ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγχαρητήρια επιστολή της Υφυπουργού Εσωτερικών στις νέες αιρετές στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας

Συγχαρητήρια επιστολή απέστηλε σήμερα η Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Μ. Χρυσοβελώνη, αρμόδια για τον κρατικό τομέα ισότητας των φύλων, στις συνολικά 19 Δημάρχους και μία Περιφερειάρχη που εξελέγησαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις 26 Μαϊου και 2 Ιουνίου
Συγχαρητήρια επιστολή της Υφυπουργού Εσωτερικών στις νέες αιρετές στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου, με την επιστολή η Υφυπουργός τονίζει τις δυνατότητες που απορρέουν από τον νέο νόμο για την Ισότητα των φύλων, που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2019, καθώς και τις Συμφωνίες του Υπουργείου Εσωτερικών με την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ, για την ουσιαστική προώθηση πολιτικών Ισότητας των Φύλων και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές στις 26 Μαϊου και 2 Ιουνίου εξελέγησαν 1 γυναίκα Περιφερειάρχης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και 19 γυναίκες Δήμαρχοι στους Δήμους : Αγίου Δημητρίου, Αγίου Ευστρατίου, Αμφίκλειας, Γαύδου, Ελαφονήσου, Κασσάνδρας, Κέας, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Νέας Ιωνίας, Νικολάου Σκουφά, Οιχαλίας, Ορχομενού, Πεντέλης, Σίφνου, Σκύδρας, Στυλίδας, Τήλου, Φολεγάνδρου και Χαλκιδέων.

Αναλυτικά, η επιστολή:

Αγαπητή Κυρία…

Ως Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδια για τον κρατικό τομέα Ισότητας Φύλων, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εκλογή σας. Έχω την δυνατότητα να γνωρίζω από προσωπική πείρα τις δυσκολίες που περάσατε μέχρι την επιτυχία. Η θητεία μου και η συμμετοχή μου σε διεθνή συνέδρια και συνόδους του τομέα Ισότητας μου επικύρωσαν ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, η απόφαση να αναλάβει ευθύνες στην πολιτική μία γυναίκα, να θέσει υποψηφιότητα, να δημιουργήσει παράταξη και συγχρόνως, να διατηρεί τη θέση της στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον, είναι ένας πραγματικός άθλος.

Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2019 ψηφίσθηκε στην Ελληνική Βουλή ο νέος νόμος για την Ισότητα των Φύλων, μετά από πολλά χρόνια αγώνων και επίπονης εργασίας γυναικών απ` όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Μεταξύ άλλων, δίνει μεγάλες δυνατότητες, πραγματικές ευκαιρίες, ώστε από την τοπική αυτοδιοίκηση να προωθηθεί ουσιαστικά η πολιτική για την Ισότητα των Φύλων. Επισυνάπτω στην παρούσα την σχετική νομοθεσία, καθώς και την συμφωνία που υπέγραψα εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών με την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ για την λειτουργία των νέων Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας Φύλων που και εσείς θα συγκροτήσετε μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας. Επιπλέον, πολύ χρήσιμα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες των εξειδικευμένων οργανισμών που εποπτεύει το Υπουργείο Εσωτερικών για τα θέματα Ισότητας, δηλαδή της Γενικής Γραμματεία Ισότητας Φύλων (www.isotita.gr) και του Κέντρου Ερευνών Ισότητας Φύλων (www.kethi.gr). Οι οργανισμοί αυτοί θα σταθούν αρωγοί κατά την θητεία σας, προσφέροντας σας συμβουλές, προγράμματα και την εμπειρία που διαθέτουν τα εξειδικευμένα στελέχη τους.

Σας παρακαλώ και σας προσκαλώ, ανάμεσα στα υπόλοιπα σπουδαία καθήκοντα σας, να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα Ισότητας των Φύλων ως Περιφερειάρχης/Δήμαρχος. Να δικτυωθείτε με όλες τις γυναίκες που δρουν στους συλλόγους κάθε είδους της περιοχής σας, να ενώσετε τις αιρετές του συμβουλίου σας (της δικής σας και των άλλων παρατάξεων) στον σκοπό αυτόν. Έχει μεγάλη σημασία για το γυναικείο κίνημα οι λίγες γυναίκες που κέρδισαν την εκλογή τους, πόσο μάλλον οι ακόμη λιγότερες που κέρδισαν θέση Δημάρχου και μόνο εσείς που αναλαμβάνετε καθήκοντα Περιφερειάρχη, να επιτύχετε απολύτως στην θητεία σας, αλλά ειδικότερα, να επιτύχετε στην προώθηση των θεμάτων Ισότητας. Αποτελείτε ήδη πρόσωπα σύμβολα που με την επιτυχία σας θα ενδυναμώσετε άλλες γυναίκες να ασχοληθούν με την πολιτική στις επόμενες εκλογές. Θα δικαιώσετε τους πολίτες, άντρες και γυναίκες, που σας έδωσαν εμπιστοσύνη, ώστε να εμπεδωθεί στην κοινωνία το σωστό: να ψηφίζονται ισότιμα οι ικανότερες/-οι υποψήφιες/-οι, αδιακρίτως φύλου.