και άρα ανανέωση του δυναμικού, σε όλες τις υπηρεσίες της Μαγνησίας και κυρίως στις κρίσιμες, όπως η ΕΜΑΚ.
Ο κ. Τουρνάς αναγνώρισε το πρόβλημα, σημειώνοντας ότι βάσει μελέτης, λείπουν 3.630 άτομα σε διάφορες ειδικότητες. Πέρυσι έγιναν 830 προσλήψεις (500 δασοκομάντος, 200 στις ακαδημίες και 132 στα νομικά και οικονομικά τμήματα), με αποτέλεσμα να αυξηθεί η οργανική δυναμική στο Σώμα. Ωστόσο, παρά τις προσλήψεις, καταγράφονται ολοένα και περισσότερα κενά λόγω συνταξιοδοτήσεων. Στόχος είναι η οργανική δύναμη να φτάσει στα 16.000 άτομα εντός 5ετίας.
Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, επειδή άργησε το Προεδρικό Διάταγμα, δεν κατέστη δυνατόν να δηλωθεί εγκαίρως στη Διυπουργική Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών η πρόσληψη 500 ατόμων, καθώς είχαν κλείσει οι θέσεις με τις προσλήψεις του Δημοσίου για το 2023 από το Υπουργείο. Με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, το ερχόμενο Φθινόπωρο, θα προωθηθεί το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα προσλήψεων για το 2024 (με την απαραίτητη εκπαίδευση τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο).
Επιπλέον, ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε την ανάγκη να αναβαθμιστεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δρυμώνα Αλμυρού σε Υπηρεσία, δεδομένου ότι καλύπτει τις ανάγκες μια μεγάλης γεωγραφικής περιοχής, ενώ αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα που δημιουργεί η μείωση της αμοιβής των πεζοπόρων τμημάτων με αποτέλεσμα την υποστελέχωσή τους.
Τέλος, επισημάνθηκε ότι αναπληρώνονται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας - ΜΑΠ (κράνη επιγονατίδες, γάντια, στολές και αρβύλα), ωστόσο καλύπτονται σταδιακά έξοδα που υπάρχουν εδώ και μια 10ετία οικονομικής κρίσης.